Mi okozza a rendszeres fertőzést?

A probléma forrása szinte mindig a talajban keresendő. Amíg az ember nem kezdett el erőszakosan belenyúlni a természet rendjébe, saját képére formálni azt, addig szinte ismeretlenek voltak a maihoz hasonló növénybetegségek.
Az élet egy kényes egyensúly alapján működik és fejlődik, amikor belenyúlunk ebbe (génmódosított vetőmagok, nemesítés), láncreakciót indítunk el, amit csak egy ideig tud kompenzálni a természet a tartalékaiból.
Ahogy az embernél a bélflóra, úgy a kert esetében is a talaj adja az immunitás képességét, a maga kényes egyensúlyban levő, baktériumokból és mikroorganizmusokból álló mikrobiomjával.
Amikor egy antibiotikum kúrát csinál az ember, tapasztalja (főleg, ha előtte sem volt minden rendben), hogy a bélflóra meggyengül, újabb panaszokat szül a mesterséges beavatkozás. Minél több ilyen kúrán esik át valaki, annál nehezebben tud utána helyreállni a szervezet egyensúlya.

A talajélet ugyanígy viselkedik.

A sok mesterséges beavatkozásnak köszönhetően a talajélet meggyengült, már nem tud védelmet biztosítani a növények számára. Sőt, sokszor minőségi életteret sem. A legyengült növények pedig könnyen kapják el a különböző fertőzéseket.

Hogy jutottunk el idáig?

A probléma a technológia fejlődéséhez köthető. Egyre több embert kell élelmezni, ezért a mezőgazdaságban hatalmas harc van a termésátlag növeléséért.
A talaj tápanyagtartalma a folyamatos művelésnek köszönhetően csökken. Pótolni kell.  Ez többféle módon tehető meg:
- pihentetéssel (értékes termőterületeket von ki a gazdálkodásból),
- szerves tápanyagok visszajuttatásával (sokszor korlátozottan áll rendelkezésre és lassabban hat),
- és műtrágyázással.

Utóbbi egy kényelmes megoldás (szépen be is gyűrűzött a kiskertekbe is), hiszen célzottan lehet összeállítani a műtrágyákat az adott növény igényei szerint, és azonnal felvehető formában, így rögtön hasznosul a tápanyag. Közben pedig a talajban a tápanyagok átalakításáért felelős mikroorganizmusok éheznek, hiszen nincs mit átalakítaniuk, nincs elhulló szerves anyag, amiből humuszt képezhetnek (életteret nyerhetnek).
A rendszeres műtrágyázással szép lassan a talajban lakó baktériumok elvesztették a funkciójukat, a talajélet elszegényedett. Azaz az egyensúly megbomlott és a szívósabb mikroorganizmusok, a patogének kerültek túlsúlyba.
Ha a „kártékony” mikroorganizmusok elszaporodnak, a mikrobiom nem képes a növényeket megvédeni, azok könnyen elkapnak minden betegségeket (fusarium, szürke-vagy fehérpenész, sclerotinia, fitoftóra).
A talajban rejtőző gombaspórák pedig pontosan erre várnak. Az ideális környezeti tényezők hatására azonnal támadnak, és kiütéssel győznek.
És erre sokszor egy vegyszeres kezelés a válasz, ami csak tüneti kezelés. Lehet, hogy visszaszorítja néhány hétre a gombát, de az újra és újra elő fog törni.

Vessen véget a láncreakciónak!

A megszakítás egyetlen hatékony módja az eredeti rend helyreállítása: a talajélet egyensúlyának visszaállítása és fenntartása.
Ezért fejlesztettük ki a gilisztahumusz kivonatot tartalmazó Esstence termékcsaládot, ami a hasznos talajéletet sokasodását támogatja.
A fenntartás eszköze pedig a szerves tápanyagozás, mint  például az Italpollina trágya. A modern DCM szerves trágyák (pl. a gombabetegségek elleni talajjavító Antagon is) granulált formátumúak, optimalizált tápanyagtartalommal és szerves alkotóval, egyaránt táplálják a gyepet, konyhakertet és a talajéletet is.
Tapasztalataink szerint akár már 1 szezon alatt is jelentős változás érhető el, szinte teljesen visszaszorítható a gombás fertőzés megjelenése.

Gombamentes szép zöld kertet kíván:
Molnár Gábor Éva

- a füvesasszony