Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2017. 05. 05
Ha sikerült, oszd meg másokkal is! Ha nem sikerült, ne keseredj el, nézd meg a helyes megoldást!

2017. 05. 03
Egy nemrégen látott riportban azt mondta egy édesanya, hogy milyen nagyszerű, hogy az ő alig kétéves kisfia már a tabletet használja. Így le tudja foglalni vele a figyelmét, amíg dolga van. A környezetemben is egyre gyakoribb ez a büszke dicsekvés, hogy milyen ügyesen húzogatja a táblagépen a képeket a kicsi, és belefeledkezve nézegeti, keresgél, amíg a mama a fontos dolgait intéz. Főz, vagy éppen egy másik gépen vagy telefonon egy közösségi oldalon posztolgat vagy lájkol. Csodás dolog, hogy a kicsi gyermekek ilyen fogékonyak az újra, de a piciket minden érdekli, ami színes, érdekes, pláne, ha még talán hangot is ad.

2017. 05. 03
Az idős Belkó atya felszentelése előtt évekig festészetet tanult Firenzében. Az Úr szolgálata mellett szentképeket, ikonokat festett, de tehetős megrendelőknek családi portrét is. Velem már ministráns koromtól foglalkozott, mert érdemesnek tartott rá. Az elején csak a takarítást és ecsetmosást gyakoroltam, de pár hónapra rá, már rajzolhattam szénnel. Ünnepnap volt, mikor először foghattam festeni is az ecsetet a kezembe.

2017. 03. 22
Minden korban érdekelték az elkövetkező idők történései, de talán soha nem volt annyira kíváncsi a jövőjére az ember, mint manapság. Hiába áll rendelkezésre megannyi lehetőség, ezernyi eszköz, választható út, emberi és technikai segítség az élet formálására, alakítására, mégis sokszor egyensúlyvesztett és bizonytalan az ember. Kapaszkodókat, támpontokat keres, amiért érdemes nekilendülni újra és újra, amiért erőfeszítéseket lehet tenni. Ez a jövő felé irányított kíváncsiság hatványozódik az év elején, amikor újra kezdjük számlálni a napokat. Akármilyen is volt a hátrahagyott esztendő, az újban legtöbb ember valami új, szebb és jobb jövőképre, eddig ismeretlen, ez idáig még nem tapasztalt esélyre számít, hogy az az élete göcsörtös fonalán megtapadjon, amibe mint csomóba a mászókötélen, kapaszkodhat majd.

2017. 03. 22
Cudar vihar volt az éjjel. Szénaboglyát bontott a szél és ölszámra szórta tele a falusi házak tetejét. A kertekben még a gyümölcsfák ágait se kímélte. Tépte, tördelte, mint egy eszeveszett kertész. Csak hajnal felé rohantak el a felhők az Alföld felé, mintha ott olyan nagyon várnák őket. . A kis bagoly már reggel korán ott gunnyasztott a fűben, és csak nézett maga elé. Az egész madár csak egy borzas fej volt, s még a sárga lábait sem lehetett látni, mert rajta ült. Ha néha egy korán kelő álmos légy köszönés nélkül arra szállt, akkor se kapott utána. Biztos még nem tanulta meg a nagyapjától, hogy a madarak különösen szeretik az ilyet reggelire.

2017. 03. 02
Meg tudod mondani, mennyi az idő az ötödik órán? Ha sikerült, oszd meg másokkal is! Ha nem sikerült, ne keseredj el, kattints a képre és nézd meg a helyes megoldást!

2017. 03. 02
Ránézésre egyszerűnek tűnik, de a legtöbbünknek beletörik a bicskája ebbe a feladatba. Ha sikerült, oszd meg másokkal is! Ha nem sikerült, ne keseredj el, kattints a képre és nézd meg a helyes megoldást!

2017. 03. 01
A MEGOLDÁSÉRT KATTINTS A KÉPRE! Ez a fejtörő sokak számára nehéz diónak bizonyul. Vajon azon kevesek közé tartozol, akik öt percen belül meg tudják oldani?

2017. 02. 21
Ebben a rejtvénybe a jól ismert kérdésre keressük a választ: Hány éves a kapitány?

2017. 02. 21
Mai fejtörőnkben egy ókori jósdába látogatunk. Próbáld megoldani a fejtörőt, ami csak első nekifutásra tűnik nehéznek!