Ezek a savanyított káposztalevelek nem csak töltött káposztához, de önálló savanyúságként vagy köretként is kiválóak. Ráadásul nagyon egészséges, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz. Ne csak a karácsonyi töltött káposztához használjuk, hanem illesszük be napi étrendünkben, sokkal többet ér, mint egy kiló télen vásárolt áruházi paradicsom.

Az alábbi recepthez műanyag hordó is szükséges, amit minden háztartási boltban be lehet szerezni, ügyeljünk rá, hogy a teteje jól záródjon.

kaposzta-ok

Hozzávalók:
káposztafejek,
só,
kapor,
torma

Elkészítés:
A káposztákat jól mossuk meg, egy éles késsel vágjuk ki a közepüket. Majd kezdhetjük is a rétegezést. Legalul a hordóba tegyünk egy réteg tormát és egy réteg kaprot. Majd jöhetnek a káposzták. Minden adag káposztára tegyünk egy réteg szárított kaprot. Rakjuk jó szorosan a káposztafejeket, hogy minél több férjen a hordóba. Néha oldalt, vagy a rések közé illesszünk be egy-egy félbe vágott megtisztított tormaszárat. A káposzták tetejét egy kapor réteggel zárjuk. Majd készítsünk ízlés szerint egy sós vizes oldatot, és öntsük bele a hordóba. Egy liter vízhez tegyünk egy kanál tiszta sót. A káposzták tetejére tegyünk két fa lécet keresztbe, hogy a fejek ne emelkedjenek ki a sós vízből, majd fedjük le a hordót. Ha nagyot csökkenne a lé mennyisége, nyugodtan tölthetünk még közbe is hozzá. Néha engedjünk bele egy gumitömlőt, és fújjunk bele, így hatékonyan meg tudjuk keverni a levet. Amikor szép sárgás színűek lesznek a fejek, készen vannak.
kaposzta-kesz

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!