eustressz A depresszió a fejlett világ egyik legújabb népbetegsége. Az őszi időjárás jellemzői - egyre inkább csökkenő hőmérséklet, rövidülő nappalok, fokozott ködképződés- elősegítik a rossz kedélyállapot, súlyosabb esetben depresszió kialakulását. Ma már rendelkezésre állnak olyan szintetikus gyógyszerek, amelyek lehetővé teszik a betegség célzott kezelését. Nem mellékes azonban, hogy ezek a szerek jelentős mellékhatásokkal járhatnak. Enyhe és középsúlyos depresszió esetén lehetnek hasznosak a gyógynövények.
Mindenekelőtt az orbáncfűről kell néhány szót ejteni. Az ókor óta ismert növényt hagyományosan sebgyógyításra alkalmazták. A középkor után hosszú időre feledésbe merült. Reneszánszát a XX. század hozta el, amikor felfedezték és kísérletekkel is bizonyították kiváló antidepresszáns hatását. Jó nyugtató és emésztési zavarokban is segíthet.
Menstruációs panaszok, menopauzás tünetek esetén barátcserjével kombinálható. Golgotavirággal vegyesen jó szorongás oldó és egyben nyugtató. A Gyógyfű Kft „Eustressz” teakeverékében citromfűvel és komlóval együtt, mint fő alkotórész szerepel, hasonló terápiás céllal.
Napjaikban az intenzív gyógynövény-kutatásnak köszönhetően, a szakirodalom alapján az alábbi gyógynövények egyre ígéretesebbek a kedélybetegségek kezelésében: levendula, görögszéna, édesgyökér, kamilla, rozmaring, kurkuma, golgotavirág, ginszeng, rózsagyökér (Rhodiola rosea).
Utóbbi kettő a Gyógyfű Kft által kifejlesztett „Vitál-Mix” és „Immun-Testőr” roboráló teák komponense.

Lukács Gábor
minőségbiztos, termékfejlesztő
            Gyógyfű Kft
www.gyogyfu.hu  

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!