Az őszi-téli időszakban, gyakran elhúzódó meghűlés, köhögés keserítheti mindennapjainkat. A lakosság nagy része nem, vagy csak súlyos panaszok esetén fordul orvoshoz, a tünetek enyhítésében általában a recept nélkül kapható gyógyszereket hívják segítségül.

A számos megbetegedés közül ősszel a leggyakoribbak a felső légúti panaszok. A krónikus köhögés komoly betegségeket is jelezhet, melyek a megfelelő kezelés hiányában szövődményeket okozhatnak. A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint a rendszeres köhögés a tüdő szárazságára utalhat. A száraz tüdő komolyabb betegségek „előszobája” lehet, ami főként a gyengébb immunrendszerű egyénekre – idősek, gyerekek, krónikus betegségben szenvedők – jelenthet veszélyt. A TCM nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, azaz a prevencióra, amelyet immunrendszerünk védelmével érhetünk el.

Szervezetünk „védőpajzsát” megfelelő fehérjebevitellel is tudjuk erősíteni.  Fogyasszunk jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült leveseket – így tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves –, amelyeket egyéb hasznos összetevőkkel még gazdagabbá tehetünk, ilyen például a shiitake gomba, a gyömbér vagy a hagyma. Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes fehérjék és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki. Az így elkészült étel különösen ajánlott az idősebb korosztálynak, mivel ebben a formában az idős szervezet könnyebben tudja hasznosítani ezeket a tápanyagokat.

A TCM szerint este nyolc óra után érdemes tudatosan felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre. Javasolt nyugtató zenét hallgatni, a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani. Könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni és savanyú gyümölcsöket enni, melyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alvás élményéhez.

Az őszi időszakban érdemes korábban lefeküdni, reggel korábban felkelni és sok időt tölteni szabad levegőn. Ha légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő kitisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban az őszi, hűvös időben már kerülendő, mivel könnyen megfázhatunk.

A hagyományos kínai gyógyászat azt vallja, hogy tavasszal minél később szabaduljunk meg a meleg ruházattól, ősszel pedig a lehetőségekhez képest későn öltözzünk be, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időjáráshoz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.

Íme, egy meghűlés és köhögés elleni ételrecept, valamint egy tea recept:



Párolt ponty mustár zölddel

A ponty húsa semleges, édes étel, amely serkenti a vízháztartást, enyhíti a székrekedést, s jótékony hatással van a lépre és a vesékre. Emellett tejképző hatása is van, ami miatt szoptatós kismamáknak különösen ajánlott. A halak nagy levelű zöldségekkel való elkészítése egyaránt egészséges a keleti és a nyugati orvoslás szempontjából, az illatos olaj és a gyömbér pedig egyedülálló ízt kölcsönöz ennek a fogásnak. Szükség esetén süllővel helyettesíthető.



A hal párolásához kb. 25 cm széles tányérra és egy 30-34 cm átmérőjű, tetővel zárható bambuszgőzölőre van szükség.

1 db 25-30 cm hosszú friss egész pontyot megtisztítunk, mindkét oldalán három-három mély bevágást ejtünk rajta, majd tényérra helyezve, gyömbérrel, póráhagymával, szójaszósszal és szezámolajjal meghintve bambuszgőzölőbe helyezzük. A gőzölőt állítsuk serpenyőbe, amelyet töltsünk meg vízzel annyira, hogy valamivel magasabban legyen a gőzölő aljánál. Pároljuk a halat kb. 30-40 percig. Eközben töltögessük rendszeresen utána a vizet a serpenyőben, mert különben a gőzölő kigyullad.

Mialatt a hal fő, hevítsünk olajat egy másik serpenyőben, futtassunk rajta fokhagymát, majd adjuk hozzá a mustár zöldet, és kavargatva melegítsük fonnyadásig. Ezután sózzuk meg és helyezzük külön tányérra. Óvatosan helyezzük a pontyot a mustár zöldre, és öntsük rá a megmaradt levet. Frissen tálaljuk.

Gyömbéres koriandertea

2-3 szál koriandert 5-6 vékony szelet gyömbérrel és 3 apróra vágott újhagymával fél liter vízben 10 percig főzünk, majd egy kis cukorral vagy mézzel ízesítjük. A legjobb tea megfázás ellen.

További hasznos tanácsokat olvashat a www.DrChenPatika.com weboldalon.