A gyógyítás 10 lépése következik!

Az előző részek itt olvashatóak:
https://zoldujsag.hu/gyogyithato-e-az-alzheimer-kor-ha-igen-hogyan-1-resz-78049
https://zoldujsag.hu/gyogyithato-e-az-alzheimer-kor-ha-igen-hogyan-2-resz-78050

Kedves Olvasó!
Nem az a célunk és feladatunk, hogy szembeszálljunk az orvostudomány számtalan érvével, amit az Alzheimer-kórral kapcsolatban állít. Csak néhány állítást máshonnan közelítünk meg. És ez a „máshonnan” kiinduló szemlélet elvezet a reményhez, hogy az Alzheimer-kór mégis gyógyítható. A remény pedig kiszorítja az emberből a bizonyítás szükségességét, amely a végén úgy hangzik: 10-ből 9 Alzheimer-kóros beteg 3-6 hónap alatt meggyógyult, méregdrága orvosságok nélkül, otthoni terápia végzése mellett.

Az előző írásban áttekintettük az Alzheimer-kórral kapcsolatos általános ismereteket, ismertettük a 10 alapvető lépést, ami a gyógyuláshoz vezető út stációit jelenti, bár azokat rendszerint nem egymás után, hanem nap mint nap, párhuzamosan kell végezni. Három esettanulmányban érzékeltettük, hogy az állítás nem légből kapott. Feltártuk azokat az általános jellegű lépéseket, melyek bizonyosságát adták annak, hogy a kór kezelése otthon is végezhető. Ugyanakkor felhívtuk a figyelmet arra, hogy a terápia személyre szabása megfelelő vizsgálatot, orvos-természetgyógyász közreműködését, és hozzáértő szaktudást igényel, továbbá a terápia ideje alatt is kívánatos a felügyelet, a jó szó és egy kis biztatás.
A londoni Alzheimer’s Disease International (ADI) független kutatóinak 2016-os adatai és előre jelzése alapján az Alzheimer-kóros betegek száma a világon 47 millió, és ez 2050-re, a jelenlegi tendenciák alapján több mint 131 millióra fog növekedni. A jelenlegi kezelés költségei 818 milliárd USD-ra tehetők. Ez a szám drasztikusan tovább emelkedik majd, óriási terhet jelentve mind az egészségbiztosításnak, mind a társadalomnak. Tehát a hosszú távú kezelés helyett a gyógyításra kellene koncentrálni.
  

Most tételesen nézzük meg az általános összefoglaló alapján a gyógyítás 10 lépését:

1. Lépés:
A gyulladás csökkentése és a vércukorszint stabilizálása:

Étrend: Számos orvosi problémát lehet kezelni bizonyos diétákkal, és ez igaz az Alzheimer-kórra is. Olyan étrend javasolt erre a szakaszra, amelyben alacsony a gabona, az egyszerű szénhidrátok, a cukrok szintje és alacsony az ételek glikémiás indexe is. A megfelelő diéták közé tartozik a Paleo diéta, Golyóálló diéta (Ez nem vicc! Ld. a Jaffa Kiadó: Golyóálló diéta c. könyvét), továbbá az alacsony szénhidrát tartalmú mediterrán étrend is. A feldolgozott élelmiszerek helyett sok friss élelmiszert kell fogyasztani, úgymint zöldségeket, jó minőségű húsokat és halakat. Továbbá az lefekvés előtt 3 órával már nem szabad enni, a vacsora és a reggeli között pedig 12 órás étkezési szünetet kell tartani.
Étrendkiegészítők: Az ebben a lépésben javasolt kiegészítők a DHA és az EPA (dokozahexaénsav, eikozapentaénsav) valamint a kurkumin. Kutatási adatok szerint, mind a DHA, mind az EPA csökkentheti a kognitív funkciók csökkenésének kockázatát, valószínűleg a vérben keringő omega-3 hatására. A kurkumin természetes formában megtalálható a kurkumában, és segít az agyban levő amiloid plakkok csökkentésében, ezáltal lehetővé teszi jobb agyi működést.
Egyéb: Egy további javaslat ebben a lépésben a szájápolás javítása. Alapvető fontosságú a fogak, az íny és a száj ápolása, mivel a duzzanat és az ínyfertőzés gyulladásos reakciót okozhat a szervezetben. Rendszeres fogorvosi vizsgálat, az elektromos fogkefék és fogselyem használata nagyon ajánlott.

