A vesék által kiválasztott vizelet a húgyhólyagba jut, mely fokozatosan kitágul és összegyűjti a képződő folyadékot. Ennek idő előtti távozását belülről a húgycső körüli záróizom, kívülről az egészséges, erős gátizomzat akadályozza. A húgyhólyag vizelettartását és -ürítését szabályzó központ a gerincvelőben helyezkedik el. A legtöbb ember naponta 4–8 alkalommal üríti húgyhólyagját, alkalmanként átlagosan 300 ml folyadék távozik.

Az inkontinenciának súlyosságától függően három fokozata lehet:

• Enyhe esetben csak erős hasűri nyomás (nevetés, tüsszentés) esetén távozik egy-egy csepp vizelet;
• Ha már kisebb megerőltetés, a hasűri nyomás kisebb mértékű fokozódása esetén, illetve járáskor is távozik vizelet, a II. stádiumról van szó;
• A III. stádiumban már nyugalomban is gondot okoz a vizelet visszatartása.

Inkontinencia esetén az első lépés a diagnózis felállítása, annak kiderítése, hogy mi áll a panaszok hátterében. Az egyik leggyakoribb ok a gátizmok meggyengülése, melyhez testsúlyfelesleg, többszöri szülés, a kötőszövet gyengülése vagy a testmozgás hiánya vezet. Férfiaknál gyakori ok a prosztata problémája (gyulladás, daganat stb.). Idegrendszeri károsodás vagy néhány gyógyszer mellékhatása következtében is kialakulhat. Ezeken kívül megjelenhet még a váratlan helyzetekben fellépő, úgynevezett stresszinkontinencia is.

Mit tehetünk?

Az elhízás, a cukorbetegség és a helytelen táplálkozás növelheti az inkontinencia kockázatát, ezért érdemes csökkenteni azokat a tényezőket, amelyek elhízáshoz vezethetnek. A hasüreg nyomásának csökkentése érdekében ajánlott kerülni az alkoholt, a kávét, a fekete teát és a puffasztó ételeket, megszüntetni a székrekedést, valamint fokozni a folyadék (legalább napi 2 liter víz) bevitelét. Sokat segíthet, ha az ember odafigyel a rendszeres, gyakori vizeletürítésre és gondot fordít az gátizmok megfelelő edzésére, tornájára. Lehetőleg ne tartsuk vissza sokáig a vizeletet, ürítéskor pedig válasszunk kényelmes testhelyzetet.

Az intimtorna-gyakorlatok végzése előtt mindig ki kell üríteni a hólyagot! Íme két egyszerű gyakorlat, ami segít a gondok megelőzésében, illetve a gyógyulásban:
– Egymás után sokszor (20–50 alkalommal) húzzuk össze, majd lazítsuk el a farizmokat.

– Megtelt hólyaggal akaratlagosan szakítsuk meg a vizeletürítést, és többször, szakaszosan engedjük ki a vizeletet.

Homeopátia

Inkontinencia esetén gyakran hoz jó eredményt a Causticum; éjszaka előforduló vizeletszivárgásnál az Equisetum segíthet, álló helyzetben jelentkező panaszok esetén pedig a Ferrum phosphoricum. A szülés utáni átmeneti inkontinencia a Hyosciamus niger alkalmazásával szüntethető meg. A választott szerből napi 3×5 golyó ajánlott D12-es vagy C9-es erősségben. Régóta fennálló probléma esetén a személyre szabott alkati kezelés hozza meg a legjobb eredményt.

Schüssler-sók

A Calcium fluoratum segít a szövet rugalmasságának megerősítésében, erősíti a szalagokat és az inakat, segíti a méh és a hólyag izomzatának jó működését. A Kalium phosphoricumnak fontos szerepe van a sejtek kialakulásában, regenerációjában és az anyagcserében, valamint megakadályozza a kimerültséget és a testi funkciók romlását.
A Natrium chloratum felelős a test vízháztartásának egyensúlyáért, az inkontinencia első fázisában sikerrel használható. A Natrium sulphuricum erősíti a kiválasztó szervek működését, és szabályozó hatással van a húgyhólyag működésére.

Inkontinencia esetén a Schüssler-sók bevétele napi 3–6 alkalommal javasolt 1-2 tabletta formájában.

