Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2022. 04. 29
A test mindössze színpadként szolgál a lélek számára. A betegség a sérült lélek megnyilvánulása, egyfajta jajkiáltás. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan hat az emberi lélek a testre, nézzük meg először, mi is az a lélek:

2020. 12. 26
Kedves Olvasó! Sorspróbáló időket élünk, okkal vagy ok nélkül, de nem véletlenül! Nincsenek véletlenek! Legfeljebb nem ismerjük fel az események mögött rejlő pókháló vékonyságú rendszert. Az idő pedig csak pereg, s a Karácsony is közeleg. De ha körbetekintünk környezetünkben, de főleg tágabb környezetünkben, elég szomorú kép fogad. Méltán juthat eszünkbe Juhász Gyula Karácsonyi ének című verse, melyben így fogalmaz:

2022. 12. 14
Az ólomszürke ég alatt lehajtott fejű, fáradt, egykedvű emberek rótták útjukat, a téli hideg ürügyén a lehető legjobban magukba burkolódzva. Az első égi jövevényt nem is vette észre más, csak egy kisfiú, akinek a pajkos hópehely az orrán landolt. A gyermek vidáman felkacagott, s kitárt karokkal felfelé nézett.

2020. 12. 28
Oszd meg másokkal is hogy jól kezdődjön az új évük!

2020. 12. 01
Bár tudjuk, hogy mennyire fontos a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mégis jóval kevesebbet fogyasztunk belőlük, mint kellene. Mi, magyarok ebben a tekintetben különösen alul teljesítünk, legalábbis ezt mutatják az elmúlt évek statisztikái.

2020. 11. 28
Kedves Olvasó! Az első részben egy fantasztikus emberrel és két ország, Dánia és Kína lakosságának étkezési szokásaival foglalkoztunk. Dániában I. világháború idején tudatosan vezették rá a lakosságot, Kínában pedig, amit hosszú idejű kísérletként szemléltünk, a túlélés ösztöne vezette rá az embereket a minimális, de elegendő egészséges étkezésre. A nyugati világ - beleértve kis hazánkat is -, mintha nem is ismerné a „minimális” és” elegendő” szavakat az étkezésre vonatkozóan. Itt a fogyasztáson, a minél több fogyasztáson van a hangsúly, függetlenül annak értelmetlenségétől vagy egészségtelen, sőt betegséget okozó és fokozó voltától.

2020. 11. 21
Aki olvasta a Forgácsokban a Bicsérdy Béla életéről szóló írást, az tisztában van azzal, hogy bár nem rendelkezett egyetemi végzettséggel, de autodidakta módon párját ritkító, óriási tudásra tett szert.

2020. 11. 19
Ha van füled a hallásra, szemed a látásra, és még a „józan eszed” is be van kapcsolva, láthatod: hamis és nehéz éveket élünk. Ha bátorságod is van, talán még azt is kimondod: sorsdöntő időket élünk. A média a hamis világ káprázatát egyre sűrűbb mételyként borítja a világra, mindenhol és mindenkire, - tisztelet a kivételnek és a helynek is! A teremtett világ hierarchikus rendje helyett az őrültségek, szétzilált struktúrák, életképtelen megoldások kibogozhatatlan sokaságát, mint látszólagos tartóoszlopokat állítanak reflektorfénybe, elébünk. S ha ezeknek alaposabban utánanézünk, azt találjuk, hogy épp oly hazugak, mint azok virtuális élete, akik ezek terjesztésére adták fejüket, életük és fiatalságuk színe-javát adják a pénz múló csillogásért vagy egy látszólagosan kényelmesebb életért.

2022. 03. 04
Felfedezed magadon a lelki fejlődés egyértelmű jeleit?

2020. 11. 12
39 éves pedagógusi pályafutásom alatt egyszer történt csak velem ilyen: de egyszer megtörtént!