A rosszindulatú elváltozásainak időbeni észlelésével és eltávolításával gyakorlatilag 100%-ban gyógyíthatóvá válik a daganatos megbetegedés.

Az anyajegyek ártalmatlan elváltozások, a legtöbbször még szépséghibának sem nevezhetjük őket. A bőr festéktermelő sejtjeiből származnak. Méretük az apró pöttytől a több centiméteres átmérőig változhat. Laposak vagy kiemelkedők, sima vagy érdes felszínűek lehetnek, és szőrök is nőhetnek ki belőlük. Többségük sötétbarna vagy fekete, előfordul, hogy bőrszínűek vagy sárgásbarnák, de van, amelyik kezdetben vörös színű, majd később sötétedik be.

Szinte mindenkinek van néhány anyajegye. Gyermek-vagy serdülőkorba alakulnak ki. A nőkben az anyajegyek kialakulása követi a hormonszintek változását, így a terhesség alatt újabbak jelenhetnek meg, a meglévők növekedhetnek, sötétebbé válhatnak. Kialakulásuk után az anyajegyek egész életen át a bőrünkön maradnak. Számuk függ a családi örökléstől is, de a nem megfelelő életvitel is előidézheti szaporodásukat. Az anyajegyek többsége igazából jóindulatú bőrdaganatoknak minősülnek.  Általában 20 és 80 darab kisebb-nagyobb anyajegy található bőrünkön. Ritka esetekben előfordul több száz, vagy szokatlanul nagy kiterjedésű.

Az anyajegyek kevés százaléka alakul át rosszindulatú bőrdaganattá és életveszélybe sodorják viselőjüket. Malignus melanomává válhatnak, vagy esetleg arra kezdenek hasonlítani. A melanoma az anyajegyek rosszindulatú elváltozása.

Gyanús anyajegyek – gyanújegyek

Az anyajegyek rosszindulatú elváltozásainak időbeni észlelésével és eltávolításával gyakorlatilag 100%-ban gyógyíthatóvá válik a daganatos megbetegedés. Ehhez azonban alapos és rendszere ön- illetve orvosi vizsgálatra van szükség. Magyarországon sajnos a daganatos anyajegyek többségét későn operálják, így bármilyen gyanú esetén érdemes megmutatni anyajegyünket bőrgyógyásznak. A következőben olyan jellemzőket sorolunk fel, amelyek észlelése esetén ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.

  • A festékes anyajegyekre érdemes a leginkább odafigyelni, amelyek a bőrön bárhol megjelenhetnek, világos, vagy sötétbarna foltok, kiemelkedő csomók formájában.
  • Melanomára gondolhatunk, ha az addig megszokott küllemű anyajegy megváltozik.
  • Melanomagyanús, ha az addig ép bőrön egy aszimmetrikus, egyenetlen szélű és változóan színezett elváltozás.
  • Gyanújel, ha az anyajegy szélessége meghaladja az 5-6 millimétert.
  • Vérzés esetén a rosszindulatú elfajulás alapos gyanúja áll fenn.
  • Gyanús a nem gyógyuló sérült vagy gyulladt bőrfelület.
  • Melanomára gondolhatunk, ha a korábban teljesen lapos, foltszerű képlet kissé dudorosabbá, tapinthatóvá válik.
  • A gyanújelek között szerepelhet a viszketés is.

A bőr elváltozásai nem biztos jelei a daganatnak, ennek ellenére fontos felkeresni az orvost, amennyiben bármely tünet két hétnél tovább fennáll. Ne várja meg, míg a terület fájdalmassá válik, mivel a bőrrák ritkán okoz fájdalmat.

Más bőrrák típusok és gyanús jeleik
A melanomán kívül másfajta bőrrák is fenyeget bennünket. Az alapsejtes bőrrák, azaz a BCC jelentkezhet hússzínű vagy gyöngyházfényű, ovális kiemelkedések formájában, amelyek akár vérző fekéllyé is átalakulhatnak. Megjelenhet vörösesbarna vagy kékesfekete foltként is a mellkas vagy a hát környékén. Az alapsejtes bőrrák általában a nap által ért bőrterületeken jelentkezik.

Az elszarusodó laphámrák, azaz a SCC pedig egy fokozatosan növekedő, kemény, vöröses színű, szemölcshöz hasonlító kiemelkedés. Egy olyan lapos folt, ami gyógyulni nem akaró, vérző sebbé alakul át.

Milyen kapcsolatban van a napfény és a szolárium az anyajegyekkel?

Az UV fény hozzájárul az anyajegyek szaporodásához, és ahhoz is, hogy egy részük rosszindulatúvá váljon. Az UV fény ugyanolyan káros a szoláriumban, napozás közben és kvarclámpa használatakor egyaránt. Ha a természetes napfényt választjuk, akkor a legkárosabb a délelőtt 11 és délután 4 óra közötti napozás. Ilyenkor ugyanis a beeső napsugarak merőlegesen érnek minket. A túlzott napfényadag a bőrrák legmeghatározóbb oka. A melanoma a nem gyakori, de túlzott mértékű napozással van kapcsolatban, ami megperzselődéssel járó napégést okozott. Egy gyermekkori felhólyagosodással járó napégés megkétszerezi a melanoma későbbi kialakulásának kockázatát.
A szakemberek azt állítják, hogy ha egy gyerek napvédő krém védelme nélkül akár csak rövid időt is tölt a napon, jelentősen fokozódik a későbbiekben a bőrrák kockázata.

Megdöbbentő statisztikák, rémisztő adatok

A melanoma a legrosszabb indulatú tumorok egyike. Hatalmas az áttétképzési hajlama és a lefolyása még mindig kiszámíthatatlan. Az összes rákos megbetegedések 40%-a bőrrák. A bőrrák miatti haláleseteknek pedig több mint 85%-át adja a melanoma. Magyarországon évente százezer emberből 17-nél alakul ki. Ez az érték megegyezik az európai és az amerikai átlaggal. Ausztráliában 30 felett van. A korai észleléssel és orvosi segítséggel a halálesetek száma jelentős mértékben lecsökkenhetne. Ennek érdekében az egyes országok széleskörű tájékoztatási programot dolgoztak ki a megelőzés és az önvizsgálat szerepének hangsúlyozására. Apró pöttyeink vizsgálatán az életünk múlhat!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!