Különösen nehéz helyzetben van, akinek egy helyiség áll rendelkezésre és különböző igényű növényeket tart teraszán, kertjében.A mediterrán és egyéb fagyérzékeny dézsás növényeket általában kevésbé fűtött szobában, pincében, garázsban helyezzük el télre. A szerencsésebb növények télikertben, üvegezett, temperált teraszon várják a következő tavaszt.

A mediterrán és egyéb fagyérzékeny dézsás növényeket általában kevésbé fűtött szobában, pincében, garázsban helyezzük el télre. A szerencsésebb növények télikertben, üvegezett, temperált teraszon várják a következő tavaszt.

Mit tegyünk, hogy új szerzeményünk több évig jól érezze magát nálunk? A legelső, és talán legfájóbb döntés, hogy igen érzékeny növényt ne vegyünk meg, ha nincs megfelelő teleltetőnk. Egyes növényeket, mint pl. a futómuskátlit tarthatjuk egynyáriként. Így a fagyokig díszít, nincs vele gondunk télen, tavasszal azonban újakat kell vásárolnunk. Néhány gyorsan növő növényről érdemes augusztusban dugványt venni, és az új, még kicsi növényt teleltetni. A cserjés margitvirág már legyökerezett dugványa például egy hűvös pinceablakban is áttelel, tavasszal pedig nagyobb edénybe ültetve gyorsan növekszik és hamarosan virágzik. A „strapabíróbb” növényeket nyáron kényeztessük. Tegyünk meg mindent, hogy védencünk jól fejlődjön, megerősödjön. A nyári forróságban se engedjük meghervadni, az igényeinek megfelelő tápanyagokkal lássuk el.
A teleltetési hőmérséklethez és fényhez igazítsuk a víz- és tápanyagellátást. A legtöbb növény eltűri, ha nem az optimális, hanem néhány fokkal (5-7ºC) attól eltérő hőmérsékleten teleltetjük. Ha melegebb a helyiség az optimálisnál, tegyük a növényt közelebb az ablakhoz, hogy több fényhez jusson és kicsit növeljük a vízadagját is. A vízmennyiség-növelése nem egyenes arányú a hőmérséklet növekedésével, tehát ha az optimális teleltető hőmérséklet 10-12ºC helyett 15-18ºC-t biztosítunk, a vizet ne növeljük másfélszeresére. Télen ne adjunk egyszerre sok vizet, a cserépalátétben soha ne álljon víz. Csak annyit öntözzünk, hogy a földlabda ne száradjon át, a föld ne váljon el a cserép falától. A cél, hogy a növények nyugalmi állapotban maradjanak, ne hozzanak új hajtásokat, leveleket. A téli hajtások gyengék, a tetvek könnyen megtámadják, tavasszal könnyen megperzselődnek, összetörnek. Ha mégis téli hajtásokat nevelt növényünk, célszerű ezeket a pihenőidőszak végén visszavágni, a növényt új, erős hajtások fejlesztésére ösztönözni.

A növények elhelyezésénél vegyük figyelembe téli fényigényüket. Amelyek jobban tűrik a sötétet (pl. afrikai szerelemvirág), tehetjük távolabb az ablaktól. Az elhelyezésnél ügyeljünk a növények méretére is, a nagyobbak árnyékolhatják a kisebbeket. A leanderek például jobban telelnek, ha bevitel előtt kicsit visszavágjuk őket, mintha egymást takarva sötétben kell szenvedniük. Az ólomvirág, sétányrózsa, selyemmályva visszavágva nem árnyékolja önmagát, tavasszal erőteljesebben hajt. A téli időszakban nyugodtan megforgathatjuk a növényeket, hogy a fényszegény oldal se satnyuljon el. A kefevirág, a papírvirág rosszul tűri a sötét teleltetést. A papírvirág (bougainvillea) visszavágás nélkül, világos helyen már akár januárban megkezdi első virágzását.

Szerencsére néhány dézsás növény a szobanövényekhez hasonlóan lakásban is teleltethető, mint pl. a hibiszkusz. Déli ablak közelében még télen is megajándékoz néhány virággal az egészséges hibiszkusz, de a pihenőidőszakban kevés fény mellett öntözéssel, tápoldatozással ne serkentsük fejlődésre, virágzásra. A száraz levegőjű lakásban párásítással is kényeztethetjük növényeinket.
A pihenőidőszakban ténylegesen pihenő növények ne kapjanak tápanyagot.

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!