Reflexzónamasszázs

A medencefenék tónusminőségének javítása és a húgyhólyag záróizmainak erősítése, szabályozása érdekében végzett kezelés hozzávetőlegesen 20-30 perc legyen. A kezelés javítja az idegrendszer szabályozó- és regenerációs képességét, valamint az ellenálló képesség növelését is. A hormonrendszer összes zónáját érdemes kezelni, ideértve a nemi szervek, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy a mellékvesék területét is.

Bach-virágterápia

A gyenge hólyag instabil, gyenge személyiségről árulkodhat, aki képtelen kiállni önmagáért. A kisezerjófű esszenciája erősíti az önbizalmat, az önuralmat és az önérvényesítést. Nagyfokú idegi feszültség esetén a cseresznyeszilva alkalmazható. A sülzanót segítheti a hólyag működését, a régóta fennálló panaszok esetén visszaadja a reményt, megerősíti a gyógyulásba vetett bizalmat. Az olajfa nyugalmat biztosíthat, és vitalitással tölti el a testet-lelket. Menopauzával összefüggő panaszok esetén a dió esszenciája segítheti a minél harmonikusabb változást és az új élethelyzet elfogadását.

Akupresszúra

Energetikai szempontból a központi befogadó meridián támogatása segíthet, amely összefügg a termékenységgel, a női szaporítószervekkel, a hasüreggel, az altesttel, (kismedencei szervek) és a yin energia továbbításával. A következő gyakorlattal támogatható a meridián működése: feküdjön a hátára, tegye szabaddá felsőtestét, és ujjával a szeméremdombtól indulva húzzon a bőrén egy csíkot a test középvonalában a hason, a mellkason, a nyakon át egészen az alsó ajak széléig. Ezt ismételje legalább tízszer, míg a bőre kicsit kipirosodik. Ily módon stimulálható az összes yin meridián. Ezt támogathatjuk váltott orrlyukú légzéssel is, amely harmonizálja a központi meridiánt.

Megerősítő mondatok: Saját magam ura vagyok.” „Képes vagyok koncentrálni.”

Gyógyteák

A Spanyolmeggy leveles teakeverék (Inkontinencia tea - spanyolmeggy, fehér árvacsalán, kisvirágú füzike) férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlott a hólyag záróizmainak erősítésére, a vizelettartási problémák enyhítésére. Egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, majd 15 perc után szűrje le.  A reggeli órákban fogyassza, lehetőleg ízesítés nélkül. Napi egy csészével kúraszerűen, a panaszok megszűnéséig iható.
Ha az inkontinenciát hormonváltozások vagy hormonális rendellenességek kísérik, a cickafark alkalmazható. A zsurló szilícium-dioxid-tartalma miatt szöveterősítő és -tonizáló hatású, így ideális a megelőzéshez. A fenti gyógynövényekből készült tea javasolt adagja napi 2-3 csésze.

Lelki háttér

A vizelet akaratlan távozása a lélek túlcsordulása a test szintjén. Lehet, hogy nem vagyunk képesek több nyomást elviselni, vagy az elfojtott feszültségek távoznak ily módon, de az is előfordulhat, hogy képtelenek vagyunk fenntartani a kontrollt.
Gyermekkorban az éjszakai bepisilés a nappal el nem sírt könnyek helyett jelentkezhet. Bármely életkorban kiválthat bepisilést a nagy ijedség vagy félelem. A szülés utáni inkontinencia jelezheti, hogy az anya még nem fogadta el, hogy gyermeke már nem a testében növekszik, vagy az új helyzetben még nem találta meg a lelki támaszt.

Az időskori inkontinencia összefügghet a testi gyengülés el nem fogadásával, a kontrollvesztés okozta félelemmel. Az élet vége felé közeledve újra másokra szorulunk, ezt nem könnyű elfogadni.
Az inkontinencia következtében a beteg gyakran szégyelli a problémáját, szorongással tölti el, hogy bármikor rájöhet az inger, amit nem tud visszatartani. Szégyen gyermekkorban is kapcsolódhat az inkontinenciához, ha a szülők elfogadhatatlannak tartják vagy szégyellik a helyzetet.
Az alábbi pozitív megerősítések ismétlése és átélése segítséget adhat a lélek támogatására: „Gondoskodom magamról, így a többiek is szerető gondoskodásban részesítenek.” „A szeretet erőt ad nekem, az életemben minden rendben van.”

 

Váradi Tibor
és a Napfényes Gyógyközpont
munkatársai