Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2021. 08. 23
Van egy hely a világon, ahol sértésnek számít, ha valakinek azt mondják: „olyan fiatalosnak tűnsz” vagy hogy „az idő szinte semmit nem fogott rajtad”. Ott így bókolnak egymásnak: „milyen korosnak tűnsz ma”, és azt értik alatta, hogy a megszólított bölcs és érettségében gyönyörű. Ez a különös hely Abházia, ahol ha az emberek füllentenek a korukkal kapcsolatban, akkor több évet mondanak, nem pedig kevesebbet, ahogy az Nyugaton szokás. Eltúlozzák az életkorukat, ez ugyanis az ő kultúrájukban nagyobb társadalmi megbecsülést biztosít számukra.

2021. 08. 24
– A rossebit, hallgassatok már! – ordította türelmét vesztve a főtoportyán a fegyelmezetlen csordának. Nyomaték kedvéért, nagyot húzott egy birkalábbal a mellette ácsorgó nádi farkas fejére. Végre csend lett. Még a kárvallott is csak magában káromkodott, hiszen meg se szólalt a gyűlés alatt. A szónoki tuskó mellé is csak véletlenül került, ahonnan már jó ideje szitkozódott a vezérük.

2021. 08. 16
A felelőtlen állattartás következtében nagyon sok a kidobott - magára hagyott házi kedvenc. Sokan megvásárolják a kutyát, cicát, hörcsögöt, díszhalat, teknőst, de felelőtlenül, nem az állat egész életére tervezve, hanem hirtelen - meggondolatlanul teszik - mondja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

2021. 07. 31
Kövesd ezeket a tippeket, hogy kevésbé terheld a környezetedet, amikor vásárolsz:

2021. 07. 15
Érdemes elgondolkodni azon, hogy minél türelmesebb vagy, annál jobban elfogadod az életet olyannak, amilyen, és nem akarod folytonosan, hogy a te kedved szerint alakuljon. Türelem nélkül az élet szörnyen reménytelen. Könnyen válsz idegessé, zaklatottá, ingerlékennyé. A türelem a könnyedség és az élet elfogadásának távlatait nyitja meg előtted. Elengedhetetlen a belső béke eléréséhez.

2021. 07. 13
Miért olyan nehéz nemet mondani? Mert félünk, hogy agresszívnak fognak tartani bennünket, hogy kiközösítenek, nem akarunk csalódást okozni annak, akit szeretünk. Sokan átéltük már, hogy szerettünk volna, mégsem mertünk visszautasítani olyan kéréseket, ajánlatokat, amelyek szöges ellentétben állnak szándékainkkal, érdekeinkkel és vágyainkkal: megveszünk tökéletesen fölösleges dolgokat, beleegyezünk egy rémes új frizurába, hagyjuk, hogy gyerekeink, szüleink, barátaink vagy főnökeink irányítsák magánéletünket.

2021. 06. 23
Az már öröktől fogva úgy rendeltetett, hogy tavasztájt a lefelé vonuló Zala folyó – még jóval a torkolat előtt – vizének oszoljt vezényelt. Ilyenkor aztán kedvük szerint eltűntek a láposban. Ezért a Zala-völgy, ha akarta, mocsárnak hihette magát, vagy ha nagyobb az ambíciója, talán még tónak is. Az bizony gyakran megesett, hogy az eltévedt halak sem értették, hogy hová tűnt hirtelen lábuk alól a meder – talán a markoláb vitte el?

2023. 08. 08
Egy fiatal nő őszintén beszélt a közte és az édesanyja közötti kapcsolatról. Ugye ismerős?

2021. 06. 11
A környezettudatos életmódra törekvés egyre jobban beépül az emberek mindennapjaiba, a túlfogyasztástól viszont továbbra sem szabadulunk, sőt: idén június 8-ára a magyarok fogyasztásával mérve feléltük a bolygó azon erőforrásait, amikkel szilveszter éjfélig kellett volna gazdálkodnunk. Vannak, akiket ez bosszant és tennének ellene, de a rengeteg, különböző helyről áradó információ összezavarja őket, nem tudják, hogyan haladjanak a fenntarthatóság útján, és életük mely területén kellene változtatniuk ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében. Ebben segít a WWF Magyarország új, hazai adatokra épülő mobilalkalmazása, a WWF Léptem, mellyel megtudhatjuk, hogy életmódunkkal milyen mértékben terheljük a Föld erőforrásait, és személyre szabva vezeti a felhasználót a fenntarthatóság felé vezető úton.

2021. 06. 08
A természethez fűződő viszony és a szabadban töltött idő mennyisége javítható az információs és kommunikációs technológia (IKT) eszközök bevonásával az oktatásba, pozitív irányba változtathatja a diákok motivációját, környezeti attitűdjét, valamint a környezetismeret és informatika tárgyak iránti érdeklődés is növelhető, állapítja meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola OTDK 2021 verseny különdíjas dolgozata. A dolgozat háttereként szolgáló kutatás közel 200 pedagógus és 92 diák válaszai alapján többek között arra is rávilágított, hogy a tanulók átlagosan 4,5 órát töltenek el saját eszközeikkel naponta, a különböző IKT eszközök lehetőségei azonban a legtöbb esetben kihasználatlanok maradnak a mindennapi oktatásban, a környezet- és természetismeret módszertani könyvek pedig átdolgozásra, aktualizálásra szorulnának.