Híosz az Égei-tenger ötödik legnagyobb szigete, de egyáltalán nem hasonlít ismertebb testvéreire: Krétára, Rodoszra vagy Korfura. Híosz nincs tele turistákkal, nincs itt rengeteg modern szálloda és luxus étterem. Az egyediessége valami teljesen másban rejlik.

A sziget hangulata

Híosz a szépség és a harmónia szigete – ez hatja át a történelmi helyeket, a gyönyörű ornamensekkel díszített házakat, a olívaligeteket az érintetlen természetben, de főleg a sziget lakosait. Barátságos hozzáállásuk és szerénységük néhány nap alatt olyan érzést kelt az látogatóban, mintha a családtagjaik közé tartozna. Híoszon mindenhol nyugalom van.
Ne várja itt az autók sürgés-forgását, vagy az éjszakai élet zaját. Csak egyszerűen élvezze a sziget illatát és a kellemes, zavartalan ritmusát. Habár a sziget annyira szép, hogy megérdemelné, hogy turisztikai központ legyen, a lakosai védik érintetlenségét egy különleges és értékes exporttermék miatt.

Egyetlen a világon
A sziget déli részének 24 településén az élet a Pistacius Lentiscus fák gondozása körül forog.
Olyan pisztácia-fajtáról van szó, amit csak itt termesztenek, a déli részén, amit Mastichochoria-nak hívnak.
Ez a fa sehol máshol nem éri el azt a minőséget, amit a sziget különleges talaja biztosít számára. Csakis a híoszi a pisztáciafákból nyerhető ki az egyedi gyógyító anyag, a masticha vagy mastix. Ez az anyag a fa gyantája, amelyben több mint 80 gyógyhatású anyag található.

Híosz szigetéről származó mastichát lehet igazinak megjelölni.szerzett és az óta csak a PDO tanúsítványt A masticha a sziget fő exportárucikke, mely oltalom alatt áll. 1997-ben

A könnyek, melyek gyógyítanak

A masticha gyógyító erejét kétezer éve fedezték fel. Antibakteriális és gyulladásellenes tulajdonságainak köszönhetően gyomorproblémák kezelésére használják – főleg komoly megbetegedéseknél, mint a helicobacter pylori fertőzés, gyomorfekély vagy gyomorégés – már Hippokratész is ilyen célokra ajánlotta A tudományos kutatások magas koleszterinszint esetén is ajánlják.

Családi összetartás

A mastichaligetek gondozása Híosz szigetének déli részén szinte minden család életét meghatározza. A ligetben végzett munka koratavasszal kezdődik – akkor takarítják meg a fák környékét és előkészítik őket a szezonra. Áprilistól júliusig a ligetbe 3-5 naponként járnak a fakéreg bemetszése miatt. Augusztusban elkezdődik a masticha kristályok gyűjtése és tisztítása, ami egészen a téli hónapokig tart.
A mezőkön együtt van az egész család, a munka nehéz és a nyári forróság közben rendkívül megterhelő is, jól jönnek a fiatal és erős kezek. A jó termés biztosítja ezeknek az embereknek a megélhetést.
Ősszel a megtisztított masticha kristályokat a termelőktől felvásárolja egy szervezet, amely biztosítja az exportot, de különféle masticha tartalmú készítmények gyártását is. A mastichát az arab országokban főleg a gasztronómiában használják, az USA-ban és Európában a gyógyító potenciálját gyomorbetegségek kezelésére használják és táplálék-kiegészítőket gyártanak belőlük.

A masticha természetes ereje megnyerte a világot.

Próbálja ki a gyógyhatását Ön is!

www.masticha.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!