2. Lépés:
Hormonszintek optimalizálása:

Az öregedés hatására a test hormontermelése megváltozik, ami az érintett szervek egyenlőtlen működéséhez vezet. Ha hormonegyensúly hiány van, akkor az nagyban befolyásolhatja a különböző szervek működését, ide értve az agyat is. A leggyakoribb hormonális problémák kapcsolatosak az Alzheimer-kórral és az agy egészségével, a pajzsmiriggyel és a csökkenő ösztrogén termeléssel. A hormonpótló terápia segítségével kiegyensúlyozható az egyes hormonok szintje, optimalizálva a szervezet teljesítményét, de ez a kognitív funkció helyreállításához nem szükséges. S van még egy nagy veszély, a stroke. Megelőzése érdekében az alábbiakat tehetjük:
• együnk több zöldséget és gyümölcsöt, napi egy körte kimondottan javasolt,
• fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat (nem finomított liszttermékeket),

• együnk több halat (és csökkentsük az egyéb állati fehérjéket),
• szokjunk le a dohányzásról, többet kell mozogni és edzeni,
• az alkoholfogyasztást naponta legfeljebb egy italra csökkentsük.

És itt van, amit még meg kell tennie:
• C-vitamin: 1000 mg naponta kétszer (vagy több az optimális egészségért)

• Csukamájolaj: 1 evőkanál naponta
• E-vitamin: 600 NE naponta
• Ginkgo (standardizált kivonat): 80 mg naponta kétszer
• Galagonya szilárd kivonat: egy teáskanállal naponta
• Ázsiai gázló (Centella asiatica) (standardizált kivonat): 60-120 mg naponta
• Kurkuma: napi 20 (vagy több) milligramm (vagy rendszeresen kurkumát tenni a főzéshez)
• Magnézium: 250-400 milligramm naponta
• Réz: napi 2 milligramm
• Nattokináz: napi háromszor 130 milligramm

Kezelés - Ellenőrizzük a hormonszinteket:
Teljeskörű hormonértékelést kell végezni annak megállapítására, hogy vannak-e esetleges egyensúlyhiányok. Ez magában foglalja a pajzsmirigyhormonokat és a szteroid hormonokat, például a kortizolt, az ösztrogént és a tesztoszteront. Ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy hormonális egyensúlyhiány van, akkor hormonpótló kezelések szükségesek.

Kezelés - Stressz csökkentés:
Az első lépés olyan módszerek megtalálása, amelyek hozzásegítenek a pihenéshez és a stressz eltávolításához. A stressz jelentős hatással lehet a testre, a szorongás miatti tünetek és az izmok megfeszülése miatt. A nem ellenőrzött stressz számos veszélyes egészségügyi állapothoz vezethet, beleértve a szívbetegségeket is, és még kognitív funkciók hanyatlása is bekövetkezhet. A stressz kezeléséhez napi meditáció, jógagyakorlat vagy a pihentető zene hallgatása, vagy ezek mindegyike javasolt. 

Kezelés - Táplálék kiegészítők:
A javasolt kiegészítők ebben a lépésben a D3-vitamin és a D-vitamin Ashwagandha. Az eddigi ismeretek alapján tudjuk, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedőknél valószínűleg kétszer akkora valószínűséggel fejlődik ki az Alzheimer kór. A D3-vitamin kiegészítése ezért segít csökkenteni a kockázatot. Ashwagandháról ismert, hogy megakadályozza a béta-amiloid plakkok képződését az agyban, és ezért csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit.

3. Lépés:
Az antioxidánsok  optimalizálása

Az antioxidánsok azért fontosak, mert a kutatások kimutatták, hogy a zsírok agyban történő oxidálódása és az Alzheimer-kór között szoros kapcsolat van. A „Journal of Alzheimer’s Disease”-ben publikált tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknél az antioxidánsok szintje - mint a betakarotin és a C-vitamin - alacsonyabb volt, nagyobb az Alzheimer-kór előfordulása. Ezért az antioxidánsok fogyasztása megelőzheti vagy lassíthatja az Alzheimer-kór kialakulását. Ezért a táplálékához béta-karotinban és C-vitaminban gazdag összetevőket kell adni.

