A hagyományokhoz híven idén is szeptember első szombatján, szeptember 2-án rendezik meg Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napját, idén a Nyíregyházi Állatparkban, a Szegedi Vadasparkban és a Rákosivipera-védelmi Központban.

Szombaton az érdeklődők megismerkedhetnek azokkal a könnyen felismerhető határozóbélyegekkel is, amelyek alapján a viperák megkülönböztethetőek az ártalmatlan siklóktól, de megismerkedhetnek a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekkel is - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.
Viperás standokkal a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban várják a látogatókat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Szegeden a vipera nap keretében a közönség előtt mérik meg a bemutatott viperákat a vadaspark munkatársai, míg a Rákosivipera-védelmi Központ nyílt napot tart.
 Az esemény egyik legfontosabb küldetése a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. A fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérges kígyók éppen olyan fontos részei a magyarországi faunának, mint más, közkedveltebb állatfajok. A Rákosivipera-védelmi Központban idén 21 nőstény 185 utódot hozott világra. Ezzel 2600 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során fogságban született, visszatelepítése szánt egyedek száma - írták.

MTI

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!