Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2020. 11. 21
Aki olvasta a Forgácsokban a Bicsérdy Béla életéről szóló írást, az tisztában van azzal, hogy bár nem rendelkezett egyetemi végzettséggel, de autodidakta módon párját ritkító, óriási tudásra tett szert.

2020. 11. 19
Ha van füled a hallásra, szemed a látásra, és még a „józan eszed” is be van kapcsolva, láthatod: hamis és nehéz éveket élünk. Ha bátorságod is van, talán még azt is kimondod: sorsdöntő időket élünk. A média a hamis világ káprázatát egyre sűrűbb mételyként borítja a világra, mindenhol és mindenkire, - tisztelet a kivételnek és a helynek is! A teremtett világ hierarchikus rendje helyett az őrültségek, szétzilált struktúrák, életképtelen megoldások kibogozhatatlan sokaságát, mint látszólagos tartóoszlopokat állítanak reflektorfénybe, elébünk. S ha ezeknek alaposabban utánanézünk, azt találjuk, hogy épp oly hazugak, mint azok virtuális élete, akik ezek terjesztésére adták fejüket, életük és fiatalságuk színe-javát adják a pénz múló csillogásért vagy egy látszólagosan kényelmesebb életért.

2020. 11. 12
Felfedezed magadon a lelki fejlődés egyértelmű jeleit?

2020. 11. 12
39 éves pedagógusi pályafutásom alatt egyszer történt csak velem ilyen: de egyszer megtörtént!

2020. 08. 26
Az életben figyelmesen járók számára van itt néhány probléma. Az élettelen dolgok birodalmában a természettudományok eléggé otthonosan mozognak. Az anyaggal kapcsolatban pedig különösen határozottan nyilatkoznak. Korábban öröknek tartották. Azután a radióaktivitás mindent felforgatott, az anyag átalakult és elfogyott. Az élettelen birodalmában, az „anyagról” ma az atomfizikai kutatások alapján tudjuk, hogy egyetlen anyagi részecskét sem tartalmaz. De arra vonatkozóan alig van ismeretünk, hogy hogyan viselkedik, milyen tulajdonságai jelennek meg az élő birodalmában. Erre pedig a táplálkozástanban nagy szükségünk lenne.

2020. 08. 25
Nem tudott mit reagálni erre, csak döbbent arccal nézett...

2020. 08. 24
2019-hez képest idén három héttel későbbre, augusztus 22-re esik a Túlfogyasztás világnapja, amely példa nélküli csökkenés a modern társadalom ökológiai lábnyomában - ez azonban nem annak tudható be, hogy hirtelen elkezdtünk jóval tudatosabban élni, hanem a koronavírus-járvány miatti korlátozásokra és annak gazdasági következményeire vezethető vissza.

2020. 07. 30
Kedves Olvasó! Ilyen világot akartál? Ilyen világot képzelsz el gyermekeidnek, unokáidnak? Nem hiszem! Akkor változtasd meg! Te légy a változás maga! Könnyen felelheted rá: de hiszen az élet lényege a változás! Ha nem teszek semmit, akkor is változik minden a környezetemben, beleértve magamat is! Akkor miről is van szó?

2020. 07. 24
Gyerekes, gyermeteg: gyakorta halljuk ezeket a kifejezéseket, s szinte minden esetben valamilyen bugyuta, éretlen, szánandóan nevetséges cselekedetet, megnyilvánulást minősítenek velük. Az alábbi történetek arról tanúskodnak, hogy alaposan meg kellene gondolnunk ezen szavak egyértelműen pejoratív kicsengésű használatát.

2020. 07. 24
A tigris az asztalon ült és reggelizett. A strandkávéház teraszán tévések, újságírók és riporterek falkája nyüzsgött. És mindez miért? - Azért, mert a hírverés Arnold munkájához tartozott. Vagy negyven éve, hogy Arnold a világhíres Sarrasani Cirkusz sajtófőnöke volt: - ez a titulus illett a cég imázsához. Feladata volt, hogy a társulatról minden nap legyen valami „színes” a médiában. Ezért is rendezték ezt a délelőtti akciót egy vendégszereplés alkalmából Nürnbergben, mely majdnem „színesebbre” sikerült, mint ahogy ő szerette volna.