Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2015. 09. 16
Kánya Karcsi reggelente Pestre vonatozott a brigádjával, s fájront után is együtt zötykölődtek vissza a faluba. A munkafegyelemhez szokott társaság ebédszünetben is testületileg vonult a kocsmába egy-két pofa sörre. Kellett is a frissítő, mert nehéz volt a több száz kilós papírhengereket mozgatni a pincében. Ráadásul a hatalmas gurigát csak egy kétvégű faékkel lehetett új irányba fordítani, s miután a lift felvitte a földszintre, át kellett gurítaniuk a villamossíneken a Stollár Béla utca túloldalára. Ott már várták a nyomdászok, hogy teleírják a kilométernyi, szép fehér papírt az ofszet masinával.

2017. 03. 06
A növényekről szerzett legkorábbi ismeretek szájról szájra terjedtek. A századokon át használt gyógy- és fűszernövények nagyszerű ismerői a vajákos öregasszonyok, javasasszonyok voltak, akik padlásokon, tornácokon szárították, rendszerezték a füveket, hogy aztán a hozzájuk fordulóknak segítséget nyújtsanak, tanácsod adjanak a használatot illetően. Tudásukat, mint hatalmas titkot, családon belül adták tovább. Ugyancsak jelentős tudást halmoztak fel a gyógyító és fűszernövények terén a szerzetesrendek, melyek a renden belül örökítették tovább ismereteiket.

2017. 03. 06
Mindenki ismeri az IQ, azaz intelligencia teszteket, melyekkel viszonylag pontosan le lehet mérni valakinek a tudását. De az emberi elme sokkal bonyolultabb annál, hogy egy számmal leírható legyen. Nem beszélve arról, hogy vannak rendkívül jó agyú – magas IQ-jú emberek, akik nem találják helyüket a világban, és képtelenek boldogulni a gyakorlati életben. Mások meg az átlagos intellektuális képességük mellett kiemelkedően sikeresek.

2015. 08. 28
Cubák Mari már tizenöt éves korára mosolygós, gömbölyded, izgatóan fejlett hajadonná serdült. Mint egy cseresznye, amibe tévedésből túl korán kóstolt madár, s evvel édesebb is lesz, mint az irigységtől sárga társai a fán. Aki nem ismerte, egy érett fiatalasszonynak is gondolhatta, és nem hitte volna el, hogy még a hátát sem érintette férfikéz. Ezt még a szentéletű, szűz Kucsmás néni a szomszédjuk is tanúsíthatja, aki életében csak egy férfit látott pucér alsóban, s azt is csak a templomban; - a mellékoltárnál lógó festményen, ahol Keresztelő Szent János éppen térdig a Jordán folyóban locsolgatja a hívőket.

2015. 08. 26
Szombat van. Madárdalos, finom, fátyolosan szép nyári reggel, teli csodás illatokkal: az akác már elvirágzóban, de a bodza még tartogat néhány szép virágtányért a friss ágakon. A nap most érkezik a kertbe, áttör az orgonabokrokon és a szőlőlugas nyújtózkodó kacskezdeményeit melengeti át, hadd érjék el a támaszul nekik kihúzott drótot.

2017. 04. 13
Erzsébet pusztán már világosodott. Papírokkal a hóna alatt Müller írnok Kolos báróhoz indult egy megrendelést aláíratni, mert már harmadszorra sürgeti meg a bécsi Hahn és Társa cég. Mindenesetre füle mögé tűzte a plajbászt, hogy kéznél legyen majd a bárónak. Az iroda felé menet azt a dalt dúdolgatta, amit majd Őfelsége születésnapján ad elő a dalárdája. Már előre örült, mert biztos megdicséri majd a jubileum védnöke, a hőn imádott Amália hercegnő.

2022. 03. 28
Az elmúlt télen is madárétterem működött a kertünkben. Volt választék bőven, kinek mi ízlett igazán: vegyes magkeverék, melyben élvezettel lehetett a megfelelő szemre találni, aztán csak napraforgót és dióbelet kínáló tálca, faggyúgolyó-magos függők és disznóhája belógatva az almafa koronája alatt. Hogy a betérő vendégek jóllakva, vidáman teleljenek és megújult erővel induljanak az új tavasz felé. Az idei teles napok azonban mintha gyérítették volna a vendégek számát, alig láttunk tengelicet, zöldikét, meggyvágóval pedig egyáltalán nem találkoztunk az idén. A verebek is kevesebben kapirgáltak a magkeverék között.

2021. 02. 26
A zsúfolt kórházvonat Kolozsvárra vitte a sebesülteket. Oda úgy érkezett meg Borbíró Gáspár, hogy csak a két fekete szeme csillogott ki a gézlabdából. Mikor két hónapra, a sokadik operáció után végleg levették arcáról a kötést és a tükörbe nézett, a legény belejajdult fájdalmában:

2017. 05. 17
Kicsoda is ez a csodatevő ember, aki például képes kézrátétellel gyógyítani? Alapigazság, hogy az isten az embert saját képére teremtette, tehát a saját teremtő és csodatevő képességeivel is ellátta. De hol vannak ezek a képességek? Miért nem használjuk őket a mindennapi életben? Mit tehetünk annak érdekében, hogy felébresszük magunkban és másokban ezeket a képességeket?