Kövesd ezeket a tippeket, hogy kevésbé terheld a környezetedet, amikor vásárolsz:

1. Ne vásárolj hirtelen felindulásból!

Töltsd meg a kosaradat lassan, és megfontoltan. Ha napokig elhúzod a vásárlást, biztosan elkerülhető lesz, hogy olyasmit vásárolj, amire nincs is szükséged vagy kimaradjon valami fontos a rendelés leadásakor. Ezzel módszerrel a csomagok és a velük érkező hulladék mennyiségét is lecsökkentheted.

Extra tipp: Ha közösen vásároltok egy boltból a kollégákkal nem csak a hulladék lesz kevesebb, de a szállítási díj is!

 

2. Válassz olyan eladókat, akiknek fontos a környezetvédelem!

Bizony az online boltok sokkal fenntarthatóbb és környezetkímélőbb megoldás jelentenek, mert egy internetes bolt „felépítése” alatt nem keletkezik sitt, építési törmelék, nem vágnak ki fákat, nem betonoznak alapot. Káros szén-dioxid kibocsátás sem lesz a fűtési és hűtési rendszerek beépítésének és működésének hatására.

Napjainkban számos elkötelezett vállalkozással találkozhatsz az online térben, akik az áru beszerzésétől a kiszállításig teljes mértékben figyelembe veszik a környezetvédelmet, ilyen példa a www.nowastehome.hu is, ahol mindent megtalálsz a tisztítószerektől az újrahasznosított ruhákig.

3. Rendeld házhoz!

Matematikailag bizonyított tény, hogy a legnagyobb karbonlábnyom akkor keletkezik, amikor egyedül elkocsikázunk egy üzletig. Az online vásárlások lecsökkentik a feleslegesen megtett út hosszát az üzletig és ezáltal a káros anyag kibocsátás mértékét is!

A mai csomagkiszállító cégek rengeteg időt és energiát ölnek abba, hogy a legoptimálisabb legyen a kiszállítás, hiszen ez a saját anyagi érdekük is. Az elmúlt években már a szomszédos országok közötti vásárlás sem okoz gondot, ahogy a termékek cseréje és visszaküldése is egyszerűbben megoldható, mint ha vissza kellene kocsikáznunk az üzletbe, és abban a csomagolásban küldhetjük vissza, amiben kaptuk.

 

4. Csökkentsd a stresszt a vásárláson megspórolt idődben!

Az amerikai Delaware Egyetem kutatásai szerint, az online vásárlás mégsincs kedvező hatással az utakon futó személyautók számára, ugyanis a virtuális vásárlással megspórolt időt sokan további utazásokra és vásárlásokra használják fel.

Az tanácsolom, hogy Te is és Én is próbáljuk megállni, hogy feleslegesen utazzunk, hiszen már egyszer megvásároltuk az interneten, amire igazán szükségünk volt.

A kényszeres vásárlással szorosan összefüggő, stresszes életmódunkra megoldást jelenthet, ha valamilyen módon a kapcsolódsz a természethez, kirándulsz, sétálsz vagy kertészkedsz kicsit!

5. Személyes kontra virtuális vásárlás?

Nézzünk egy konkrét példát!  Besétál a kedves vevő egy ruhaboltba, ahol megtalálja számára tökéletes pólót. Tegyük fel környezetbarát alternatívában gondolkodik és újrahasznosított anyagokból készült terméket vásárol, miközben visszautasítja a pénztárnál a műanyag- vagy papírzacskót és a vállfát, így nem visz haza szemetet.

Ezzel a viselkedési mintával úgy gondoljuk, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy óvjuk a környezetünket!

Rosszul gondoljuk!

Az a póló bizony egy komplett csomagolási mátrixban érkezett még az üzletbe. Minden egyes darabot külön-külön csomagoltak, majd végül betették egy nagyobb, speciális műanyag tárolóba és azt egy karton dobozba, méretek szerint. A legtöbb helyen még egyszer használatos vállfákkal árulják ezeket a termékeket. Mindent elkövetnek, hogy a termékek a gyártástól a polcra kerülésig eladható állapotban maradjanak és ehhez mindent alaposan be kell csomagolni.

 

A lényeg:

Amikor új dolgot vásárolunk, szinte minden esetben terheljük a környezetet!  Az internetes vásárlásokkal azonban, nem csak a felesleges csomagolások, de a levegőbe és a vízbe jutó káros anyagok mennyiségét is csökkenthetjük, miközben értékes időt szabadíthatunk fel saját magunk számára. Érdemes ezen elgondolkoznunk!

www.nowastehome.hu
Tel.: +36 30/913 7782
E-mail: info@nowastehome.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!