Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2021. 06. 11
A környezettudatos életmódra törekvés egyre jobban beépül az emberek mindennapjaiba, a túlfogyasztástól viszont továbbra sem szabadulunk, sőt: idén június 8-ára a magyarok fogyasztásával mérve feléltük a bolygó azon erőforrásait, amikkel szilveszter éjfélig kellett volna gazdálkodnunk. Vannak, akiket ez bosszant és tennének ellene, de a rengeteg, különböző helyről áradó információ összezavarja őket, nem tudják, hogyan haladjanak a fenntarthatóság útján, és életük mely területén kellene változtatniuk ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében. Ebben segít a WWF Magyarország új, hazai adatokra épülő mobilalkalmazása, a WWF Léptem, mellyel megtudhatjuk, hogy életmódunkkal milyen mértékben terheljük a Föld erőforrásait, és személyre szabva vezeti a felhasználót a fenntarthatóság felé vezető úton.

2021. 06. 08
A természethez fűződő viszony és a szabadban töltött idő mennyisége javítható az információs és kommunikációs technológia (IKT) eszközök bevonásával az oktatásba, pozitív irányba változtathatja a diákok motivációját, környezeti attitűdjét, valamint a környezetismeret és informatika tárgyak iránti érdeklődés is növelhető, állapítja meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola OTDK 2021 verseny különdíjas dolgozata. A dolgozat háttereként szolgáló kutatás közel 200 pedagógus és 92 diák válaszai alapján többek között arra is rávilágított, hogy a tanulók átlagosan 4,5 órát töltenek el saját eszközeikkel naponta, a különböző IKT eszközök lehetőségei azonban a legtöbb esetben kihasználatlanok maradnak a mindennapi oktatásban, a környezet- és természetismeret módszertani könyvek pedig átdolgozásra, aktualizálásra szorulnának.

2021. 05. 26
Nagyon könnyű elveszni az élet zűrzavarában, felelősségeiben és céljaiban. Ha már egyszer elárasztott bennünket, nagy a kísértés, hogy megfeledkezzünk róla és halogassuk azt, ami szívünknek a legdrágább. Rájöttem, nagyon sokat segít az, ha állandóan azt kérdezem magamtól: „Mi a fontos valójában?”- teszi fel a kérdést Dr. Richard Carlson, a Ne csinálj bolhából elefántot című könyvében, melyben nagyon egyszerű és könnyen megfogadható tanácsokat ad a mindennapi stressz kezelésére. Nézzünk párat ezekből, a teljesség igénye nélkül.

2021. 05. 21
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megszavazta az orvosi használatra szánt kannabisz eltávolítását a világ legveszélyesebb kábítószerei kategóriájából (mint például a heroin), ami egy nagyon várt és régóta halogatott döntés, amely felszabadíthatja az utat a kannabisz kutatása és az orvosi felhasználása előtt.

2021. 05. 21
- Nem láttam vizibujárt az öbölben, Pali bácsi! – ordítottam már messziről a parti csónakból a nagybátyámnak, mikor az evezőket és a két villakulcsot visszaraktam a helyire. Az öreg nem hallotta. Valahol iszapot teríthetett a fehér homokos földre, hogy jobb legyen a termés. Nagynéném reggeltől estig dolgozott a kertben, nem volt ideje főzni. Ezért ha megéheztem, zsíros kenyeret ehettem, azt viszont rogyásig. Ide a Balatonra anyai engedéllyel jöhettem a Tantihoz. Nagyapámtól csak hét kilométert kellett a gőzmozdonyos vonattal utaznom a harmadik osztályon. Szép sárga öreg fapadjai voltak – helyet is lehetett foglalni, ha valaki ücsörögni akart.

2021. 05. 17
A böjt az emberiség történelmében évezredek óta része a vallási, spirituális gyakorlatoknak. A legújabb tudományos kutatások kimutatták, hogy a kalória bevitel korlátozása számos krónikus betegség, anyagcserezavar leküzdésében hatásos módszer. Yoshinori Ohsumi Nobel-díjas sejtbiológus írta le az autofágiának nevezett sejten belüli folyamatot, amely pozitív hatással van a sejtek megújulására és az öregedés lassítására. Ezt a folyamatot aktiváljuk böjtöléssel és testmozgással.

2021. 03. 24
Előlegezve Verő László születésnapjára, aki úgy és akkor ünnepelheti az évfordulóját, mint az Angol Királynő őfelsége. – Semmi gond, meglesz – mondta Jóska a barátjának, aki egy elektronikus irodalmi lapot felelősen főszerkesztett. – Mondom, hogy viszünk, Laci – a frankfurti piacon vásárolunk a legbüdösebb francia sajtból. Lehetőleg a Béla bátyád szerezze be, mert az ő kifinomult érzéke, ínyencsége garancia a sajt pedigréjére, mert sajnos mondanom sem kell, a te paraszt ízlésed nem evidens - monda a főszerkesztő. – Így igaz – ismerte el Jóska.

2021. 03. 16
Ha csak egy gondolatot hasznosítasz az alábbi 15-ből, már nyertél!

2022. 05. 23
Nem divatok, nem kalóriatáblázatok szerint készítették ételeiket az asszonyok.

2021. 01. 27
A „Hozsannához” címzett csehó – amit még tán az első vértanúk ütöttek össze – közvetlen a Menedékkérő Hivatal sarkánál rogyadozott. Joszele a kocsmáros, már a kezdet kezdetén engedély nélkül hozzáragasztott egy nagyobb termet is; – jól tette, mert az Igazak csak jöttek és jöttek, s már nem lett volna ülőhely a törzsvendégeknek sem. Joszele meg nem bírta volna elviselni, hogy kocsmájából talponálló legyen. Igaz, hogy a Jóisten vagy jó ezer éve elrendelte a mennyország főterét csúfító épület szanálását, de az a határozat, azóta talán valamelyik hanyag hivatalnok fiókjában hányódik – ha ugyan már rég meg nem ették az angyali egerek.