Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2016. 08. 12
Egyik pillanatról a másikra eltűnt az egészségem, avagy a vélt egészségem. Nem is gondoltam komolyabb dologra, amikor éreztem, hogy kicsit melegebb a homlokom. Megmértem test-hőmérsékletem, kicsit csodálkoztam, mert lázas voltam. Később még magasabb lett a lázam. Dolgoztam keményen, mert határidős munkám volt. Igazán arra gondoltam, valami kis megfázás, de a láz alapvetően nem ment le és kb. egy hétig így éltem, hol alacsonyabb, hol magasabb lázzal. Ez hiba volt, mert a lázzal foglalkozni kell, jelez valamit.

2017. 02. 04
Sokkal többet, mint gondolnád...

2016. 08. 08
Még jó, hogy a gyámom és nagybátyám, Vidor Károly kereskedő, a nagymama után itt örökölt egy rogyadozó házat a Bodza utcában. Legalább volt hol laknunk, mióta leégett Pesten az üzletház a raktárral. Mikor a tűzvész másnapján Karcsi bácsit elvitte két detektív, a cselédség szétszéledt, mire Ica néni, a bácsikám fiatal felesége, akit nemrég vett el, migrént kapott. Ez azt jelentette, hogy a homlokán egész nap vizes kendővel pihegett a szalonban. Néha csengetett, s szitkozódott, mert elfeledte, hogy már nem jön a cseléd. Pedig Ica nénit csinos fehérnépnek mondták, s a házban nem is csodálták, hogy a kereskedő vénségére megvadult. Egyszer a ház előtt snúroztunk, mikor Ica néni Bertával, a lányával a Duna korzóra indult sétálni. Ahogy kiléptek a kapun, a részeg szenes utánuk nézett, cuppogott, s a viceházmesterre kacsintva megjegyezte: – Jó kis dög!

2016. 08. 08
Életünket születéstől a halálig át- meg átszövik a találkozások. A beszűkült, csak a technikára épülő virtuális kapcsolatokat felválthatja a közvetlen, személyes kontaktus, hiszen a nyári hónapok, a szabadságolások, a kirándulások, túrák ideje alkalmas maradandó élményekre, találkozásokra. Vannak, amelyeket másnapra már el is felejtünk, s vannak olyanok, amelyek örökre beivódnak lelkünkbe, s melyek meghatározzák egész életünket. Nem csak szerelmekről beszélhetünk, hiszen minden emberi találkozás során adunk, s magunk is kapunk valamit. Valamivel gazdagabbak leszünk úgy, hogy közben adunk. Egy szót, egy gesztust, egy érzést, egy ölelést, egy hangulatot.

2016. 07. 11
Váltsd bátorsággá a félelmeidet, cseréld nyugalomra a szorongásaidat!

2016. 07. 06
Csupa nagyon-nagyon káros dolog, hosszútávú mellékhatásokkal. Az orvosok szerint az egyik legrosszabb dolog, amit a testünkkel tehetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk a szénsavas üdítőitalt. Nézzük meg részletesen, miért:

2016. 07. 02
Bartos, a neves válóperes ügyvéd visszakézből szájon vágta feleségét. Evvel csattanós pontot tett a veszekedésre. Klári az asztalhoz kapott, hogy az ütéstől el ne essen. A kávéra váró csésze, amiből a férj már vagy tíz éve issza a reggeli konyakját kis feketével meglöttyintve, rosszkedvűen koccant a cukortartóhoz.

2016. 06. 30
Falun élek sok évtizede, mondhatni ide születtem. Ismerem a vidéket. Egy-két évtizede az emberek többsége főállású munkahelye mellett még külön kis gazdaságot tartott fenn, háztáji gazdaságot, kerttel, állatokkal. Ki-ki saját szükséglete, igénye szerint.

2020. 04. 19
Eddig megismerkedtünk az olajok legalapvetőbb szerkezeti felépítésével, tulajdonságaival, valamint begyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot egészségünk védelme érdekében. Most tovább boncolgatjuk a témát, és a korábbi gondolatmenetet követve nemcsak azt vizsgáljuk meg, hogy melyek a legfontosabb tulajdonságai a zsíroknak, hanem azt is, hogy mi a szerepük testünkben, valamint mi történik velük az anyagcsere során. Megint egy kötetre való feladatot öleltünk fel, ezért csak a legkönnyebben követhető dolgokkal foglalkozunk. Természetesen azt is megvizsgáljuk, hogy a természet milyen olajokat kínált fel nekünk, és abból melyek támogatják az egészséges életet.

2016. 06. 05
A ló már reggel óta poroszkált nyugat felé. Dicsérte eszét, hogy a hajnali csatában, mikor attakra riogott a kürtszó, ő az ellenkező irányba vette a vágtát, mintha lónak való zabos kiflit osztanának arrafelé. Csodálkozott, hogy a gazdája, a zsoldfizető defterdár, ahelyett, hogy fékezné, kegyetlenül még a sarkantyúját is az oldalába vágta. A két talpas janicsár, akik a kantár után kaptak, hogy megállítsák, alig bírtak félreugrani előle. Egy szpáhi kivont szablyával a szökni készülő számvivőtiszthez ugratott, s már felemelkedett kengyelében, de ahelyett, hogy lesújtott volna, lekapta a nyeregkápáról lógó pénzeszsákot, és ízibe megfordította a lovát.