A felnőtt lakosság jelentős része küzd rendszeresen ezzel a problémával.

A gyomrot és a gyomorszáj tájékát érintőfájdalomigen gyakori panasz, amelynek számos oka lehet. A fokozott stressz, egyes emésztési problémák, az esti italozás, vagy akár egy nehéz vacsora miatt jelentkező gyomorégés is állhat a kellemetlenségek hátterében. A relfuxszal küzdők többségének (csaknem négyötödének) pedig szinte biztosan meg kell küzdenie valamilyen szintű éjszakai gyomorégéssel.

Rendszeres gyomorfájdalom esetén ajánlott diétába kezdeni. Kerüljük a zsíros és nehéz ételeket, nagy mennyiségek elfogyasztása helyett pedig inkább étkezzünk többször, de kevesebbet. Próbáljuk csökkenteni a nehezebben emészthető, állati eredetű élelmiszerek bevitelét, a késői vacsorát pedig tegyük tiltólistára - a legjobb, ha lefekvés előtt legalább 2 órával befejezzük a nap utolsó étkezését.

A gyomorsav-túltengés (acidózis) megakadályozása érdekében mondjunk le a savban gazdag ételekről is. Étrendünket igyekezzünk úgy összeállítani, hogy az kevés szénhidrátot és sok rostot tartalmazzon. A rágózás is jótékony hatású lehet, a rágás ugyanis beindítja a nyálképződést, a nyál lúgos kémhatása pedig enyhíti a sav okozta maró érzést.

Emésztőrendszerünk megfelelő működése érdekében jó, ha rendszert viszünk étkezéseinkbe. Ez azt jelenti, hogy próbáljunk mindennap ugyanabban az időpontban reggelizni, tízóraizni, ebédelni, uzsonnázni és vacsorázni, az alkalmak között pedig lehetőleg ne nassoljunk. Csökkentheti kellemetlen tüneteinket az is, ha visszafogjuk a cukorfogyasztást.

Pihenjünk eleget, de a rendszeres testmozgásra is próbáljunk meg időt szakítani.

Jótékony hatású a meleg is:

tüneteink megjelenése esetén tegyünk forró vizes palackot a hasunk felső részére.

Sokan tapasztalják, hogy a gyomorpanaszok lefekvés után, vízszintes testhelyzetben felerősödnek. Ennek hátterében a leggyakrabban az éjszakai saváttörés áll. A jelenség megelőzése érdekében ajánlott az ágy fej alatti részét nagyjából 15 centiméterrel megemelni. Enyhíthet a kellemetlen tüneteken, ha a bal oldalunkra fekszünk.

Ajánlott gyógyteák

A gyömbér, a borsmenta, a kamilla, az édeskömény és a citromfű különösen jó hatással van a gyomorra és az emésztőrendszerre. Igyuk ezeket rendszeresen!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!