abonettEljött végre a várva-várt vakáció, ami gyermek és felnőtt számára egyaránt a pihenést, a kikapcsolódást jelenti az egész éves hajtás után.

Hogy mi lesz a nyári program a család számára, sok-sok tényező függvénye lehet. Nagyban befolyásolja a család pénzügyi helyzete, de az is, hogy a szülők hogyan tudják megoldani a gyerekek elhelyezését a 2,5 hónapos szünet idejére, mert a kivehető szabadnapok száma sajnos nem végtelen. Kevés szülőnek adatik meg manapság, hogy a szünidő alatt végig a gyerekekkel lehessen, így mindenki törekszik arra, hogy az a néhány nap, amit együtt tölthet a család, valóban minőségi időtöltés legyen.Ha 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, mindenki vízpartra, strandra vágyik, ahol kicsit elviselhetőbb a nagy hőség. Kevésbé nagy melegben sokkal kellemesebb időtöltés lehet egy nagy túra, kirándulás, de az utazás, esetleg a szállás megszervezésén túl azt is meg kell tervezni, hogy mit, hol és hogyan fog enni a család a kikapcsolódás alatt.

Fontos, hogy ilyen esetben sem az egyszerűbbnek tűnő, de kevésbé egészséges megoldást válasszuk! Ne a part menti büféből, lángosostól vagy a közeli pékségből biztosítsuk az elemózsiát, hanem gondolkodjunk előre és otthon állítsuk össze a „menüt”, amit például a strandon is elfogyaszthatunk.

Egészségtudatos szülőként nyilván az is fontos szempont számunkra, hogy családunknak ilyenkor is a lehető legegészségesebb ételeket adjuk. Olyan élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, ízfokozókat, töménytelen cukrot és sót, mint például a hagyományos chips-ek és a strandok többségén kapható csábító színes popcorn-ok és társaik.

abonett2A legjobb megoldás, ha saját kezűleg készítünk szendvicseket, figyelembe véve a hőmérséklet adta lehetőségeket. Ha nagy melegben indulunk útnak, a gyorsan romló élelmiszerekkel, mint pl. a tejtermékek, az ún. töltelékáruk nagy része (parizer, sonkafélék) nem érdemes kísérletezni. A szendvics lelke pedig - akárhonnan nézzük - a kenyér. Ebben az esetben sem mindegy azonban, hogy milyen fajta kenyeret, pékárut választunk. A teljes kiőrlésű termékek ugyanis sokkal táplálóbbak a bennük lévő rengeteg rostnak köszönhetően, lassabban felszívódó szénhidráttartalmuk sokáig tartó lendületet ad a mókához kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az Abonett termékei - elsősorban az extrudált kenyerek - hasznos szendvics-alapanyagok lehetnek ilyenkor is. A pillekönnyű kis szeletkék ugyanis tele vannak rostokkal, ezáltal laktatnak ugyan, mégsem nehezítik el a gyomrot, mint például a friss, kelt péksütemények. Nem morzsálódnak, nem penészednek meg a nagy melegben sem. Nagyon fontos, hogy mindig kerüljön a szendvicsbe valamilyen idényjellegű friss zöldségféle is, mert mikor, ha nem nyáron kell feltölteni a szervezetünket a zöldségfélékben lévő rengeteg vitaminnal és nyomelemmel. Természetesen a megfelelő mennyiségű folyadék biztosításáról se feledkezzünk meg, de cukrozott, szénsavas üdítők helyett legyen inkább házi limonádé, gyümölcstea, ásványvíz, esetleg rostos gyümölcslé a hűtőtáskában.

Az extrudált kenyereken kívül akadnak olyan Abonett termékek, melyek egészséges alternatívák lehetnek a nassolásra a nyári programok alatt is. Ilyenek a rostokban rendkívül gazdag, kétféle (natúr és földimogyorós) ízben megtalálható kölesgolyó, a csökkentett só- és olajtartalmú, mégis élvezhető ízű Snack-ek, valamint a kész Sandwich-ek. Ezek szintén a megszokott minőségű, rostokban gazdag kenyérből és finom fűszerezésű sajtkrémekből készülnek. Előnyük, hogy még a készítéssel, csomagolással sem kell bajlódni az indulás előtt, viszont egy-egy kisétkezésnek tökéletes választás lehet az egész család számára.

És ha már minden fontos dolog bekerült a hátizsákba, nincs más, mint elindulni és kipihenni az elmúlt év fáradalmait szeretteink társaságában.Névtelen-2Kovács Bernadett

Abonett dietetikusa


www.abonett.hu 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!