Az árpa és a jégárpa közös tünete a fényérzékenység, a kóros könnyezés és az idegentest-érzés a szemben. A felső szemhéj belső felszínén növekvő jégárpa kellemetlen, szúró érzést okozhat, mivel pislogás közben súrolja a szaruhártyát. Ritkán enyhén homályos látás is előfordulhat. A jégárpa szemészeti ellátása antibiotikum-, illetve szteroidtartalmú szemcseppel és szemkenőccsel történik. Makacs esetekben szteroidos injekció, illetve sebészeti eltávolítás jöhet szóba. Ezek megelőzése érdekében számos házi praktika és természetes gyógymód közül választhatunk.

Szemhéjhigiénia

A megelőzés egyik leghatékonyabb módja, érdemes kipróbálni! Fontos tudni, hogy a tünetek gyakrabban jelentkeznek azoknál, akiknél a szemhéjszéli mirigyek több váladékot termelnek, ezáltal a kivezető csövek elzáródnak. A felesleges váladék eltávolítása érdekében mosakodást követően a még nedves mutatóujjainkra cseppentsünk egy csepp mandulaolajat, majd behunyt szemmel először a szemhéjainkat masszírozzuk vízszintesen, majd az alsó szemhéjat felfelé, a felső szemhéjat pedig lefelé, a szempillák felé. Végezzük a mozdulatsort két-három percig, majd langyos vízzel mossuk le az olajat. Gyakran megjelenő jégárpa esetén a masszírozást érdemes naponta kétszer, később pedig, ha nem jelentkezik újra, hetente kétszer elvégezni.

 

Táplálkozás

A helyes táplálkozás a megelőzés másik oszlopa. A magas állatizsír-tartalmú ételek megnövelik a faggyúmirigyek váladékképzését, így a húsok, tojás, tejtermékek fogyasztása jégárpa kialakulására is hajlamosít. A már kialakult, gyulladt elváltozás megszüntetését a lúgosító étrend támogatja. Ennek során kerülni kell a savasító ételeket (például kávét, fekete teát, csokoládét, húsféléket), és törekedni kell sok nyers zöldség és csírák bevitelére. Emellett érdemes zöldségleveket és bőséges mennyiségű tiszta vizet inni.

 

Gyógynövényes borogatások

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a jégárpa tüneteinek enyhítésére a meleg borogatás. Fokozza a vérkeringést, így segíti a cisztában felgyülemlett folyadék eltávolítását, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Naponta három-négy alkalommal ismételhetjük, amíg szükséges.

Görögszénamag: A duzzanatcsökkentő és a mirigyet gyógyító hatású görögszénamagból teát készítünk. Ezt követően egy vászonruhát vagy egy vattakorongot benedvesítünk a langyosra hűlt főzettel, majd tíz percre a csukott szemhéjra helyezzük.

Szemvidítófű: A hazánkban is közismert, régóta használt gyógynövényből tegyünk egy-két teáskanállal negyed liter forrásvízbe, majd forraljuk fel, hagyjuk állni egy-két percig és szűrjük le. A továbbiakban a fentiek szerint járjunk el. A főzetet szemfürdőként is eredményesen alkalmazhatjuk.

A kék búzavirág kedvelt házi szer szembántalmak kezelésére. A borogatáshoz forraljunk fel egy liter vizet, szórjunk bele 40 gramm kék búzavirágot, hagyjuk ázni tíz percig, majd szűrjük le. A továbbiakban a fentiek szerint járjunk el.

Zsálya: A növény levele gyulladáscsökkentő hatású, a belőle készült főzet nem szárítja a bőrt. Forraljunk fel negyed liter forrásvizet, tegyünk bele egy-két teáskanál zsályalevet, hagyjuk állni néhány percig, majd szűrjük le. A továbbiakban a fentiek szerint járjunk el.  A főzet a szarkalábak kialakulását is késlelteti, de szemfürdőként is eredményesen alkalmazhatjuk.

