hurutAz törvényszerű, hogy a nyár után ősz jön. Az viszont nem, hogy ezzel együtt kell járnia a meghűlésnek, megfázásnak, influenzának, az összes kellemetlen tünetével együtt. Sajnos – mivel általában az immunrendszer is gyengül a sötétedés, hűvös idő beköszöntével – sokan elkaphatják a fenti betegségeket. Már az enyhe meghűlésnek is velejárója a köhögés, rekedtség, amely jól befolyásolható bizonyos gyógynövényekkel.gyogyfuA hársvirág kiváló izzasztó, amellett köptető, nyálkaoldó hatású. A fűszerként is divatos kakukkfű, timol tartalma miatt az egyik legjobb görcsoldó, így köhögési ingert csökkentő. A hivatalos gyógyszerészi vénygyűjteményben (FoNo VII.) több köptető teakeverék és patikai készítmény alkotórésze. A Gyógyfű Kft. ANTI-FLU teakeveréke mindkettőt tartalmazza.

A szintén magas illóolaj tartalmú édeskömény és ánizs a váladék viszkozitását növeli. A magas nyálkatartalmú gyógynövények a köhögési reflexet csökkentik. Az orvosi ziliz (fehér mályva) gyökér, lándzsás útifű levél és az izlandi zuzmó külön-külön használhatók, de 1:1 arányú keverékben jobb hatásúak.

Utóbbi komponens keserű ízű, ilyen szempontból is célszerűbb vegyesen használni.

Száraz köhögésre hatásos még a martilapu levél, de csak rövid ideig ajánlott a kezelésre. Felhasználás: 1 teáskanállal egy csésze forrásban lévő vízbe tenni, naponta 3-4-szer fogyasztani. Érdemes figyelembe venni, hogy a gyógynövényekben kémiailag a legváltozatosabb szerkezetű és kombinációjú hatóanyagok találhatók, ezért van sokrétű hatásuk és viszonylag csekély mellékhatásuk.Forrás: Petri, G. (2006): Gyógynövények és készítményeik a terápiában. Galenus k.Lukács Gábor

minőségbiztos,

termékfejlesztőGyógyfű Kft

www.gyogyfu.hu 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!