Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2016. 11. 18
A zseniális ötlet német Bartholomäus Traubecktől származik, aki egy fa törzséből hanglemezt készített és az évgyűrűit egy speciális lemezjátszón játszotta le, hogy megmutassa a fába kódolt zenét mindenkinek.

2012. 03. 11
Rőzse - milyen szép régi kifejezés. Favesszőkből álló köteg, írja a lexikon. Használták felázott talaj feltöltésre, patakok és folyók partjának megerősítésére és természetesen fűtésre. A szó talán Munkácsy Mihály képével, a közel száznegyven éve festett Rőzsehordóval hagyományozódott máig. Míg a neves festőművész alkotásán a rőzsét egy asszony hordja a hátán (pontosabban a képen éppen pihen), addig a huszonegyedik század rőzsehordója - legalábbis a vidéken élők bizonyára többször találkozhattak ezzel a valóság-festette vászonnal - a férfi, aki kisebb-nagyobb ágakat tol a biciklijén.

2012. 03. 11
Egyszer azt a mondatot írtam le egy versben, hogy a tanyák haragja a magány. Ma inkább azt gondolom, hogy a tanyák az emberi élet végletes beszűkülései. Ha nem fűtesz télen, meghalsz. Ha elesel az udvaron, és nem tudsz felállni, megfagysz. Ha ellopják a felfüstölt disznóalkatrészeket a padról, nem tudni, hogy húzod ki tavaszig. Ami a legelőn túl van, az a világvége nagyjából.

2016. 10. 28
Egy történet, amit jó szívvel ajánlunk minden szülőnek, tanárnak és gyereknek!

2016. 10. 19
Vannak falvak, városok, tájak, vidékek, amelyek kitörölhetetlen nyomot hagynak bennünk, erősen meghatározzák életünket. A szülőhely, a felnevelő tájék mindenképpen az. Ahol a beszéd képességével egyidőben sajátítjuk el, vesszük magunkra az ott élők viselkedési mintáit, szokásait. A hely földrajza, geológiai adottságai, növényzete, az emberek tekintete mélyen az emlékezetünkben él. De mégsem ugyanazt jelenti egy másik embernek ugyanaz a vidék, hiába született ugyanott, mert a helyet valójában az ember valahol belül, a lelkében őrzi. A helynek a térképen határvonalai vannak. Ami pedig a nyelvben, a gesztusokban, szokásrendszerben, az egymáshoz való viszonyulásban, a szellemiségében, az adott hely kultúrájának jegyeiben megmutatkozik, nehezen behatárolható. Minden hely attól lesz jeles számunkra, amit megragadunk belőle, amit életünk során magunkkal viszünk természetes esszenciájából, karakteréből. A legszebben Kányádi Sándor fogalmazta meg ezt a magunkon viselt, magunkban hordozott kötődést: vannak vidékek vis

2016. 10. 19
Az emberi test nem képes 125 évnél tovább működni a tudomány jelen állása szerint. A XIX század óta az egészségügyben és az életmódunkban bekövetkezett változásoknak köszönhetően folyamatosan nőtt a várható élettartam.

2016. 09. 28
A legenda szerint ha megeszel egy fekete tojást, hét évvel tovább élsz. Persze nem mindegy, mitől fekete a tojás!

2016. 09. 27
- Látom, ízlett a pörkölt - mosolygott az öreg papra Ica, a kacérfenekű nővér, mikor elvette előle az üres tányért. - Ma igazán megérdemli a nagyfröccsöt atya, - mondta Ica, de hirtelen elsietett, mert valami ribillió hallatszott a tálaló felől. Kiderült, hogy az ideggyenge Takó úr veszekedett az ablak melletti helyért, amit állítólag Forrai ezredes őrá testált. Most meg éppen az orra előtt ült oda az a pimasz Keller.

2016. 09. 20
Utazni jó. Talán nem vonja senki kétségbe ezt a kijelentést. Bár sokunk környezetében él olyan ember, aki nem igazán hagyta el szülőhelyét, vagy több évtizede választott lakhelyéről soha nem távozott néhány kilométernél távolabb. Mégis, a többség, akik sokan, sokfelé eltávolodtunk már otthonunktól, valljuk, utazni igazán jó. Kétségtelen, hogy már az utazáshoz való készülődés is felkavarja a megszokottság petyhüdt állóvízét, s a berozsdásodott gondolatok csikorogva várják a kenőanyagot, a rutinszerű mozdulatok, kiszámított lépések vágyódnak, hogy kicsit odébb, kicsit távolabb landoljanak az eddig beidegződöttnél. Minden, a hétköznapitól való eltávolodás egyfajta új impulzuskeresés, borzongani, igazulni vágyás is egyben. Készülődés egy ismeretlen felé: gyermeki izgalom szállja meg az utazni vágyót. Vajon azt kapja-e élményben, látványban, amire vágyott, amiről olvasott? Igyekszik hát mindenre gondolni, ami csak szükséges lehet az utazás alatt: térkép, szótár, gyógyszer, sebkötöző, vízmelegítő, s még ezernyi pra