Egy egyszerű zuhany is csodákra képes!

A víz gyógyhatásait már az ókorban is alkalmazták; a nyugati kultúrában a 18-19. században éledt újjá. A hidroterápia során különböző erősségű ingereket használnak (enyhe, közepes, erős), melyek által javul a kezelt testrész és a hozzá tartozó belső szerv vérellátása; emellett a terápia normalizálja a hormonműködést, támogatja az idegrendszert, csillapítja a fájdalmat és a görcsöket, segít a méregtelenítésben, fokozza vagy épp mérsékli az anyagcserét stb.

Kneipp-féle leöntések

A leöntéseket otthon a fürdőszobában végezhetjük. Ehhez a kézi tusolóról a zuhanyfejet le kell csavarni. A zuhanyfejet helyettesíthetjük egyszerű gumitömlővel vagy a leöntésekhez szükséges speciális készülékkel.
A megfelelő víznyomást, amely fontos a kellő hatás elérése érdekében, úgy állíthatjuk be, hogy a felfelé fordított gumitömlőből a víz kézszélességnyi magasságba még kibugyogjon.
A leöntések a víz által kiváltott hideg- illetve a mechanikus ingeren keresztül hatnak
Ehhez azonban a víznek a bőrt zárt köpenyként kell érnie, hogy ettől a bőr kipirosodjon és felmelegedjen. A leöntés a bőrtől 5-10 cm távolságból történik lefelé fordított tömlőből, mindig a megadott sorrendben. A leöntéseket általában naponta egy-négy alkalommal kell elvégezni. A leöntések edzenek, serkentik a vérkeringést, az anyagcserét és az idegrendszert, enyhítik a gyulladásokat és a fájdalmakat, és elvezetik a vért más régiókból.
Házi használatra elsősorban a részleges kezelések alkalmasak, főleg a fej és a végtagok leöntése, minden nagyobb kiterjedésű kezelést szükség szerint terapeuta ír elő.

Karzuhany

A karzuhany serkenti a vérkeringést, a szív-, a légzés- és az anyagcsere-funkciókat, elvezeti a vért a fejből és gyengéd módon edzi a szervezetet.
Alkalmazása: vezessük a vízsugarat a jobb kézfejtől felfelé a kar külső felén egészen a vállig, időzzünk itt tíz másodpercet, hogy kialakulhasson a zárt vízköpeny, majd a hónaljból indulva a kar belső felén haladjunk lefelé a kézig. Ismételjük meg a kezelést, majd értelemszerűen zuhanyozzuk le a bal kart is kétszer.

Térdzuhany

A térdzuhany levezeti a hőt a fejből, a mellkasból és a hasüregből, edzi a szervezetet, serkenti a láb vérkeringését – visszerek esetén is alkalmazható – és kiegészítő terápiaként is ajánlott az emésztő-, a húgyúti- és a nemi szervek megbetegedéseinél.

Alkalmazása: a leöntést lehetőleg egy segítő végezze, de szükség esetén egyedül is kivitelezhető. Vezessük a vízsugarat a jobb lábon a lábujjaktól a lábfejig – a rüsztig – háromszor fel és le, majd a lábszár külső felén a térdhajlatig fel, ott időzzünk tíz másodpercig, hogy kialakulhasson a vízköpeny. Ezután vezessük a vízsugarat a lábszár belső oldalán vissza a lábfejhez. A bal lábon hasonlóképpen járjunk el. Ezután vezessük a vízsugarat a jobb lábhoz előre, majd a sípcsont mellett belül fel a térdkalácsig, ahol újra időzünk tíz másodpercet. A sípcsont mellett kívül visszatérünk a lábfejhez. A bal lábszárat értelemszerűen elölről zuhanyozzuk le.
A sípcsontot nem szabad közvetlenül leönteni – ez csak alig használna, és fájdalmak is kialakulhatnak miatta.

Combzuhany

A combzuhanyt hasonló panaszok mellett alkalmazhatjuk, mint a térdzuhanyt, de ez az eljárás hatásosabb. A már említett tünetek mellett a láb reumája, hexensussz és isiász esetén is ajánlott.

Alkalmazása: a combzuhanyt, ha lehet, egy segítő közreműködésével végezzük. A leöntés hasonló a térdzuhanyhoz, de a csípőt is érinti. A vízsugarat a jobb lábon a lábujjaktól a lábfejig háromszor fel-le vezetjük, majd a láb külső oldalán fel a csípőig, ahol tíz másodpercet várunk. Ezután a lágyékrészen át a láb belső oldalán visszavezetjük a vízsugarat a lábfejig. A műveletet a bal lábon hasonlóképpen végezzük. A vízsugarat a jobb láb bokájának külső oldalához irányítjuk, majd a sípcsont mentén kívül felfelé a térdkalácsig és onnan tovább a lágyéktájig visszük. Ezután a láb belső oldalán, a sípcsont mentén vissza a boka belső oldaláig. A bal lábon is hasonlóképpen járunk el.
A sípcsontra, a hólyag területére és az alhasra nem szabad közvetlenül vízsugarat irányítani.

forras

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!