Kezelés - Étrend
Az 1. lépésben javasolt étrend mellett, beleértve a Paleo, Golyóálló és a Mediterrán étrendet, javasolt egy csésze organikus áfonya naponta. Továbbá spenót, kelkáposzta, narancs és más, a béta-karotinban vagy C-vitaminban gazdag ételek. A kutatók úgy vélik, hogy az áfonya segíthet a memóriacsökkenés gyógyításában antioxidáns tulajdonsága miatt.

Kezelés - Táplálék kiegészítők
Az ebben a lépésben alkalmazott étrendkiegészítők közé tartoznak az E-Vitamin összetevői, a T3 (tokotrienolok), a TP (tokoferolok), a szelén, a C-vitamin, az NAC (N-acetil-cisztein, ami a cisztein aminósav stabil formája, mely megtalálható a következő alapanyagokban: baromfi,  joghurt, zab, búzacsíra, tojássárgája, pirospaprika, fokhagyma, brokkoli és kelbimbó) és az alfa-liponsav, mely a vázizomzatban a glükóz felvételéért és a zsírsav oxidációjáért felelős. A kevés E-vitamint fogyasztók nagyobb valószínűséggel szenvednek Alzheimer-kórban. A szelén segít megvédeni az idegsejtek működését az agyban, megelőzve a memória elvesztését. Az N-acetil cisztein védi az idegsejteket azáltal, hogy gyulladás gátló szerként hat az agyban. És az alfa-liponsav pedig erős antioxidáns, amely lelassíthatja az Alzheimer-kór folyamatát.

4. Lépés:
A bél egészségének optimalizálása

A kutatók felfedezték, hogy nagyon erős a kapcsolat a bélben levő egészséges flóra száma és az agyfunkciók között. Valójában a bél az egészsége alapvető fontosságú számos betegség kezelésében - különösen az Alzheimer-kór esetében.

Kezelés - Étrend
Ismét az 1. lépésben említett étrend javasolt, mely támogatja a bél egészséges működését. Segít  egyensúlyban tartani bélben élő flórát, a baktériumokat, és ez jelentősen javítja az emésztőrendszer működését. Ezek a diéták egészséges ételeken alapulnak, és kihagyják a szénhidrátot és a cukrot, amelyek felboríthatják a bélflóra kialakult egyensúlyát.

Kezelés - Táplálék kiegészítők
A fő kiegészítő a probiotikum, amelyet ebben a lépésben az egészséges bélrendszer elősegítésére használhatunk. A prebiotikumot tartalmazó probiotikum még jobb. A probiotikumok lebontják a glutamátot, amely gamma-amino-vajsavat termel (GABA). A GABA neurotranszmitter az agyban, és a kutatás kimutatta hogy a GABA hiánya a memória csökkenését és demenciát eredményez. Ezért a probiotikumok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a GABA szintje optimális legyen.

5. Lépés:
Sok egészséges zsír fogyasztása

A káros zsíroktól távol kell magunkat tartani, azonban vannak olyanok zsírok is melyek nélkülözhetetlenek az egészségünk szempontjából. Egészséges zsírokra van szükség ahhoz, hogy az agyunk jól működjön. Az egészségtelen zsírok közé tartoznak a transzzsírok, valamint a telített zsírok egy része. Az egészséges zsírok egyszeresen és többszörösen telítetlenek, megtalálhatók az avokadóban, az olajbogyóban, az olívaolajban, valamint a magok és a diófélék is tartalmazzák. Az egészséges zsírok elősegítik az acetilkolin termelését, amely a tanulási folyamat, a koncentráció és a memória létfontosságú vegyi alapanyaga. Ezért a minden napi étkezésünkhöz hozzá kell adni néhány finom, egészséges zsírt is.

Kezelés - Zsírok
A korábban már említett DHA és EPA mellett egy másik fogyasztásra szánt zsír az MCT (medium chain triglycerides) olaj, amely közepes szénszámú olaj, és általában a kókusz és a pálma olajból állítják elő. Bár a kutatás kimutatta, hogy nagyon jó az Alzheimer-kór tüneteinek javítására, mégsem javaslom. A természetes anyagok híve vagyok, és nem tartom helyesnek mesterségesen előállított élelmiszereinek használatát, különösen nem gyógyításai célokra, származzon az amerikai, vagy akármilyen forrásból. Helyette a hidegen sajtolt olajak használatát javaslom. Sütésre a magas füstpontúakat, mint pl. a kókuszolaj, (232oC) a salátákra pedig az alacsony és közepes füstpontúakat. pl. lenolaj, (107oC), olívaolaj (121-148oC). Egy zsír egészséges vagy egészségtelen voltát az összetevők listája alapján tudjuk meghatározni. Vigyázzunk a címke ellenőrzésekor, mert a részlegesen hidrogénezett szó transzzsírra utal.

