Házi csigacsapda hozzávalók:

  • 2 dl sör
  • 1,5 l víz
  • 2 l-es befőttes üveg
  • 20 csepp 10%-os ecet

A befőttes üveget úgy ásd be, hogy a pereme 3-5 mm-re legyen a talajszint felett. Önts bele a vizet, 2 dl sört csepegtesd bele az ecetet, kissé kutyuld meg.

Valamilyen oknál fogva a csigák imádják a sört, és az illat bevonna őket az üvegbe. A csapdát naponta kell tisztítani, mert a döglött csigatetemek riasztóan hatnak a többire. Kiszeded őket, és szétszórod a fáid, cserjéid töve körül. Ha kell be is kapálhatod. A csigaházakat törd porrá, a káposzta-félék meghálálják, ha szórsz nekik.

A második számú okosság a csigák ellen, ha kiszáradt tojáshéjat apróra törünk, és szárított kávézaccal spékelve az ágyásaink köré szórjuk.

De a legeslegjobb csigapusztító a sün. Szerencséd van, ha beköltözik a kertedbe. Csinálj neki egy vad sarkot, ahol nem kaszálsz, nem gyomlálsz, nem mászkálsz, biztosíts neki nyugodt környezetet. Ha a süni megtelepszik, hamarosan eltűnnek a kisebb rágcsálók, csigák, kártékony rovarok. Hihetetlen nagy étvágya van. 

Növényi ellenségek

Vannak olyan növényfajták, melyek kifejezetten riasztólag hatnak a csigákra A paszternák, zsálya, zsázsa, fokhagyma, feketeribizli, majoránna vagy kakukkfű természetes védvonalat alkothatnak a veteményes körül, de a begóniát és a paradicsomot sem kedvelik. Utóbbi két növény leveleiből főzetet is készíthetünk, mely permetezésre alkalmas riasztószer. Szelíd megelőzés lehet az is, ha a zöldségeknél pitypang mulcsot alkalmazunk. Ezt szeretik a csigák, és ezen fognak rágódni, nem a haszonnövényen. Persze ilyen esetben se hagyjuk őket sokáig garázdálkodni, gyűjtsük össze, és tegyük forró vízbe, hogy végleg megszabaduljunk tőlük.