Körömvirágból is készíthetünk borogatást a fent leírt módon. Alkalmazása hamar lehúzza a gyulladás okozta duzzanatot.

A borogatások mellett a gyógynövényekből készült napi két-három csésze tea fogyasztása is javasolt.

Fekete tea: A fekete teában lévő tanninok is segíthetik a gyógyulást. Ennek érdekében mártsunk egy filtert rövid időre forralt vízbe, hűtsük langyosra, majd tíz percre helyezzük a csukott szemhéjra. 

További helyi kezelési lehetőségek

A száraz hő is felgyorsíthatja a jégárpa gyógyulását. Naponta akár többször is ajánlott vörös fényű lámpa használata. A csukott szemmel végzendő kezelés ideje alkalmanként öt-tíz perc. 

Az almaecet gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatását is segítségül hívhatjuk. Tegyünk egy pohár felforralt, majd visszahűtött forrásvízbe két teáskanál almaecetet, keverjük el, majd mártsunk bele egy vattakorongot, nyomkodjuk ki a felesleget, majd helyezzük az érintett szemre egy-két percre.

Az aloe vera a duzzanat és a vörösség csökkentésére alkalmazható, de felülfertőződés ellen is véd. Mossunk meg egy friss aloé vera levelet, vágjuk fel és nyerjük ki a belsejében lévő zselés anyagot. Mártsunk bele egy vattakorongot, tegyük a jégárpára, majd húsz perc múlva mossuk le langyos vízzel.

 

Homeopátia

A jégárpa kezelésére az elsőként választandó szer a Pulsatilla, különösen, ha a felső szemhéj érintett. Ha mérséklődik a duzzanat és a fájdalom, de még visszamaradt csomócskát tapintunk, a Pulsatillát elhagyhatjuk, és folytassuk a kezelést Staphisagriával, ami pár héten át adva teljessé teszi a gyógyulást. Amennyiben az alsó szemhéj érintett, a kezdetektől Staphisagriát alkalmazzunk. Mindkét szerből napi 3×5 golyó adandó D12-es vagy C9-es erősségben a gyógyulásig.

Nagyon hatékony a gyulladás megszüntetésére a Calendula, vagyis a körömvirág is. Ebből a gyulladás megszűnéséig napi 3×5 golyót szedjünk D4-es vagy D6-os hígításban. A tünetek gyorsabb enyhítése érdekében körömvirágteából készült borogatást is bevethetünk.

 

Schüssler-sók

Kezdeti stádiumban, az erőteljes megnagyobbodás és kipirosodás idején két-két tabletta Ferrum phosphoricum és Calcium fluoratum adandó félóránként, D12-es potenciálban. A tünetek csökkenésével a jelentős javulásig a bevétel gyakorisága napi háromra csökkenthető. Az immunrendszer stabilizálása érdekében 5 tabletta Silicea D12 szedése javallott az esti órákban, legalább két hétig. Gennyesedésre való hajlam esetén a Calcium sulfuricum segíti a genny kiürülését.

Amennyiben a megkeményedés megmarad a szemhéjon a gyulladás megszűnte után, napi 3×2 tabletta Calcium fluoratum szedése ajánlott. Az ebből a sóból készült krém alkalmazása hatékonyabbá teszi a kezelést.

 

Lelki háttér

A jégárpa „megalvadt” könnyként láthatóvá teszi, hogy lelkileg megkövültünk. Megtanulandó feladat a gyors nézőpontváltás: hol nagyra nyílt szemmel elragadtatottá válni a látottaktól, hol pedig szemet hunyni bizonyos dolgok felett. A feloldáshoz elengedhetetlen, hogy a saját szemünkben is észrevegyük a gerendát, ne csupán máséban lássuk meg a szálkát. Az alábbi megerősítő mondat átéléssel való ismételgetése segítheti a gyógyulást: „Olyan életet teremtek magamnak, amelyben szívesen nézelődöm.”

Váradi Tibor és a Napfényes Gyógyközpont  munkatársai