6. Lépés:
A kognitív teljesítmény és az NGF (idegi növekedési faktor) szintjének javítása

Ebben a lépésben olyan kiegészítőket kell használnunk, amelyek a kognitív funkció sebességének megnövelését és az agy sejtjeinek regenerálását az idegi növekedési faktor stimulálásával segítik elő. Amikor a sejtek egészségesek és regenerálódnak, hatékonyabban működnek, ezáltal javítják a memória funkciókat. Sok, erre a célra alkalmas hatóanyagot találunk a természetben, különösen a gombák között. Ezek a kiegészítők egy olyan gyógynövényt is tartalmaznak, amelyet az indiaiak már nemzedékek óta gyógyászati használatra szántak.

Kezelés - Táplálékkiegészítők
Az ehhez a lépéshez javasolt kiegészítők közé tartozik a Lion’s Mane (Hericium Erinaceous) gomba kivonat, magyarul az oroszlánsörény-gomba, más néven majomfejgomba, süngomba, yamabushitake vagy Pom-Pom blanc. Különleges az alakja! Továbbá a  Bacopa Monnieri és a citikolin.

Az oroszlánsörény gomba a kutatások szerint 2 fajta NGF-et (idegnövekedési faktor) tartalmaz. Több tanulmány kimutatta, hogy pozitív hatást gyakorol az agy működésére. A Bacopa Moneria agyi teljesítmény fokozó gyógynövény, melyet a hagyományos indiai gyógyászatban használtak a memóriaproblémák kezelésére. Kivonatának legfontosabb tulajdonsága, hogy optimalizálja az emlékezőképességet. Az embereken végzett kísérletek a figyelem javulását igazolták.
A Citikolin, vagy másnéven CDP-Cholin átalakulás nélkül jut át a vér-agy gáton, és ott acetilkolinná, egy fontos neurontranszmitterré alakul át, lehetővé téve a neuronok közötti kommunikációt. Minél több van ebből az anyagból jelen, annál jobb lesz az agyi funkció. Hatására nő az agy anyagcseréje, vérkeringése, és jobb lesz az oxigén és a glükóz ellátottsága. A demencia kutatások egyértelműen igazolják hatékonyságát. Javasolt adagja Németországban napi 500 mg, melyet nem szabad túllépni. Mellékhatása: ritkán fejfájás, és nagyon ritkán hasmenés.

7. Lépés:
A mitokondriális funkció  növelése

Tény, hogy az Alzheimer-kórban bizonyos agysejtekben csökken az aktivitás. Ennek egyenes következménye, hogy a memória lassulni kezd: mindehhez köze van a mitokondriumoknak. A mitokondriumok szabályozzák az energia anyagcserét az agy sejtjeiben, ami létfontosságú a sejtek egészségére és működésére nézve. Ha mitokondriális díszfunkció van, az agy működését a memória hanyatlásában mérhetjük le. Ezek a panaszok gyorsan és egyszerűen kezelhetők a napi rutin kiegészítésével.

Kezelés - Táplálékkiegészítők
Az ehhez a lépéshez javasolt kiegészítők a PQQ és a CoQ10. Alzheimer-kórban az amyloid nevű fehérje gyakran felhalmozódott az agyban, és a PQQ-ról kimutatták, hogy csökkenti az amiloid képződésének mértékét. A PQQ-t, teljesebb nevén, a pyrroloquinoline-quinone-t, 2010-ben a kaliforniai egyetemen fedezték fel. Egy vitaminhoz hasonló kis koenzim molekula, mely a sejtek belsejének a molekuláris kommunikációt alapvetően befolyásolja. A szívizom és idegrendszer sejtjeire sejtvédő hatással rendelkezik. A CoQ10 alkalmazása egereken végzett vizsgálatokban kimutatta, hogy segíthet a memória és a tanulási képességek javításában. Azt javaslom, hogy naponta vegyen be PQQ-t és CoQ10-et a fenti táplálékkiegészítőkön felül.

