Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2021. 05. 26
Nagyon könnyű elveszni az élet zűrzavarában, felelősségeiben és céljaiban. Ha már egyszer elárasztott bennünket, nagy a kísértés, hogy megfeledkezzünk róla és halogassuk azt, ami szívünknek a legdrágább. Rájöttem, nagyon sokat segít az, ha állandóan azt kérdezem magamtól: „Mi a fontos valójában?”- teszi fel a kérdést Dr. Richard Carlson, a Ne csinálj bolhából elefántot című könyvében, melyben nagyon egyszerű és könnyen megfogadható tanácsokat ad a mindennapi stressz kezelésére. Nézzünk párat ezekből, a teljesség igénye nélkül.

2021. 05. 21
- Nem láttam vizibujárt az öbölben, Pali bácsi! – ordítottam már messziről a parti csónakból a nagybátyámnak, mikor az evezőket és a két villakulcsot visszaraktam a helyire. Az öreg nem hallotta. Valahol iszapot teríthetett a fehér homokos földre, hogy jobb legyen a termés. Nagynéném reggeltől estig dolgozott a kertben, nem volt ideje főzni. Ezért ha megéheztem, zsíros kenyeret ehettem, azt viszont rogyásig. Ide a Balatonra anyai engedéllyel jöhettem a Tantihoz. Nagyapámtól csak hét kilométert kellett a gőzmozdonyos vonattal utaznom a harmadik osztályon. Szép sárga öreg fapadjai voltak – helyet is lehetett foglalni, ha valaki ücsörögni akart.

2021. 05. 17
A böjt az emberiség történelmében évezredek óta része a vallási, spirituális gyakorlatoknak. A legújabb tudományos kutatások kimutatták, hogy a kalória bevitel korlátozása számos krónikus betegség, anyagcserezavar leküzdésében hatásos módszer. Yoshinori Ohsumi Nobel-díjas sejtbiológus írta le az autofágiának nevezett sejten belüli folyamatot, amely pozitív hatással van a sejtek megújulására és az öregedés lassítására. Ezt a folyamatot aktiváljuk böjtöléssel és testmozgással.

2021. 03. 24
Előlegezve Verő László születésnapjára, aki úgy és akkor ünnepelheti az évfordulóját, mint az Angol Királynő őfelsége. – Semmi gond, meglesz – mondta Jóska a barátjának, aki egy elektronikus irodalmi lapot felelősen főszerkesztett. – Mondom, hogy viszünk, Laci – a frankfurti piacon vásárolunk a legbüdösebb francia sajtból. Lehetőleg a Béla bátyád szerezze be, mert az ő kifinomult érzéke, ínyencsége garancia a sajt pedigréjére, mert sajnos mondanom sem kell, a te paraszt ízlésed nem evidens - monda a főszerkesztő. – Így igaz – ismerte el Jóska.

2021. 03. 16
Ha csak egy gondolatot hasznosítasz az alábbi 15-ből, már nyertél!

2021. 02. 01
Nem divatok, nem kalóriatáblázatok szerint készítették ételeiket az asszonyok.

2021. 01. 27
A „Hozsannához” címzett csehó – amit még tán az első vértanúk ütöttek össze – közvetlen a Menedékkérő Hivatal sarkánál rogyadozott. Joszele a kocsmáros, már a kezdet kezdetén engedély nélkül hozzáragasztott egy nagyobb termet is; – jól tette, mert az Igazak csak jöttek és jöttek, s már nem lett volna ülőhely a törzsvendégeknek sem. Joszele meg nem bírta volna elviselni, hogy kocsmájából talponálló legyen. Igaz, hogy a Jóisten vagy jó ezer éve elrendelte a mennyország főterét csúfító épület szanálását, de az a határozat, azóta talán valamelyik hanyag hivatalnok fiókjában hányódik – ha ugyan már rég meg nem ették az angyali egerek.

2020. 12. 17
„Az ember mikrokozmosz a makrokozmoszban, állandóan változó erők mezején él. Egészsége harmónia a környező kozmikus és természeti erőkkel. Fizikai vagy szellemi betegsége a diszharmónia velük szemben.”

2020. 12. 20
Ha a dombról lepillantana a hajnali sétáló a Charleston öbölre, meggyőződhetne róla, hogy Béla a „Három macska” csaposa egy hazug ember. Ugyanis azt mondta, hogy a tenger nem tud aludni, se lélegezni, mert az csak víz. A hajók meg pláne nem, mert holtfából vannak. Ezt a zárás előtt mondta az utolsó vendégnek, és egyben megkérdezte, hogy ő hol lakik, és mi a neve. Hirtelen nem jut eszébe, de abban biztos, hogy ő itt a csapos.

2022. 04. 29
A test mindössze színpadként szolgál a lélek számára. A betegség a sérült lélek megnyilvánulása, egyfajta jajkiáltás. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan hat az emberi lélek a testre, nézzük meg először, mi is az a lélek: