A cukkini nagyon népszerű zöldség. Sokféleképpen elkészíthető, rántva, salátának, töltve, sütve és még sorolhatnánk. Az viszont bizonyára meglepetésként éri még a gyakorlott háziasszonyokat is, hogy kiváló befőtt készíthető belőle, ami egy kis trükk segítségével a megtévesztésig hasonlít az ananászra.

Hozzávalók:

2 kg cukkini

3 dl ananász vagy bodzaszörp (lehet diabetikus is)

1 dl citromlé

1 liter víz,

30 dkg cukor vagy ennek megfelelő, főzésálló édesítőszer

1 rúd vanília vagy pár csepp vaníliaaroma

fél kávéskanál fahéj

nátirum-benzoát a tartósításhoz.

Elkészítés:

A cukkiniket meghámozzuk, és 1-2 centiméteres kockákra vágjuk. Egy tálba rakjuk és meglocsoljuk a citromlével. hagyjuk egy órán át állni, közben óvatosan forgassuk át párszor, hogy mindenhol átjárja a citromlé.

Tegyük át egy fazékba, adjuk hozzá a vizet, a cukrot vagy édesítőt és a szörpöt, majd forraljuk fel, adjuk hozzá a vaníliát és a fahéjat és hagyjuk 3 percig „rotyogni+

Forrón üvegekbe öntjük és a tetejére leheletnyi nátrium-benzoátot teszünk.

Hűtve a legfinomabb.

 

Tippek:

Ananász szörp helyett narancs vagy bármilyen egzotikus gyümölcsszörppel is elkészíthetjük. Cukkini helyett főzőtököt is használhatunk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!