A savanyú káposzta hagyományosan elkészített étel, amely valamikor a legegészségesebb táplálékot jelentette a hideg, hosszú téli hónapok alatt.  A tápanyagokban gazdag savanyúság fejes káposztából készül só hozzáadásával, tejsavas erjesztéssel és akár áprilisig is eltartható.

Ez a finomra vágott fejes káposztából hagyományosan erjesztett élelmiszer a húsételek régóta népszerű körete, mivel a zsírok egy részét semlegesíti. De egymagában is nagyon egészséges étel, és ráadásul igencsak ízletes. A savanyú káposztának van egy egészen különleges és értékes tulajdonsága, hogy a tejsavas erjedés révén kobalamin (B12-vitamin) keletkezik benne, amely vitamin a növényi eredetű táplálékokban általában hiányzik (csak az algák jelentenek kivételt ez alól bizonyos körülmények között). A savanyú káposzta ezért különösen értékes, sőt nélkülözhetetlen tápláléka a vegetáriánus étrend követőinek.

 

 

Hatóanyagai

Jelentős mennyiségű B12-vitamint tartalmaz, amely abszolút fontos a szellemi frissességhez, a jó hangulati szinthez, a stressz elviseléséhez, az agy és az idegrendszer működéséhez, a vasanyagcseréhez, a vörösvérsejtek képzéséhez (és ezáltal a sejtek oxigénellátásához), a sejtek növekedéséhez, a csontok felépítéséhez, a zsírok értékesítéséhez és az izomtevékenységhez és így a szívizom megerőltető munkájához.
A savanyú káposzta ezenkívül a piridoxin kincsesbányája is. A szervezetbe jutó életfontosságú fehérje e nélkül felhasználhatatlan maradna. A savanyú káposztában található egyéb, biológiailag értékes anyag még a niacin (fontos a sejtek energiaellátásában, az anyagcserében, így az agyéban is, és a jó hangulathoz) és a nagy mennyiségben jelen lévő pantoténsav (az energiaellátáshoz és a haj színéhez). A savanyú káposzta gazdag továbbá C-vitaminban, és nem utolsósorban sok káliumot (kiüríti a vizet és savtalanít), vasat (a vérképzéshez és a sejtlégzéshez) és cinket (a kötőszövet felépítésében vesz rész, a libidó fenntartásában és az agy működésében) is tartalmaz.