8. Lépés:
Mentális és fizikai gyakorlat

A mentális gyakorlatok bármilyen formája segít ebben a lépésben. Néhány javaslat: a keresztrejtvények, a Sudoku vagy bármilyen olyan tevékenység, amely memóriát és memória visszahívást igényel. Kimutatták, hogy az agygyakorlatok segítik az agysejteket az aktív működésben, és megakadályozzák a kognitív funkciók hanyatlását.

Kezelés - Testmozgás
Meg kell próbálnia legalább 30 perces fizikai edzést minden nap, ha lehet akár 1 órát is. Az edzést vagy az alacsony szintű kardió-edzést hetente 4-6 alkalommal kell végrehajtani. Az alacsony intenzitású edzés kevésbé hatékony a test számára, de még mindig növeli a véráramlást a létfontosságú szervekben és az agyban is.

9. Lépés:
Elegendő éjszakai oxigén biztosítása

Az éjszakai oxigénellátás azt az oxigén mennyiségét jelenti, amelyet az agy éjjel alvás közben kap. Nem csak megfelelő mennyiségű éjszakai alvásra van szüksége, de ennél még fontosabb a jó minőségű alvás. Néhány egészségügyi probléma zavarhatja a légzését alvás közben, ami az agyban oxigén hiányt eredményez.

Kezelés: Nyugodt alvás biztosítása
Az agynak sok oxigénre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön, és az alvási apnoe zavarai megakadályozhatják ezt. Amikor ez megtörténik, az agy kevesebb oxigént kap, ami károsíthatja az agy sejtjeit. Az apnoe kezelése lehetővé teszi az agynak, hogy az oxigént megkapja, hogy a sejtek egészségesek legyenek és megfelelően működjenek. Ha úgy gondolja, hogy alvási apnoéja van, forduljon orvoshoz. A nagyon hangos horkolással kísért légzéskimaradás kezelésére használt terápiás eszközök a CPAP (Continuous positive airway pressure) készülékek, melyek a létrehozott gyenge légúti nyomással, a garatot nyitva tartják. A készülék használata egyidejűleg szünteti meg a betegséget és következményeit, és csak egyetlen baja van, igen költséges.

A nyugodt alvást nehezíti az álmatlanság, a nehéz elalvás vagy a túlalvás problémája. Ezek kezeléséhez álljon itt néhány „szunyálási” trükk.
• Igyekezzünk minden este ugyanabban az időben lefeküdni,

• A fejhez képest a lábat néhány cm-rel meg kell emelni, s ez javítja az agy vérellátását,
• Minden elektronikus eszközt kapcsoljon ki a hálószobában,
• A hálószobában ne dolgozzon, az csak az alvás és az intimitás helye legyen,
• Vegyen meleg fürdőt lefekvés előtt. Előnyös a keserű sós (magnézium-szulfátos) fürdő.
• Ha éjszaka felébred, akkor a következő este próbáljon valami könnyű ételt fogyasztani. Az alacsony vércukorszint a vizelési inger mellett a leggyakoribb oka az éjszakai felébredésnek. Ezekkel a trükkökkel pedig csökkenteni lehet az alvás serkentő szerek használatát.

10. Lépés:
Nehézfém méregtelenítés

A környezetünkben levő nehézfémekkel gyakran érintkezünk, amelyek összefüggésben állnak az Alzheimer-kór kialakulásával. A kutatások azt igazolják, az Alzheimer-kór tünetei nem növekednek tovább, ha a vérben levő nehézfémek szintje csökken. A kór kialakulásában szerepet játszik  a higany, az alumínium és a réz. A réz hatása áttételesen jelentkezik, mert blokkolja a C-vitamin, a B-vitamin, és cink méregtelenítő hatását.

Kezelés - Méregtelenítés:
A nehézfémek kimutatása a szervezetben nem egy egyszerű feladat. Ennek két alapvető oka van. Az egyik az, hogy a nehézfémek mennyisége igen kicsi, a másik pedig, hogy ezek az anyagok általában csak átmenetileg tartózkodnak a vérben, mérgező hatásuk elleni védelemként onnan hamar kiürülnek, és a vesében, májban, csontban raktározódnak. A szervezetben levő nehézfém mennyiségéről sokszor csak a kiürített mennyiség alapján lehet következtetni. Nincs egyszerű, egyszeri és mindenre kiható módszer. Hatékony a böjtölés, a Chlorella és a Spirulina algák fogyasztása. Egy ígéretesnek tűnő megoldás a kellát-therápia, de veszélyes mellékhatásai miatt alkalmazási területe és módja állandó viták tárgya. Ezért maradjunk a hosszabb futamidejű, de természetes méregtelenítési megoldásoknál. Ebben a vonatkozásban három megoldást is igénybe vehetünk: olyan étrendkiegészítőket fogyaszthatunk, melyhez kötődnek a mérgek, támogathatjuk a májat NAC (N-acetil-cisztein) szedésével, és talán a legegyszerűbb módja a méregtelenítésnek, hogy a mérgeket rendszeres szaunázással, egyszerűen csak kiizzadjuk a testünkből!

