Néhány megtörtént eset:
1, „A társasházunk kazánját lezárta az E.ON, több lakó tartozása miatt.
Nem tudjuk, lesz-e fűtésünk, és mikor. Két kisgyermekünk van, így egyedi megoldásban gondolkodunk.”

2, Tavaly télen egy fiatalember írt e-mailt. Azt a tömböt, ahol az ő lakásuk van, egy bizonyos hőerőmű fűtött eddig. De mivel a hőerőmű megszűnik üzemelni, mindenkinek saját magának kellett megoldani a fűtését.

3, „Lakás fűtéskorszerűsítése előtt állunk. Klasszikus belvárosi épület a budapesti körúton. Második emelet. Ha cirkót akarunk beépíteni, kéménybéleléssel indul a projekt, ami minimum 20 méteres béléscsövet jelent. (300.000 Ft alatt nemigen áll meg) Utána kezdődik csak maga a munka (kazán, radiátor, csövek, munkadíj).”
Azt hiszem, nyugodtan elmondhatjuk, hogy minden felújítási költségvetés legnagyobb tétele a fűtésszerelés. A meleg levegő felszáll. Az emberek viszont nem a felső, hanem az alsó 2/3-adban laknak! A majdnem 4 méter belmagasságú lakást „kettévágva”, álmennyezet segítségével kb. 2,5 m-re akarják lehozni a mennyezetet.
Némileg megnyugtató volt, hogy a belmagasságot korrigálják, hiszen 4 m esetén már nem ajánlok infrapanelt, a maximum magasság 3 m körüli érték. És ebben a magasságban is már minimum 500 W infrapanelről beszélhetünk csak!
Viszont 2,5 m esetén az a jó hír, hogy kisebb teljesítményű panelek is megfelelnek, ami a kedvezőbb ár mellett kevesebb fogyasztást is jelent.
Mivel a fűtéskorszerűsítés egy lakásfelújítás része, lesznek villanyszerelési munkák is. Az infrapanelszerelés pedig simán beilleszkedik ebbe a folyamatba, mivel amúgy is ott a villanyszerelő, már nem jelent jelentős többletköltséget a plusz kiállások elkészítése.

4, Egy olyan településről kerestek meg, ahol a gáz nincs bevezetve. A ház fűtése alapjaiban megoldott egy cserépkályha, és egy kandalló segítségével.
Mégis van két helyiség, ahová a meleg nem ér el teljesen. Ezért oda kiegészítő fűtésként szeretnék az infrapanelt.

Az infrapanel egyik nagy előnye, hogy a komplett fűtés kialakítás gyakorlatilag pár napot vesz csak igénybe, utólagos kialakításnál nem kell a lakást felbolygatni, falat vésni, stb, és felszerelési költsége is elenyésző egy hagyományos fűtés kialakításához képest.
Tovább megyek: már egy infrapanelt is csatasorba lehet állítani, és csak egy villásdugó kell hozzá (amit ajándékba, rászerelve adunk, ha valaki kéri), kell egy hosszabbítót venni a boltban, esetleg egy időkapcsolót, hogy nem menjen folyamatosan, és kész. Még szakember sem kell hozzá, és az infrapanelt oda viheti magával, ahová akarja otthonán belül.

Ilyenkor tél közeledtével általában felmegy a boltokban kapható különböző hősugárzók, meleget fújó ventilátorok iránti kereslet.
Tipikusan mire használják ezeket? Néhány példa a valóságból:
1, Régi, nagy belmagasságú bérlakás fürdőszobája, amit szinte lehetetlen kifűteni télen. Az ilyen fürdőszobák igen gyakran nedvesek, hidegek, és soha nem tudnak kiszellőzni rendesen – főleg télen. De mi ezzel a baj? A melegfújó nem biztos, hogy hatékony a következők miatt:
- A kifújt meleg levegő szétoszlik a hideg térben.
- Ott áll az ember nedves testtel – rosszabb, ha kisgyermek, mert ő érzékenyebb, és fázik. Hát persze, mert nedvesen még érzékenyebbek vagyunk a hidegre.
- Bekapcsoláskor vagy porszagú, vagy égett, (vagy mindkettő) mert a porszemcsék ráégnek a fűtőszálra.

2, Irodába, recepcióra, hogy az ember lábát fújja a meleg levegő, mert különben elfagy.
Aztán, mivel ezek általában 2000 W (2 kWh) fogyasztásúak, legalábbis ez a nagyságrendi kategória, a főnök nem igazán érti, hogy mitől nőtt meg a villanyszámla.

3, Sokat ülünk egy helyben, és fázik a hátunk, derekunk, lábunk (huzatos műhely, pl. órajavító, TV nézés, olvasás közben jól esik a meleg).

Tehát ha ezeket végignézzük, ezek egy tulajdonságban egyeznek:
A helyi fűtés igénye merül fel.

Miért hatékony megoldás az infrapanel?
Mindamellett, hogy már egyetlen panelt is hatékonyan csatasorba lehet állítani a fent leírt módon, tudni kell, hogy a panel nem foglalkozik a levegővel: nem azt melegíti.
A levegőn áthatolnak a meleg infrasugarak, és az útjukba eső szilárd testeket melegítik fel.
Így aztán:

1, Nem lehet kifűteni az állandóan hideg, és nedves fürdőszobát? Tudta, hogy 2000 W teljesítményből már majdnem infraszaunát tudna varázsolni benne, ha infrapanelt vásárol, és nem melegfújó ventilátort? De ha csak egy infrapanelt tesz be oda, és az nem fűti ki a hideg fürdőt, Ön akkor sem fázik, hiszen a melegzónában tartózkodik, és Önt, mint szilárd testet melegítik az infrasugarak.

2, Lábmelegítésre a 150 W-t fogyasztó infrapanel tökéletesen megfelel, hiszen mérete 26x84 cm. A fogyasztása pedig 150 W/óra, vagyis 0,15-tel kell megszorozni a mindenkori áramdíjat. 50 Ft esetén ez 0,15x50 = 7,5 Ft bruttó. A 100 Ft helyett. Óránként.

3, Vagy 300 W infrapanel a hátunk mögé szerelve a falra: fogyasztása 0,3 szorozva az áramdíjjal. 50 Ft esetén 50x 0,3 = 15 Ft. Óránként.
Zsolnai Andrea
www.infrapanel.net