Lapozzon bele a digitális Zöld Újságba!
Tovább a digitális újsághoz
2017. 05. 03
Az idős Belkó atya felszentelése előtt évekig festészetet tanult Firenzében. Az Úr szolgálata mellett szentképeket, ikonokat festett, de tehetős megrendelőknek családi portrét is. Velem már ministráns koromtól foglalkozott, mert érdemesnek tartott rá. Az elején csak a takarítást és ecsetmosást gyakoroltam, de pár hónapra rá, már rajzolhattam szénnel. Ünnepnap volt, mikor először foghattam festeni is az ecsetet a kezembe.

2017. 03. 22
Minden korban érdekelték az elkövetkező idők történései, de talán soha nem volt annyira kíváncsi a jövőjére az ember, mint manapság. Hiába áll rendelkezésre megannyi lehetőség, ezernyi eszköz, választható út, emberi és technikai segítség az élet formálására, alakítására, mégis sokszor egyensúlyvesztett és bizonytalan az ember. Kapaszkodókat, támpontokat keres, amiért érdemes nekilendülni újra és újra, amiért erőfeszítéseket lehet tenni. Ez a jövő felé irányított kíváncsiság hatványozódik az év elején, amikor újra kezdjük számlálni a napokat. Akármilyen is volt a hátrahagyott esztendő, az újban legtöbb ember valami új, szebb és jobb jövőképre, eddig ismeretlen, ez idáig még nem tapasztalt esélyre számít, hogy az az élete göcsörtös fonalán megtapadjon, amibe mint csomóba a mászókötélen, kapaszkodhat majd.

2017. 03. 22
Cudar vihar volt az éjjel. Szénaboglyát bontott a szél és ölszámra szórta tele a falusi házak tetejét. A kertekben még a gyümölcsfák ágait se kímélte. Tépte, tördelte, mint egy eszeveszett kertész. Csak hajnal felé rohantak el a felhők az Alföld felé, mintha ott olyan nagyon várnák őket. . A kis bagoly már reggel korán ott gunnyasztott a fűben, és csak nézett maga elé. Az egész madár csak egy borzas fej volt, s még a sárga lábait sem lehetett látni, mert rajta ült. Ha néha egy korán kelő álmos légy köszönés nélkül arra szállt, akkor se kapott utána. Biztos még nem tanulta meg a nagyapjától, hogy a madarak különösen szeretik az ilyet reggelire.

2022. 12. 14
Meg tudod mondani, mennyi az idő az ötödik órán? Ha sikerült, oszd meg másokkal is! Ha nem sikerült, ne keseredj el, kattints a képre és nézd meg a helyes megoldást!

2017. 03. 02
Ránézésre egyszerűnek tűnik, de a legtöbbünknek beletörik a bicskája ebbe a feladatba. Ha sikerült, oszd meg másokkal is! Ha nem sikerült, ne keseredj el, kattints a képre és nézd meg a helyes megoldást!

2017. 03. 01
A MEGOLDÁSÉRT KATTINTS A KÉPRE! Ez a fejtörő sokak számára nehéz diónak bizonyul. Vajon azon kevesek közé tartozol, akik öt percen belül meg tudják oldani?

2017. 02. 21
Ebben a rejtvénybe a jól ismert kérdésre keressük a választ: Hány éves a kapitány?

2022. 12. 14
Mai fejtörőnkben egy ókori jósdába látogatunk. Próbáld megoldani a fejtörőt, ami csak első nekifutásra tűnik nehéznek!

2017. 02. 21
Próbáld meg megoldani ezt az egyszerűnek tűnő feladványt. Ne vágd rá rögtön a választ, mert becsapós!

2017. 02. 17
Mikor az énekesnő, Széppataki Erzsébet, a fiatal, óraadó énektanár hanyatt esett székestül a katedrán, az osztály rémületbe dermedt. Tudtuk, ezért a balesetért Kemény Huba osztályfőnök, aki korábban bokszoló volt, vérfürdőt rendez. Még a gazdag Steinhuber sem ússza meg szárazon, hiába vagánykodik, hogy reggelente letusol, holott az osztály nagy része velem együtt csak a moziban látott fürdőszobát. De most nem is arról van szó, hanem a tragédiáról, ami különben is véletlen történt.