Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2016. 01. 22
Az utcánkban már kora reggel tárva nyitva voltak a kapuk, nemcsak a miénk. A legutolsó háznál is, ahol Bognárék laktak. Pedig alig hittem, hogy a cséplőgép még aznap elér hozzájuk. - Mihozzánk tán dél felé megjön – monda a nagypapa. Később megnéztem a két varjút, akiket tegnap hozott haza nagypapa a hegyről. Egymáshoz volt kötve a lábuk, hogy el ne repüljenek. Azért elég hosszú volt a zsineg, hogy egymás vállában kapaszkodva járhassanak egyet, ha akarnak.

2023. 02. 16
Ezzel az egyszerű gyakorlattal nem csak megtarthatjuk, de vissza is nyerhetjük testünk rugalmasságát és fiatalos lendületét. Nincs kötelező tempó, mindenki a saját pillanatnyi képessége szerint végezheti a mozdulatokat, de a hatás garantáltan nem marad el.

2015. 12. 18
A Jóisten a szomszédunkban lakott, a Szent Adalberthez címzett kápolnában. Néha ez a közelség hátrányos volt, mert előfordult, hogy a reggeli misére kijelölt két ministráns nem futott be időre, a hó vagy betegség miatt. Ilyenkor Hámori bácsi átjött hozzánk, és megzörgette a posta vasrolóját. Ugyanis ott laktunk a mamával egy pici kocsmából lett szolgálati lakásban. Ekkor már tudtuk a bátyámmal, hogy megint át kell szaladni a sekrestyébe, és piros szoknyát kell rántani a kék mackóra.

2019. 12. 26
A kezdeti állapotok az idő múlásával romlanak...

2015. 11. 24
A Magyar Afrika Társaság (AHU) orvosi misszióival és különböző gyermektámogatási programjaival kiemelten fontos szerepet vállal az afrikai térség felzárkóztatásában és egészségügyi problémáinak kezelésében. A nonprofit szervezet 2009. óta szervez önkéntes orvosi missziókat Afrika rászoruló térségeibe. Az elmúlt időszakban összesen 29 önkéntes orvos 1-1 hónapig teljesített szolgálatot az afrikai kontinens 5 különböző országában; az utolsó misszió pedig október közepén indult útnak Ugandába.

2020. 09. 22
Imre már megszokta, hogy új nővére született. Először Kánya Pista mondta neki viccből, hogy „született” a nővére, mikor átment hozzájuk Emmát, a baknyulat kölcsönkérni. Ezt a nevet Imre adta neki, mikor az még kicsi volt. Csak azért, mert a pofikája nagyon emlékeztette egy részeges művésznőre, akit a búcsúban hallott nótázni. Mire a pici nyúl már akkorára hízott, mint egy mosómedve, kiderült a tévedés, mert Emma már az illendőség határait is erősen túllépve molesztálta a csitri füleseket. Sőt, egyszer rajtakapta Emmát, amint a szomszédék macskáját beszorította az istálló sarkába; - de már a baknyúlon rajtamaradt a lánykori neve.

2020. 09. 22
Amikor Sasvágó Józsit átmenetileg beíratták az óvodába, nagy volt az öröm. Mármint a nagyanya részéről. Csak egy bizonyos időre vették fel a Községi Tanács segítségével az unokát, amíg a kulák, az idősebb Sasvágó a kórházban lesz.

2022. 03. 11
Ragasztott hús. Ez igaz?! Még a legelvetemültebb húsevők is felkapják a fejüket, ha megtudják, hogy egy csomó „kedvenc” már ilyen technológiával készül. És mindez legális. Csak sajnos a fogyasztókat felejtik el tájékoztatni, hogy mit is kap a pénzéért.

2015. 10. 20
Ezekben a történetekben az ember és állat – állatok egymásközti – viszonya, természetes, olykor különös kapcsolata rajzolódik meg, a kötődés, a szeretet, a ragaszkodás néha érdekes megnyilvánulásairól. Történetek, amelyek nálad, veled, körülötted is megtörténhetnek, vagy lejátszódtak már. Ezek, vagy hasonló események arra figyelmeztetnek, hogy a természet harmóniájának megtartásában nagy szükségünk van egymásra. Szeretjük az állatokat, s általuk talán mi is szeretve vagyunk. De jól szeretjük-e őket, ismerjük-e a körülöttünk élő két- és négylábú társainkat? Biztosak vagyunk-e abban, hogy ami nekünk jó és kényelmes, az nekik is megfelelő életmód?