Hozzávalók:

  • 2 kg kápia paprika
  • 7 dl paradicsomlé
  • 8 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb fej fokhagyma
  • 1 db friss zellerlevél szál
  • 5 db babérlevél
  • 2 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 5 ek só
  • 2 ek cukor
  • 1 kk szalicil

Elkészítés:

  • A paprikákat alaposan megmossuk és eltávolítjuk a magházat. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjon benne mag, ha szükséges, ezért öblítsük le még egyszer.
  • Vágjuk minél apróbb darabokra a megtisztított paprikát, és a paradicsomlével együtt tegyük fel főni egy nem alumínium edényben. (A savas paradicsom miatt alumínium oldódhat ki, használjunk inkább rozsdamentes, vagy hagyományos mázas fazekat)
  • Amikor a paprika kissé összeesett, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát is, a felaprított zeller zöldet és a többi fűszert! Figyelem! A só és a cukor még ne kerüljön bele!
  • Kb. egy órán át főzzük lassú tűzön, amíg minden jól megpuhul, majd a babérlevelet vegyük ki belőle és turmixoljuk pépessé. Aki csípősen szereti, turmixolás tehet bele 1 db hegyes erős paprikát is, természetesen magok nélkül!
  • Ezután újra tegyük fel főni, és amikor besűrűsödött, adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd két perc forralás után vegyük le a tűzről.
  • Keverjünk el benne egy csapott kávéskanál szalicilt, majd szedjük üvegekbe és hagyjuk szárazdunsztban egy napig hűlni.
  • Ebből a mennyiségből kb. 8 kis üvegnyi gulyáskrém lesz.