Ebben a cikkben számtalan olyan útmutatással, és gyakorlattal találkoztunk, melyekkel kapcsolatban a legtöbb ember felteheti a kérdést: Miért nem hallottam ezekről korábban? Nos, a válasz igen egyszerű! A nagy iparágak, különösen azok, melyek nagy mennyiségű lassan mérgező méreganyagot termelnek, fékezik az igazság megismerését! Emberi tevékenység miatt évente 4800-8300 tonna higany kerül a levegőbe, mely akár egy évig is ott lebeghet, és így a szennyeződés forrásától nagy távolságra is eljuthat, miközben leülepedik. Bioakkumulációs hajlamuk révén a higanyvegyületek vízi szervezetekben felhalmozódhatnak. Lásd a tengeri halak magas higanytartalmát.

Nagyon fontos felhívni a figyelmet a környezetünkben levő, megbújó penészgombákra, melyek gyakran láthatatlanul növekednek a pincében, a padláson, de még a tapéta és a fal közötti résben is. A penész hihetetlenül mérgező és a folyamatos otthoni, munkahelyi vagy iskolai expozíció súlyos neurológiai tüneteket okozhat, akár pusztító neurológiai betegségeket is kiválthat, olyanokat is, mint a Parkinson-kór. Jelenléte az emberi testben egy különös vizsgálattal az ún. VCS-el (vizuális kontraszt érzékenységi teszt) deríthető ki. Komolyabb vizsgálathoz pedig érdemes egy higiéniai mikrobiológiai tesztert használni.
Van még egy nagyon könnyen gondot okozó fertőzési lehetőség is, a herpesz vírus (HSV-1). A lakosság jelentős része hordózója lehet, akkor is, ha nincs különösebb panasza. A küzdelem ellene elég nehéz, de vannak szerek, melyek a vírusok működési sebességét jelentősen lecsökkentik. Ilyen pl. a fokhagyma, a grapefruit mag, az oregánóolaj, és az olívabogyó kivonata. De ez csak a védekezés egyik lába, míg a másik az immunrendszer erősítése.

Beszélnünk kell még egy nagyon fontos hatóanyagról, a lítiumról. A lítium első vizsgálatai során készített MRI felvételek azt mutatták, hogy az ténylegesen növeli az agysejtek számát, azáltal, hogy stimulálja a „pregenitorokat” amelyek elősegítik az idegsejtek növekedését. Több tanulmány is igazolja a lítium gyógyító szerepét az Alzheimer-kórban. Az alacsony dózisú lítium teljesen biztonságos, és segít elkerülni a neurodegeneratív betegségeket, mint a demeneciát, az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórt. A napi ajánlott mennyiség 10-20mg aszparát, vagy orotát formájában.

Kedves Olvasó!
Hosszan lehetne még vizsgálgatni az Alzheimer-kór gyógyításának hatékony, vagy kevésbé hatékony módszereit. De nem a teljességre való törekvés a célom, amit különösen ma, a rohanó világunkban nemcsak, hogy elérni, de megközelíteni is lehetetlen. Továbbá az sem volt célom, hogy most hirtelen egy gyógyító terápiát adjak a betegeik vagy szeretteik kezébe. De a figyelem felkeltése, igen, az célom volt! Arra vonatkozóan, hogy amiről azt hittük, hogy gyógyíthatatlan, nem az! Gyógyítható! A terápia alkalmazása azonban a Józan Ész bekapcsolásán túlmenően, nagy fegyelmet, kitartást, támogatást és egy integratív orvos közreműködését igényli.

Tiszta szívemből kívánom, hogy ez a fentiek alapján megismert terápia segítségére legyen e szörnyű kór megelőzésében, szerettei életének megkönnyítésében, a kór tüneteinek visszafogásában, és ha lehetséges, akkor a teljes gyógyulásban.

Barátsággal, Erdei István

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!