A kardiovaszkuláris rendszer egészségének megőrzésében fontos szerepet töltenek be az erek egészségét, rugalmasságát, tisztaságát támogató növényi antioxidáns hatóanyagok.


Ereink állapota alapvetően meghatározza szívünk egészségét. Érrendszerünk állapotáért viszont mi magunk vagyunk felelősek, hiszen tudjuk, milyen tényezők befolyásolják. A dohányzás statisztikák szerint kétszeresére képes növelni a szívvel kapcsolatos zavarokat. Gondokat okoz a túlzott koleszterin-fogyasztás is. Ellenben sokat számít a kardiovaszkuláris rendszerünk épsége, testsúlyunk kontrolálása, valamint a rendszeres testedzés. Külön ki kell emelnünk a mediterrán diétának, azaz a sok zöldség fogyasztásának fontosságát, az antioxidánsokban gazdag étrend kialakítását.
Gránátalma az erekért
A gyümölcsök közül a gránátalma kiemelkedik magas antioxidáns tulajdonságával. A szervezet egészségére gyakorolt rendkívül kedvező hatása miatt már az ókortól „életelixírnek” tartották. Kutatások igazolták, hogy a gránátalma ELLAGSAV flavonoidjai antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően segítik fenntartani az erek egészségét, ezáltal a szív fiatalos, hatékony működését, végsősoron a jó fizikai állóképességet. Hasonlóan kedvező „kardio-hatékony” hatású a szőlőmag antioxidáns rezveratrol hatóanyaga, amely az ellagsavval  kölcsönösen növelik egymás hatását.

Vitaminok a szívnek
A gránátalma K1-vitamin tartalma a véralvadás szabályozásában, a belőle képződő K2-vitamin a csontépülésben fontos, miközben jelentős pozitív hatást fejt ki a erek egészségére. Fontos vitamin a folsav, kedvezően befolyásolja a vér homocisztein szintjét, ezáltal hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A C-vitamin szerepet játszik a vérerek normál struktúrájának fenntartásában. A lecitin a teljes kardiovaszkuláris rendszer normál működésének része.

Kik a veszélyeztetettek?
A gránátalma és a vörösszőlő koncentrált hatóanyagainak és a szív vitaminjainak étrend-kiegészítőként való fogyasztása feltétlen ajánlott  a 40 év feletti korosztálynak, valamint fokozott szellemi, fizikai megterhelés és stresszes életmód esetén.

ZoldUjsag_Gralma_2016apr

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!