Amikor a kertet tervezzük, nem is gondolunk rá, hogy a zöld szőnyeg ápolása az egyik legmunkaigényesebb feladat. Ha jól választottuk meg a fűmag összetételét és tavasszal jól sikerült a telepítés, nyár elejétől kezdődik a rendszeres nyírás, öntözés és tápoldatozás.A forró nyári napokon a gazdának sem egyszerű elvégezni ezeket a feladatokat, de ha rossz ütemben végezzük, a fű sem marad üde zöld. Ne a forró órákban dolgozzunk! Ne vágjuk 4-5 centiméternél rövidebbre! A rövidebb fűszál könnyen kiég, ez a szálhossz azonban már ad egy kis önárnyékot a töveknek, a hajnalra kialakuló párás légréteg a fűszálak között hosszabb időre megmarad. Mindig éles legyen a fűnyíró kése, így a vágás egyenes vonalú lesz, kevésbé sárgul, szárad a vágási felület. Ne engedjük, hogy a fű virágozzon, felmagozzon, előtte mindenképpen vágjuk le. Ha nagy a hőség, a nyírás utáni este öntözzük meg a füvet. Az öntözés bőséges legyen, ne csak a felső 1-2 cm talajréteget nedvesítsük. A vízmennyiség a talaj típusától és a hőmérséklettől is függ. Legalább 10-15 liter vizet juttassunk ki négyzetméterenként, átlagosan 5-7 naponta. Kánikulában inkább 3 naponta ismételjük meg a locsolást. A hűvösebb esti órákban kisebb a párolgási veszteség. Finom permettel öntözzünk, hosszabb időn keresztül, hogy a víz leszivárogjon a fű gyökeréig. Az áztató jellegű öntözés tömöríti a talajt.

A tápoldatozást két nyírás között félidőben a locsolással együtt végezzük. A fűnek nagy a nitrogénigénye, de a foszfor, kálium és mikroelemek sem hiányozhatnak. A barna foltok kialakulását káliumhiány, a sárgulást gyakran vashiány okozza. A gyepek táplálására a legjobb megoldás a minden tápanyagot tartalmazó (NPK és mikroelemek) VITAFLÓRA Pázsit tápoldat. Használata egyszerű, 100 m2 gyepfelületre 2,5 liter tápoldat szükséges, minimálisan 100 liter öntözővízben kijuttatva. A tápoldat mindenféle öntözőberendezéssel kijuttatható, nem okoz dugulást. Ha nincs öntözőrendszer, akkor célszerű a tápoldatot hordóban vízzel összekeverni, és innen kannával, vagy kerti szivattyúval a fűre öntözni. Megfelelő hígításban nincs perzselési veszély, mint a hagyományos szilárd műtrágyáknál, elkerülhető a pázsit kiégése, foltosodása ill. egyenetlen növekedése és eltérő színe. A tápoldatozás után a gyepet alaposan öntözzük meg, hogy a tápoldat az egész területen egyenletesen oszoljon el. Száradás után a fű ismét használható, gyermekek és állatok számára is biztonságos, hiszen nincsenek maradék anyagok, golyócskák, amik veszélyt jelenthetnek.

A füvet határoló, vagy a füves területre ültetett egyéb növények tápanyagigénye eltérő. Ne feledkezzünk meg ezekről a növényekről sem. Az örökzöldeknek, dísz- és gyümölcsfáknak magasabb foszfor- és káliummennyiségre van szükségük, ezeknek ne adjunk közvetlenül pázsit tápoldatot.Nemesvámos, Muskátli u. 17. Tel: 88/505-750 www.vitaflora.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!