Nigma Talib írja: “Ha valaki eljön hozzám, ránézek és azonnal meg tudom mondani, milyen élelmiszerből eszik túl sokat, és milyen anyagok fogyasztása miatt öregszik az arcbőre.”
A tipikus jegyeket kategóriákba sorolták, jól megkülönböztethető, jellegzetes tünetegyütteseik alapján: Ezek a

  • “Tejes arc”
  • “Glutén arc”
  • “Cukor arc”
  • “Bor arc.”

Figyelem: az itt található információk nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatokat, csak érdemes megfigyelni őket és ha szükséges, odafigyelni a jelekre.

1. Tejes Arc

A ”tejes arc” tünetei: puffadt szemhéjak, sötét karikák és táskák a szem alatt, és kis fehér pattanások vagy bőr alatti dudorok az áll körül. Nagyon gyakori, hogy az emberek az idő előrehaladtával elvesztik képességüket a tejtermékek megemésztésére, ami enyhe vagy súlyos laktóz-intoleranciát eredményez. Ez az intolerancia gyulladást okoz a szervezetben, ezért a szemhéjak és a szem alatti rész megduzzad. Néhány tej is tartalmaz hormonokat, melyek fogyasztása révén a szervezet természetes hormon termelése felborul, ez pedig pattanásokhoz és a bőr irritációjához vezet.

Hogyan javíthatunk rajta?

Ha laktóz intoleranciád van, vagy érzékeny vagy a tejtermékekre, próbád meg elhagyni az étrendedből a tejtermékeket három hétig. Ha valóban a tejtermék a felelős a bőrproblémákért, nem csak az arcod tisztul le,  de az emésztésed és az általános energiaszinted is látványosan javulni fog.

2. Glutén arc

A “glutén arc” tünetei közé tartozik az enyhén duzzadt, fakó arc,  sötétebb árnyalatú pigmentációs foltok az áll körül. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt.  Sajnos nagy nyugalommal az sem eheti, aki nem érzékeny rá, ugyanis agresszív fehérje, a klasszikus búzanemesítés miatt. Míg a glutén-érzékenység viszonylag egy új fogalom, a becslések szerint csak az  Egyesült Államokban 18 millió embert érint. A glutén megzavarhatja a természetes hormonok termelődését, és ez a  bőr elszíneződéséhez, gyulladáshoz, rosacea-hoz vezethet egy sor más kellemetlen tünet között.

Hogyan javíthatunk rajta?

Attól függően, hogy milyen mértékben van jelen az érzékenység, érdemes  szakorvos tanácsát kérni a gluténmentes diétáról. Ha ugyanis a glutén felelős a bőrproblémákért, teljesen el kell hagyni az étrendünkből.

3. Cukor arc

A “cukor arc” jelei közé tartoznak a korai ráncok és vízszintes vonalak a homlokon, a megereszkedett a szem alatti rész, fájdalmas göbös foltok, rossz bőrstruktúra, ami általában szürke vagy halvány fehér árnyalatú bőrt eredményez.
Ha az elfogyasztott magas glikémiás indexű élelmiszerek megemelik a szervezetben az inzulinszintet, az hosszú távon gyulladáshoz vezethet. Ez a gyulladás egy sor olyan enzim termelődéséhez vezet, amelyek szétroncsolják a bőr  elastin és kollagén állományát. Ez a két fehérje a testedben együtt működik, hogy segítsen fenntartani a kötőszöveted integritását. Elastin az ütőérfalaidban, beleidben, bőrödben és tüdőidben is van, és ez adja a bőröd rugalmasságát és ellenállóképességét. A cukor felborítja a szervezetben jelenlévő természetes bélbaktériumok egyensúlyát is, amelyek az akne-k kialakulásához vezetnek nem beszélve arról, hogy az agyműködést is befolyásolják.

Hogyan javíthatunk rajta?

Kerüld az olyan gyors szénhidrátokat, mint a fehér kenyér, tészták, péksütemények, és ne egyél finomított cukrot tartalmazó élelmiszereket. Használj inkább mézet, juharszirupot, agavét, vagy más természetes édesítőszert a fehér cukor helyett.

4. Bor arc

“A bor arc” bőrpír vagy kifejezett vonalak, a szemek között, kitágult pórusok, lankadt szemhéjak, száraz bőrt, seprűszerű vékony erek az arcon, és az orron, és mély ráncok.

Ezek a tünetek a többszöri túlzott mennyiségű alkohol fogyasztásától jelennek meg. Az alkohol dehidratál, ezért kivonja a nedvességet a bőrből is, ami szárazságot és a ráncokat okoz. Az alkohol is magas cukortartalmú és már tudjuk, hogyan cukor önmagában is csökkentheti  a bőr rugalmasságát és destabilizálja a bélben levő hasznos baktériumokat.

Ha iszol, azt tapasztalhatod, hogy az arcbőröd kipirul. Ez azért történik, mert az alkohol vérbőséget okoz. Idővel, ez ahhoz vezethet, hogy kialakul a rosacea, valamint egy általános vöröses bőr elszíneződés a törött hajszálerek miatt. A folyamatos tágulás miatt a pórusok is folyamatosan kitágulnak, majd idővel elvesztik rugalmasságukat és nem képesek összehúzódni tökéletesen.

Azt is nagyon fontos figyelembe venni, hogy az alkoholban található hepatotoxin károsíthatja a májat. A beteg vagy sérült máj megbosszulja magát, a megjelenést, ami egy csúnya, sápadt vagy sárguló árnyalatot ad az arcbőrnek.

Hogyan javíthatunk rajta?

Adj magadnak egy kis szünetet az ivásban. Próbáld meg három-négy hétig, hogy vizet iszol, és a bőröd és szervezeted meg fogja hálálni. Ha nem akarsz részt venni valamilyen anoním klub rendszeres találkozóin, akkor fő a mértékletesség. Elég az alkoholból egyszer egy héten. Forrás