Akármilyen körültekintőek is vagyunk, bizony előfordul, hogy a mosógépünkben csúnya penészfoltok jelenhetnek meg, amely nemcsak ronda látvány, hanem bizony veszélyes lehet az egészségünkre is. A penészes foltok, rétegek ott alakulnak ki, ahol megfelelő környezetre talál a gombafaj. Ilyen például a páradús, nedves, meleg helyiség, így leggyakrabban a fürdőben, a konyhában, vagy a szobákban penészesednek a falak. A gomba spórái a légtérben utaznak, és megtapadnak a nedves, meleg sarkakban, ahol könnyedén elszaporodhatnak. A mosógépben is optimálisak a feltételek a penészedésre, hiszen a leggyakrabban 320-40 Celsius fokon mosunk, és a mosógépben maradó víz és nedvesség remek táptalaja a penészgombának, ezért érdemes minden mosás után szárazra törölni a mosógép belsejét, és nyitott ajtóval szellőzni hagyni.

Ha már megjelentek a penészfoltok, elég nehéz eltávolítani, de nem lehetetlen. Ehhez szükségünk lesz egy üres szórófejes flakonra, mosogatószivacsra, egy fogkefére és egy mikroszálas törlőruhára.

  • Mielőtt elkezdenénk a tisztítást, húzzuk ki a gépet a konnektorból. Amennyiben megoldható, vegyük le a mosószer adagoló tartályt és mossuk át alaposan.
  • Keverjünk össze 3 dl 20%-os ecetet három púpos kanál szódabikarbónával. Ezt a keveréket öntsük szórófejes flakonba és alaposan spricceljük be a mosógép nehezen elérhető helyeit, a gumitömítések környékét és a dob melletti részeket. Az ecet citromsavval is helyettesíthető, így kevésbé lesz erős a szaga.
  • Ecetes vagy citromsavas vízbe mártott szivaccsal töröljük le az oldalfalait, gombjait. Ha hámsérülés van a kezünkön, használjuk gumikesztyűt. A fellazult szennyeződést mikroszálas kendővel távolíthatjuk el.
  • Szódabikarbónába mártott fogkefével alaposan dörzsöljük át a tömítéseket.
  • Öntsünk 2 dl ecetet a mosószer adagolóba, a dobba szórjunk egy pohár szódabikarbónát, majd indítsuk el a mosást a legnagyobb hőfokon.
  • Még az öblítés megkezdése előtt szakítsuk meg a programot és állítsuk meg egy órára, hogy alaposan kiázzon a gépből minden szennyeződés, majd ezután fejezzük be a mosást.
  • A mosás végeztével tisztítsuk meg a gép szűrőjét, (ez általában a mosógép alján egy fedőlemez mögött található) majd, nyitott ajtóval 2 órán át szellőzni.
  • Érdemes legalább kéthavonta elvégezni ezt az eljárást.

Tipp:
Ha minden mosásnál fele rész öblítőszer mellé, fele rész ecetet öntenünk, akkor nemcsak a mosógépet védjük a vízkőtől és a penésztől, de a ruháink élénkebb színűek lesznek, megtartják rugalmasságukat, puhaságukat. Nem kell félni, nem lesz ecetszaguk!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!