A vadgesztenyéből házilag készíthetsz alkoholos kivonatot, azaz tinktúrát. Ez kizárólag külsőleges használatra alkalmas, semmiképpen ne idd meg! Mérgezési tüneteket okozhat.

A vadgesztenye-tinktúrával bedörzsölheted a fáradt, duzzadt, visszérre hajlamos lábakat. Csökkenti a nehéz láb érzést, erősíti az érfalakat, csökkenti az esetleges érgyulladásokat. Ízületi gyulladások kezelésére is alkalmas. Figyelj arra, hogy az alkohol tartós alkalmazás során a bőrt kiszáríthatja, ezért a bedörzsölés helyé, két kezelés között kend be olajos, hidratáló krémmel.

Vadgesztenye-tinktúra készítése 

Ehhez friss vadgesztenyét kell gyűjteni. Lehetőleg tiszta helyről szedd, vagyis utaktól messze.

A gesztenyéről távolítsd el a vékony, barna héjat. Forró vízben pár percig áztatva könnyedén elválik és lehúzható. Aprítsd fel a belső fehér részt, majd töltsd bele egy csavaros üvegbe. Pépesítheted a gesztenyét, úgy intenzívebb a benne lévő hatóanyagok kioldódása.

Ezután öntsd fel minimum 70%-os alkohollal. Ilyet a patikában tudsz venni. Annyi alkohol legyen rajta, hogy minden növényi részt elfedjen. Az üveget jól zárd le, és tedd fénytől védett helyre. 3 héten át legalább naponta egyszer erősen rázd össze. Három hét elteltével szűrd le, töltsd át a tiszta folyadékot egy jól zárható üvegcsébe és használd egészséggel.

Visszér elleni vadgesztenye krém készítése házilag

Boltban is kapható, csak abban biztos, hogy van valamilyen káros anyag. Pl. kőolaj származékok és egyéb vegyi adalékanyagok. Ezzel legalább annyit ártunk magunknak, mint amennyit használunk. Ezért inkább készíts házilag gesztenyekrémet.

A házi vadgesztenye krémhez szükség lesz az előzőleg már elkészített vadgesztenye tinktúrából 150 ml-re, étkezési zselatin porra (minden élelmiszer boltban kapható), és levendula olajra.

Egy serpenyőben oldj fel 3 tasak növényi zselatint 150 ml vízben. Habverővel folyamatosan kevergesd. Amikor elkezd sűrűsödni, apránként öntsd hozzá a vadgesztenye tinktúrát és 5 csepp levendula olajat. Ha megfelelő állagúra sűrítetted, vedd le a tűzről és töltsd sterilizált üvegbe. Ezután már nincs más dolgod, mint próbát készíteni a bőrön. Ugyanis a vadgesztenye irritálhatja az érzékeny bőrt. Ha a 24 órás bőrpróba során nem jelentkeznek bőrtünetek, akkor bátran alkalmazható a krém a visszeres bőrfelületeken, naponta kétszer bemasszírozva. A krém 3 hónapig eláll. Lehetőleg tartsd hűtőben, de mindenképpen hűvös és napfénytől védett helyen.