Online letölthető füzetet ajánlunk, amely belvárosi társasházak zöldfelületeinek profi megújítását járja körbe.

A sűrűn beépített történeti városrészek jellemzően zöldfelületekben szegény területek. De vegyük észre a semmire nem használt, lelakott belső udvarokat. Számtalan lehetőség rejlik bennük, hogy létrejöhessen egy zöld sziget, amely télen-nyáron komfortosabb érzést ébreszt a lakóközösségben.

A zárt udvarok 76 %-a lakóépületekben található. Ezek az udvarok jellemzően burkoltak, zöldfelületi arányuk jelenleg igen alacsony. Pedig az udvarzöldítés településökológiai szempontból is fontos.

A városi hősziget hatás a belvárosban érezhető leginkább. A belváros felszíni felmelegedése tavasszal 2-4 °C-kal, míg nyáron 3-6 °C-kal haladja meg városkörnyéki területeken kialakuló hőmérsékleteket. A hőérzetben még ennél is nagyobb különbségek mutatkoznak, amely az ott élők egészségi állapotát befolyásolja. A rekreációs zöldfelületek felüdülést a kondicionálást jelenthetnek.

A belső udvarok élhetőbbé tételére sokféle megoldás létezik. Némelyik tényleg csak a jó szándékon múlik, mások költségigényesek, hosszú és szakszerű előkészítést igényelnek.

A Belvárosi belső udvarok megújítása címet viselő Zöldinfrastruktúra füzet a fővárosi belső udvarok használhatóságának és minőségének javítását célzó eszközöket mutatja be, felhívva a figyelmet a megoldás előnyeire, hátrányaira és a megvalósítás feltételeire.

A kiadvány számos gyakorlati példát is tartalmaz un. szürke- és zöld udvarok, udvarkertek zöldesítésére. Növényajánlója hasznos lehet udvarkertbe és ültetőedénybe (is) javasolható örökzöld fák, cserjék; árnyéki, félárnyéki évelők választásakor.

Ki állja a költségeket?

A társasházi közösségek korlátozott humán és pénzügyi erőforrásokkal rendelkeznek, ezért külső segítség nélkül csak kevés ház vág bele az udvartér fejlesztésének soklépcsős folyamatába. A megvalósult jó példák azt mutatják, hogy a közösség, az önkormányzati és a magánszektor partnerségével az udvarterek magas színvonalon újulhatnak meg.

A jó példákból tanulva indulhat a tervezés! Letölthető füzet itt.