Életünket számtalan betegség nehezítheti. Legyen szó akár légúti problémákról, fájdalomról, gyulladásról, vírusokról, gombákról vagy baktériumokról, rengeteg gyógymóddal találkozhatunk, melyek között olyan is akad, amelyek semmilyen következménnyel, mellékhatással sem járnak.

 Valószínűleg a legtöbb ember hallott már a légúti megbetegedésekkel kapcsolatban az  illóolajok  használatáról, jótékony hatásairól és talán sokan már ki is próbálták. Azonban van, aki csalódik, és úgy érzi, hogy nem használt semmit a kezelés. Ez abból adódik, hogy a legtöbben, akik ezt tapasztalják, nem megfelelő minőségű illóolajat vásároltak. A pár száz forintos illóolajoktól nem várhatjuk el ugyanazt a hatást, mint amit egy 100%-os illóolaj nyújt számunkra, hiszen az olcsó termékek valószínűleg nem természetes alapanyagokból készültek. Ezek a készítmények általában csak a szoba illatosítására szolgálnak, mert bőrápolásnál és gyógyításnál alkalmazva még esetleg károkat is okozhatunk szervezetünkben.

1. A  légúti panaszok enyhítésére a legjobb megoldások közé tartozik az illóolajos párologtatás. Inkább bakteriális fertőzések esetén javasolt ilyesfajta kezelés, a vírusos megbetegedéseknél inkább tüneti enyhítésére alkalmazzuk.

Az asztmás betegeknek is nagyon sokat segíthetnek az illóolajos kezelések, ugyanis segíthetnek csökkenteni a tünetek jelentkezésének gyakoriságát és mértékét. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy az illóolajos kezelés nem alkalmas az erős asztmás tünetek azonnali kezelésére, tehát a kezelés mellett különböző gyógyszereket is szükséges alkalmaznunk.

2. Fájdalomcsillapítás céljából leginkább mandula, jojoba, barackmag, avokádó, makadámdió, ligetszépe, árnika macerátumot használjunk vivő olajként. Emellett sok más gyógynövényből készült illóolajat alkalmazhatunk, melyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Ezen illóolajokat általában külsőleg használjuk az adott területen, amit krémben, olajban, esetleg alkoholban hígítva tehetünk meg. Az olajok szájon át történő alkalmazása csak akkor ajánlott, ha bélrendszeri fájdalommal állunk szemben, ám ebben az esetben nagyon fontos, hogy megfelelően hígítsuk, ami 1-5%-os hígítást jelent. Torokfájdalom esetén a legideálisabb, ha spray formájában alkalmazzuk az illóolajokat, mert így közvetlenül a torok felületét érik, ami gyorsabb és hatásosabb is.

Az ízületi fájdalom enyhítésére a kurkumából, tömjénből, mirhából, gyömbérből, borsmentából, valamint ezek keverékeiből készült illóolajok ajánlottak. Ezek enyhíthetik a fájdalmat, a duzzanatot amellett, hogy a gyulladást is csökkentik. Hidegpárásító segítségével is bejuttathatjuk szervezetünkbe az illóolajat, ami így ki tudja fejteni jótékony hatásait az adott területen. Kedvelt módszer még a meleg inhalációt, amikor is az illóolajat forróvízbe csepegtetjük, majd annak belégzésével érjük el a kívánt eredményt.

3. A  bőrápolás  területén a leggyakrabban alkalmazott illóolaj a teafaolaj. Ez az egyetlen illóolaj, amit hígítás nélkül is alkalmazhatunk!

Sokan küzdenek pattanásokkal, lábgombával, amire tökéletes megoldás lehet ez az olaj, mely számos jótékony hatással bír és ennek köszönhetően különböző területeken alkalmazhatjuk. A teafaolaj gyulladáscsökkentő, aminek köszönhetően akár egyetlen éjszaka alatt is csökkenteni tudja a pattanásokat, gyulladásokat. Érdemes kipróbálni, ahelyett, hogy körömmel nekiállnánk és apró, maradandó sérüléseket okoznánk arcunkon.

Lábfürdő formájában alkalmazva megakadályozhatja vagy csökkentheti a már kialakult lábgombát is. Egy evőkanál sóra 10-20 csepp teafa illóolajat cseppentve, majd azt 2-3 liter langyos vízben elkeverve kellemes és egyben jótékony hatást érhetünk el, ha lábunkat 15-20 percig áztatjuk benne.

Az illóolajokat érdemes keverni, kombinálni, hogy egyszerre minél több jótékony hatást vegyíthessünk. Ezenfelül az illóolajok használatakor nem kell aggódnunk, hogy bármilyen mellékhatásuk lenne, hisz a megfelelő minőségű olajok semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaznak, amelyek károsan hatnának az emberi szervezetre.

Dr. Várnagy Emese
manuálterapeuta, aromaterapeuta
emese.varnagy@aromadoki.hu
www.aromadoki.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!