Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2021. 02. 01
Nem divatok, nem kalóriatáblázatok szerint készítették ételeiket az asszonyok.

2021. 01. 27
A „Hozsannához” címzett csehó – amit még tán az első vértanúk ütöttek össze – közvetlen a Menedékkérő Hivatal sarkánál rogyadozott. Joszele a kocsmáros, már a kezdet kezdetén engedély nélkül hozzáragasztott egy nagyobb termet is; – jól tette, mert az Igazak csak jöttek és jöttek, s már nem lett volna ülőhely a törzsvendégeknek sem. Joszele meg nem bírta volna elviselni, hogy kocsmájából talponálló legyen. Igaz, hogy a Jóisten vagy jó ezer éve elrendelte a mennyország főterét csúfító épület szanálását, de az a határozat, azóta talán valamelyik hanyag hivatalnok fiókjában hányódik – ha ugyan már rég meg nem ették az angyali egerek.

2020. 12. 17
„Az ember mikrokozmosz a makrokozmoszban, állandóan változó erők mezején él. Egészsége harmónia a környező kozmikus és természeti erőkkel. Fizikai vagy szellemi betegsége a diszharmónia velük szemben.”

2020. 12. 20
Ha a dombról lepillantana a hajnali sétáló a Charleston öbölre, meggyőződhetne róla, hogy Béla a „Három macska” csaposa egy hazug ember. Ugyanis azt mondta, hogy a tenger nem tud aludni, se lélegezni, mert az csak víz. A hajók meg pláne nem, mert holtfából vannak. Ezt a zárás előtt mondta az utolsó vendégnek, és egyben megkérdezte, hogy ő hol lakik, és mi a neve. Hirtelen nem jut eszébe, de abban biztos, hogy ő itt a csapos.

2020. 12. 19
A test mindössze színpadként szolgál a lélek számára. A betegség a sérült lélek megnyilvánulása, egyfajta jajkiáltás. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan hat az emberi lélek a testre, nézzük meg először, mi is az a lélek:

2020. 12. 26
Kedves Olvasó! Sorspróbáló időket élünk, okkal vagy ok nélkül, de nem véletlenül! Nincsenek véletlenek! Legfeljebb nem ismerjük fel az események mögött rejlő pókháló vékonyságú rendszert. Az idő pedig csak pereg, s a Karácsony is közeleg. De ha körbetekintünk környezetünkben, de főleg tágabb környezetünkben, elég szomorú kép fogad. Méltán juthat eszünkbe Juhász Gyula Karácsonyi ének című verse, melyben így fogalmaz:

2020. 12. 14
Az ólomszürke ég alatt lehajtott fejű, fáradt, egykedvű emberek rótták útjukat, a téli hideg ürügyén a lehető legjobban magukba burkolódzva. Az első égi jövevényt nem is vette észre más, csak egy kisfiú, akinek a pajkos hópehely az orrán landolt. A gyermek vidáman felkacagott, s kitárt karokkal felfelé nézett.

2020. 12. 28
Oszd meg másokkal is hogy jól kezdődjön az új évük!

2020. 12. 01
Bár tudjuk, hogy mennyire fontos a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mégis jóval kevesebbet fogyasztunk belőlük, mint kellene. Mi, magyarok ebben a tekintetben különösen alul teljesítünk, legalábbis ezt mutatják az elmúlt évek statisztikái.

2020. 11. 28
Kedves Olvasó! Az első részben egy fantasztikus emberrel és két ország, Dánia és Kína lakosságának étkezési szokásaival foglalkoztunk. Dániában I. világháború idején tudatosan vezették rá a lakosságot, Kínában pedig, amit hosszú idejű kísérletként szemléltünk, a túlélés ösztöne vezette rá az embereket a minimális, de elegendő egészséges étkezésre. A nyugati világ - beleértve kis hazánkat is -, mintha nem is ismerné a „minimális” és” elegendő” szavakat az étkezésre vonatkozóan. Itt a fogyasztáson, a minél több fogyasztáson van a hangsúly, függetlenül annak értelmetlenségétől vagy egészségtelen, sőt betegséget okozó és fokozó voltától.