Nemrég tudományos kísérletekkel bebizonyították, hogy a legtöbb vitamin valóban az alma héjában van, mint ahogy azt már nagyanyáink is mindig mondogatták.

Nagyon sok idős ember szenved izomsorvadásban, emiatt gyakrabban törik  csontjuk, húzódnak meg az izmaik. Az almahéjban található urzolsav azonban pont ennek megelőzésére ajánlott. De ezzel a tökéletes összetevővel megelőzhetőek a szívproblémák és az agyvérzés is. Érdemes tehát gyakran fogyasztani, hiszen az alma héja nagyon magas koncentrációban tartalmazza ezt a savat.

Bármilyen furcsán is hangzik nem csak a héját, de a szár kivételével az alma minden részét fogyasszuk el, beleértve a magházat és a magokat is. Ez utóbbiakat alaposan rágjuk szét, különben áldásos hatásukat nem élvezhetjük. Az alma héjban és a magokban található pektin amellett, hogy az emésztés segítője, a vér koleszterinszintjét is csökkentheti. A bélcsatornában a pektin az elfogyasztott koleszterint ott tartja mindaddig, amíg az ki nem ürül. Emellett a magoknak kimagaslóan nagy a B-vitamin tartalma, ráadásul s szervezet számára könnyen hasznosuló formában. Az alma csutkája mellett nagy mennyiségű szerves jódot is tartalmaz.

Az alma hasmenésre és székrekedésre is jó. Salakképző anyaga miatt a székrekedést oldja, míg a pektin védőréteget képez a bélfalon, így enyhíti a hasmenést. A pektin emellett megköti a rákkeltő anyagokat a vastagbélben, ezzel gátolja a bélrák kialakulását.

Elterjedt az a tévhit, hogy már két-három alma magjának az elfogyasztása is mérgező lehet, hiszen az almamag  tartalmaz némi cianidot is. Ahhoz azonban, hogy veszélyes mennyiségű cianid kerüljön a szervezetünkbe, több csészényi magot kellene egyszerre megennünk.