A cikk első részében az ízületi rendellenességek közül az ízületi kopást (arthrosis) jártuk körül, most pedig a leginkább számottevő ízületi sérülésekkel és a gyulladással foglalkozunk.

A cikk első része itt olvasható: https://zoldujsag.hu/izuleti-panaszok-okai-es-szelid-gyogymodjai-1-resz-124317

A gyulladásos ízületi megbetegedések (arthritisek) tünetei

A gyulladásra jellemző, hogy az érintett ízület az ízületi folyadék felszaporodása következtében megduzzad, fájdalmassá válik és felette bőrpír jelentkezik. A duzzanat miatt nehéz behajlítani és kinyújtani az ízületet, emiatt a mozgás korlátozott lesz. A gyulladáshoz gyakran társul láz, étvágytalanság, levertség, fáradtság.

Az ízületi gyulladás okai

Az ízületi fájdalom oka lehet a porcfelszín, a szalagok, ízületi tömlők, inak gyulladása (például a kullancscsípés okozta Lyme-kór következtében), de lehet autoimmun gyulladás is (pl. reuma, pikkelysömör). A reuma, vagyis a krónikus kisízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) viszonylag gyakori és alattomos betegség. Kezelés nélkül az ízületek állandó gyulladása elpusztítja az ízületben a porcot, ami tovább fokozza a fájdalmat. Az évek során az ízületek deformálódnak, az izmok sorvadnak, így a mozgáskorlátozottság drámai méreteket ölthet, akár tolókocsiba kényszerítve a beteget.

Az ízületi fájdalom háttérben góc (pl. krónikus fog- vagy mandulagyulladás) is állhat. Külön említést érdemel a köszvény, amely anyagcserehiba miatti ízületi gyulladás eredményeként jön létre. Ekkor húgysavkristály csapódik ki az ízületben, ami erre hirtelen jelentkező, nagyon intenzív, lángoló, fájdalmas gyulladással reagál. Gyakran a porckopás talaján is kialakulhat ízületi gyulladás, ha az ilyen ízületet túlterheljük.

Ízületi sérülések

Az ízületi sérülésekhez hozzájárul az ízület instabilitása, amely rándulásokhoz, ficamokhoz vezet, így a sérülések megelőzése és kezelése során figyelembe kell venni a laza szalagrendszert és az ízület túlzott mozgathatóságát. A ficam és a rándulás az ízületeket ért mechanikai hatások következtében alakulhat ki.

Rándulásnál a két csontvég kimozdul a helyéről, az ízületi tok és szalag megnyúlik. Nagyobb erőbehatás következtében el is szakadhatnak, azonban a hatás megszűntével az ízületi felszínek (a fej és a vápa) a helyükön maradnak.

Ficamnál a hatás megszűntével a csontok ízületi felszíne az ízületi vápából kimozdulva rendellenes helyzetbe kerül. Mivel az ízületi tok és szalag súlyosabban sérül, a fájdalom is erősebb lehet.

 

Táplálkozás, böjt, tisztítókúrák

Az előző részben már részletesen kifejtett fehérjeszegény, lúgosító étrend ízületi gyulladásnál is fontos. Az anyagcsere-problémák következtében kialakuló ízületi panaszok esetében az egyik leghatásosabb, egyben a legnehezebb méregtelenítő módszer a böjt, melynek végzése csak szakember felügyelete mellett javasolt. Böjtnapokon érdemes legalább fél liter vese- és májműködést segítő teát, fél liter vértisztító hatású teát, valamint legalább fél liter zöldséglevet fogyasztani. A gyümölcslevek savasító hatásuk miatt nem javasoltak. 

A legtöbb ember körülbelül kétszer annyi fehérjét fogyaszt, mint amennyit a szervezete képes feldolgozni, a többletbevitel pedig különféle betegségeket okoz. Ezek megjelenésekor érdemes mielőbb fehérjeböjtöt végezni, vagyis a fehérjét kizárni az étrendből.  

A szódabikarbóna-kúra immungyengeség, bármilyen terület gyulladása, valamint a szervezet jelentős elsavasodása esetén ajánlott. Bármikor végezhető, de leginkább tavasszal és ősszel javasolt. Naponta háromszor egy csapott mokkáskanálnyi szódabikarbónát feloldunk 2 dl meleg vízben, és elfogyasztjuk reggel éhgyomorra, valamint délben és vacsora előtt negyedórával. (A reggeli szódabikarbóna után negyedórával egy pohár vizet kell inni, 10-12 csepp citromlével.) A kúra alatt külsőleg meleg szódabikarbónás fürdő vehető. A legjobb a teljes testfürdő, de hatásos a lábfürdő is. A meleg víz kitágítja a bőr pórusait, így a szódabikarbóna hatni tud a szervezetben. A lúgosító fürdőhöz beállítjuk 8,5 pH-ra a víz kémhatását, és min. 30 percet töltünk benne.

