Nagyon kevésen vannak, akik elégedettek az alakjukkal, és ne találnának magukon egy kis felesleget. Teljesen természetes, hogy ilyenkor fogyókúrázni, diétázni, sportolni kezd az, aki csökkenteni akarja a zsírpárnákat. De vannak olyanok is, akik nem riadnak meg attól hogy halálos kockázatot vállaljanak az áhított karcsúságért.

A fogyókúrázók előfutára Ferenc József felesége, Erzsébet volt, aki állandó koplalásával nők tucatjait vette rá a táplálékbevitel drasztikus csökkentésére. Darázsderekára igen büszke volt, ezért nem csak koplalt, hanem rendszeresen hánytatta is magát, minek következtében fogai szabályosan elrohadtak a szájában. Úgy látszik a vakító fehér fogsor nem tartozott az akkor szépségideálhoz.

Féregdiéta

Az 1920-as évek táján a karcsúsodni vágyók egy bélféregpetét tartalmazó pasztillával fertőzték meg magukat. A bélféreg a bélrendszerükben megtapadva féreggé fejlődött, növekedni és szaporodni kezdett, és gyakorlatilag elette gazdája elől az ételt. Maria Callas, a híres operaénekes is ezzel a módszerrel fogyott 28 kilogrammot. Igen ám, de a férget később csak nagyon körülményesen lehetett eltávolítani. Közel ötven ember halt meg a féreg okozta betegségek következtében.Anyagcsere gyorsítók

A férgek után a mesterséges szerek jöttek divatba, először a hashajtók, később pedig az anyagcsere-gyorsítók. A kettő közül ez utóbbi volt a veszélyesebb.
Az USA-ban a húszas években bevezettek egy kémiai anyagot, a DNTP-t, amely több tucat embernél vakságot, süketséget eredményezett, sokszor pedig halált. (A hashajtók „csupán” függőséget okoznak, és megszüntetik természetes bélürítési reflexeinket.) Később az amfetamin-származékokat tartalmazó tablettákat kezdték dicsőíteni. Az egyik legsikeresebb, Magyarországon már betiltott fogyasztószer, a Gracidin ezeknek a tablettáknak ükunokája volt. A Gracidinhez kábítószertartalma miatt többen hozzászoktak.

A Lindaxa tablettat  szibutramin-tartalmú gyógyszert a 2010-es év elején tiltották be. Eredetileg klinikákon alkazmatták a kórosan elhízottak kezelésére, mivel hatóanyaga jelentősen csökkentette az éhségérzetet, ugyanakkor mellékhatásaiba több százan belehaltak vagy visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedtek.

A Fen-phen tablettát 1996-ban törzskönyvezték, pedig már akkor a bizonyított volt a szedésének kockázata: súlyos tüdő-hipertenzió és szívritmuszavar. Csak akkor tiltották be, mikor fogyasztói közül sokan szívrohamot vagy agyvérzést kaptak.  Érdekes, hogy magát a tablettát betiltották, de az egészségkárosító hatóanyaga, a csikófark nevű növényből kivont efedrin azóta is több tucat engedélyezett fogyasztószerben megtalálható. Sót az illegális fogyasztószerek piacán tömény csikófark kivonatot is lehet vásárolni.

Utolsó esély

Dr. Robert Linn a 70-es években találta fel az „Utolsó esély” nevű diétás csodaszer Dr Robert Linn nevéhez fűződik. A Prolin nevű készítménye elfolyósított állati belsőségekből és bőrből, porcokból készült. Borzalmas ízén  a mesterséges aromák sem tudták javítani, mégis óriási vagyont hozott feltalálójának. Aki később szinte mindent elvesztett, miutan a halálos áldozatok családtagjai sorra pert indítottak ellene.
A húszas években tört utat magának a Cambridge-diéta, amely gyakorlatilag csak folyadékbevitelt engedélyezett, napi 320 kalória értékben. A mai orvostudomány szerint a napi 1200-nál kevesebb kalóriát tartalmazó étrendek csak kórházi körülmények között megengedettek, ezért egyáltalán nem kell csodálkoznunk azon, hogy ez a diéta is szedte áldozatait: harminc fogyókúrázó halt éhen ennek a módszernek köszönhetően.

