15 meglepő felhasználási mód!

Sóból mindig van otthon, és nem egyszer még drága tisztítószereket is kiválthatsz vele. Több mint egy tucat olyan használati kört szedtünk össze, amit egy hétköznapi ember nem tud a sóról. Nézd meg, mennyi mindenre használhatod!

1. Megelőzi a zuhanyfüggöny bepenészedését
Ha az újonnan vásárolt zuhanyfüggönyt sós vízben átmosod, soha nem lesz penészes!

2. Enyhíti a rovarcsípés tüneteit

Vizezd be egy ujjadat, mártsd sóba, majd dörzsöld át vele a fájó rovarcsípést! Az égő, viszkető érzés azonnal enyhülni fog.

3. Megakadályozza a jégvirágok és a pára képződését az ablakon
Miután átmostad az ablakokat vízzel, hints finom szemcséjű sót egy rongyra és dörzsöld át vele az ablakot! Az is jó szolgálatot tehet, ha egy rongyzsákban az ablak mellett vagy a párkányon tartod a sót.

4. Visszaadja a réz felületek csillogását
Adj hozzá kis citromlevet és dörzsöld át a tisztítandó felületet! Érdemes először egy kevésbé látható helyen kísérletezni vele.

5. Elűzi a hangyákat
Hints sót a hangyák útvonalára, vagy 1:3 arányban hígított sós vízzel locsold le a sarkokat, ahol gyakran kószálnak! Többet nem lesz kedvük arra járni!

6. Festéket készíthetsz belőle
Biztonságos és gazdaságos festéket keverhetsz só segítségével a gyerekeknek. Összetevők: 1 pohár víz, 1 pohár liszt, 1 pohár só, ételfestékek. Pici olajat is csöpögtethetsz bele. Nagyszerű nyári kaland kintre!

7. Eltünteti a hagyma szagát a kezedről
Hagymaszeletelés után gyakran a kezünkön marad a kellemetlen hagymaszag. Vizezd be a kezedet, azután dörzsöld be sóval! Egy perc után mosd meg szappannal!

8. Megakadályozza a felszeletelt zöldségek és gyümölcsök bebarnulását

Ha enyhén sós, hideg vízbe áztatod a felszeletelt krumplit, almát vagy körtét, azok nem barnulnak meg az ételkészítés során. Ugyanerre nagyon jó a citromos víz is.

9. Természetes illatosítót készíthetsz belőle

Egy pohár sóhoz adj 15-20 csepp illóolajat, majd az egészet tedd egy citrusféle kivájt héjába! Szuper kis illatosító lesz belőle!

10. Megtisztítja a vasaló talpát
Ráégett a blúz a vasaló talpára? Tedd a melegítést maximumra, majd szórj ki újságpapírra vagy csempére pár marék sót! Told át a són a vasalót, máris tiszta lesz a talpa!

11. Megakadályozza az olaj kifröcsögését

Mielőtt sütni kezdesz az olajban, adj hozzá egy kis sót, ez megelőzi, hogy az olaj beterítse a gáztűzhelyet és környékét a kifröccsenő cseppekkel.

12. Lecsorgás nélkül égő gyertyát eredményez
Ha szép gyertyás fotókat készítenél és nem akarod, hogy a viasz a gyertya oldalán végigfolyjon, áztasd a gyertyákat tömény sós vízben néhány óráig! Használat előtt töröld meg rendesen!

13. Elveszi a cipők szagát

Tegyél sóval töltött zsákocskákat a cipődbe néhány órára, ez magába szívja a kellemetlen szagokat és a nedvességet. Még egyszerűbb, ha a cipő belsejébe szórsz egy marék sót, pár órát hagyod, majd kiporszívózod.

14. Gyorsan eloltja a tüzet

Ha bármilyen oknál fogva kisebb tűz ütne ki a konyhában, csak ezt tudd: sót kell rá szórni! A só elzárja az oxigén útját és gyorsan képes elfojtani a tüzet. Erre a célra egyébként szódabikarbónát is használhatsz, lisztet viszont soha!

15. Megtisztítja a mosogatót
Mint egy drága tisztítószer, olyan profin képes a só és a citromlé megtakarítani a mosogatótálcát a szennyeződésektől!

Forrás: szinesvilag.com

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!