Ízületi problémákra (térd-, váll-, könyökfájás, köszvény, reuma stb.) és gyulladásos betegségekre a barnarizs-kúra javasolt, sómentesen alkalmazva. A barna rizst 3-4 napig áztatjuk, hogy egészen felpuhuljon, fellazuljon. Fontos, hogy az áztatóvizet naponta többször cseréljük. Az elfogyasztás napján főzzük meg a rizst, lehetőleg rövid ideig, kevés vízzel, sómentesen! A nem hőkezelt barna rizs és gabonafélék erősen igénybe veszik a hasnyálmirigyet! A kúra során igyunk egy pohár tiszta vizet, majd fogyasszuk el éhgyomorra a barna rizst, ezt követően három-négy órán át ne együnk és ne igyunk semmit! Ennek kiemelt jelentősége van, mivel a barna rizs így tudja magába szívni a bélben található felesleges anyagokat. A leginkább tavasszal javasolt barnarizs-kúra csak akkor fejti ki a hatását, ha a sót és az erős, intenzív fűszereket kizárjuk a kúra alatt.

A csalánteakúra mozgásszervi panaszok (reuma, köszvény, ízületi gyulladás stb.) esetén szintén jó hatásfokkal alkalmazható. A csalán minden része gyógyító erejű, az egyik legerősebb vértisztító hatással rendelkezik. Meglévő panaszok és betegség esetén 6 héten át ajánlott mindennap elfogyasztani egy liter csalánteát. Mozgásszervi problémák, ízületi fájdalmak esetén érdemes friss, csípős csalánnal finoman bedörzsölni az érintett területet.

Homeopátia

Ízületi gyulladás vagy sérülés esetén jól használható az Arnica, amely fájdalomcsillapító, duzzanatcsökkentő hatású. Ha a fájdalom szúró jellegű, Apist, ha inkább lüktet, Belladonnát lehet kiegészítésként adni. Ha a mozgáskorlátozottság a fő tünet, a Bryonia a legmegfelelőbb. Mindegyik szerből D12-es vagy C9-es hígításban 3×5 golyó a szokásos adag, heves fájdalom esetén az első napon akár 5–7×5 golyó is adható.

 

Schüssler-sók

A Schüssler-sók közül a tünetek enyhítésére és az ízületek állapotának javítására a gyulladás kezdeti szakaszában Ferrum phosphoricum javasolt, a gyulladás előrehaladtával pedig Kalium chloratum ajánlott, akár az előző sóval kiegészítve. A Silicea stabilizáló, rugalmasságot növelő hatással van az ínakra, ízületekre. A Manganum sulphuricum erősíti a Ferrum phosphoricum hatását, de részt vesz a csontok és a porcok képzésében is. Adagolás: 1–3 tabletta szükség szerint naponta 2-3 alkalommal, akut tünetek esetén félóránként is alkalmazhatók.

 

Borogatások

Ha az ízület gyulladt, lángol, meleg és piros, arra hideg borogatást, jegelést javaslunk. Krónikus gyulladásokra (kopott ízületre, izomgyulladásra, a váll körül létrejövő krónikus sérülés okozta gyulladásra) a meleg szokott jó hatással lenni. Gyulladás esetén általában az ízületre hideg, az izmokra meleg borogatás ajánlott, de többnyire a beteg is érzi, melyik hozna számára enyhülést.

 

Lelki háttér

Ízületi gyulladás esetén gyakori a megfelelési vágy, érzelmi szinten pedig a düh és a harag elfojtása. Pszichoszomatikus megközelítésből nézve minden fájdalmat, amit az ember átél, eredetileg másnak szánt. Érdemes feltenni magunknak a kérdést: mit nem tudunk megbocsátani, elfelejteni?

Louis L. Hay megfigyelése szerint a szeretethiány, a tehetetlenségérzet, illetve a túlzott kritikus hajlam áll a háttérben. Az alábbi megerősítő mondatok jótékony hatásúak: „Magam teremtem élményeimet. Mivel szeretem és becsülöm magamat és a többieket, egyre jobb dolgok történnek velem.”

Váradi Tibor

és a Napfényes Gyógyközpont

munkatársai

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!