Vattaevés

Az egyik legőrültebb módszer természetese Hollywoodból származik. Az amúgy is csontsovány sztárok a nagy események előtt vattapamacsok fogyasztásával próbálták megszüntetni az éhségérzetüket. Természetesen ezt a módszert terjesztették rajongóik körében is, a követőik közül a szerencsésebbek megúszták egy műtéttel, de volt, aki belehalt az elzáródott bélrendszer okozta fertőzésbe.

Prána-evés

A koplalást sokan tekintik a testi és lelki megtisztulás útjának. Az éhezés emlékeztet minket gyengeségeinkre és kiszolgáltatottságunkra, és összeköt minket mindazokkal, akik minden nap éheznek. A prána-evők spirituális személyekké akarnak válni, ezért emberfeletti mértékig fokozzák a koplalást. Ha az önuralom valamint a táplálék-és folyadékbevitel visszaszorítása jó, akkor minden fizikai táplálék megszüntetése kell legyen a legjobb. Egy spirituális lénynek nem kell étel, ital és alvás. Meglehet, de az étel, ital és alvás nem választás kérdése az emberi lényeknek.
A leghíresebb prána-evő napjainkban Jasmuheen, egy ausztrál hölgy, polgári nevén Ellen Greve. Greve szerint - aki korábban üzleti tanácsadóként dolgozott -, minden táplálékunkhoz hozzájuthatunk a pránából, az univerzális életenergiából. Könyvében egy 21 napos programot ír le, melynek során a test öregedése leáll, és halhatatlanná válik, miközben kizárólag a fényen él.
Greve azt állítja, hogy 1993 óta nem evett semmit, bár elismeri, hogy néha iszik egy gyümölcsteát, és néha megenged magának egy kis csokoládét vagy fagylaltot.
Greve szerint az éhezés az egész világon felszámolható lenne, csak át kellene programozni az embereket. Sajátos álláspontja szerint az éhhalál oka nem más, minthogy elhisszük, étel nélkül nem élhetünk. Legalább három követője ismert, aki a teljes megtisztulás érdekében végzett éhezésbe belehalt.
Az állítások veszélyességének és eszementségének ellenére az ausztrál televíziós program, a „60 Minutes” megvizsgálta, hogy tényleg képes-e pusztán a pránán élni.
Négynapi éhezés után orvosi javaslatra sürgősen leállították a kísérletet. Greve pupillái kitágultak, beszéde lelassult, folyadékhiány lépett fel, és a pulzusa magas volt. Az orvos súlyos vesekárosodástól tartott, ha a teszt folytatódik, ezért leállították. Greve szerint az okozta a kudarcot, hogy az első napon egy szállodaszobában helyezték el, mely egy forgalmas út közelében volt, ezért nem jutott hozzá a levegőből a neki fontos tápanyagokhoz. „Friss levegőt kértem. A táplálékom hetven százaléka a levegőből jön. Itt még levegőt venni sem tudok”.
Egy másik híres prána-evő Wiley Brooks, az Amerikai Levegőevő Társaság vezetője. Mintegy harminc éve állítja, hogy nincs szükségünk ételre, italra és alvásra. Szerinte, „ha az étel olyan fontos nekünk, akkor miért van az, hogy a szervezetünk folyton meg akar tőle szabadulni?...Az ember nem egy szemeteskuka.” Szerinte a beavatottak és jógik már évezredek óta képesek levegőn élni. Brooks hétvégi foglalkozásokat is tart egy Sierra Nevada-béli hegyi menedékházban 425 dollárért, ami az étkezést (!) is magában foglalja.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!