A washingtoni környezeti munkacsoport (ewg.org) minden évben közzéteszi a vegyszerekkel, növényvédő szerekkel leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját. Ezek azok, amelyekből érdemes lehet a bio-t választan, vagy pedig igen alaposan megmosni őket, mivel a vizsgálatok alapján ezekben találták a legtöbb szennyeződést.

Már ötödik éve végez az alma a lista tetején, mint a legszennyezettebb, elsősorban azon vegyszerek miatt, melyekkel a szüretelés előtt illetve után kezelik, hogy tovább elálljon. Ami a legtisztábbakat illeti, már második éve végez az avokádó az első helyen, a minták mindössze 1%-ában találtak bármilyen vegyszermaradványt.
Így tehát ha megengedheted, az alábbiakból érdemes a bio verziót vásárolni, mert a gyümölcsök és zöldségek amúgy egészségesek, ezért ha teheted, fogyassz belőlük minél többet (főleg a zöldségekből, ha a formádra is ügyelsz).
Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények is a legveszélyeztetettebbek.

A kutatás pár érdekes megállapítása:
- Az átlagos burgonya mennyiségre több vegyszert tartalmazott, mint bármelyik másik zöldség vagy gyümölcs.
- A koktélparadicsom, nektarin, őszibarack és eper esetében is volt olyan, amelyikben 13 különféle növényvédő szer maradványát mutatták ki.

A 12 legszennyezettebb zöldség és gyümölcs
1. Alma
2. Őszibarack
3. Nektarin
4. Eper
5. Szőlő
6. Zeller
7. Spenót
8. Kaliforniai paprika
9. Kígyóuborka
10. Koktélparadicsom
11. Zöldborsó (hüvelyes)
12. Burgonya

A 15 legtisztább zöldség és gyümölcs: 
1. Avokádó
2. Kukorica
3. Ananász
4. Káposzta
5. Fagyasztott zöldborsó
6. Vöröshagyma
7. Spárga
8. Mangó
9. Papaya
10. Kivi
11. Padlizsán
12. Grapefruit
13. Sárgadinnye
14. Karfiol
15. Édesburgonya