A magyar nyelvben tradicionálisan óceánnak nevezett három vízterület (Atlanti-óceán, Indiai-óceán, Csendes-óceán) mellett a negyedik a Jeges-tenger. A Déli-óceán a másik négytől eltérően nem kontinensekkel határolt, hanem az Antarktisz körüli, különállóan áramló víztömeget jelölik ezzel a névvel.

A világszerte leginkább a magazinról és a tv-csatornáról ismert National Geographic teljes neve valójában National Geographic Society. Ez egy 1888-ban alapított amerikai tudós társaság, mely non-profit alapon dolgozik a tudomány és az oktatás fejlődéséért. A társaság tevékenységi körébe tartozik többek közt a térképkiadás is, ezért fontos esemény, hogy az óceánok világnapja alkalmából hivatalosan is elismerték egy ötödik óceán létezését.

Mint Alex Tait, a National Geographic geográfusa elmondta, a tudósok már régóta számolnak azzal, hogy az Antarktisz körüli vizek „különálló ökológiai régiót alkotnak, amelyet az óceán áramlata és hőmérséklete határoz meg". Mint mondta, bár az új óceánt az illetékes nemzetközi testület még nem ismeri el hivatalosan, a National Geographic változtatott az álláspontján. Mint hozzátette, „az emberek olyan földrajzi tényeket keresnek nálunk, minthogy hány kontinens, hány ország vagy hány óceán van" - derül ki a Guardian cikkéből.

A Magyar Földrajzi Társaság ugyan nem különbözteti meg, de a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság már 2000-ben elkülönítette az ötödik óceánt.