Misty Old ForestMilyen módszerek, eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy gazdaságosabban üzemeltethessük és komfortosabb legyen a lakásunk a Bero’S®air hővisszanyerős szellőztető rendszerrel?


A szeptemberi számban egy általános ismertetést olvashattak a Bero’S®air hővisszanyerős gépi szellőztetésről: miért van rá szükség, milyen főbb alkotórészekből épül fel a rendszer. Most azokról a kapcsolódó berendezésekről írnék, amikkel ki lehet egészíteni, még komfortosabbá lehet tenni egy ilyen rendszert. Ezeket a kiegészítéseket azért ajánljuk, mert részben gazdaságosabban lehet üzemeltetni a lakások szellőztetését, részben komfortosabbá a használatukat.
Télen a beszívott fagyos levegő oly mértékben lederesítheti a hőcserélő lemezeit, hogy az nem tudja a hőt átadni az elszívott lakás hőmérsékletű levegőből. Valahogy elő kell melegíteni a fagyos levegőt. Amikor még 2 Ft volt egy kW villamos áram, akkor egy beépített fűtőpatronnal előmelegítették.
Megtehetik, hogy egy nagyobb pincén átvezetett csőkígyón keresztül teszik a friss levegőt kedvezőbb hőmérsékletűvé.
A talajban kb. 1,5 méter mélységben közel állandó +10 ⁰C hőmérséklet uralkodik. Innen tudunk hőenergiát elnyerni télen az előmelegítéshez, nyáron a hűtéshez. A folyadékos talajhő kollektorokat ebben a mélységben fektetik le. A talajréteg a folyamatos hűtés miatt kissé le fog hűlni - 6-7 ⁰C-ra is tavaszra, de még ezzel is egyszerűen, passzív módon, drága hőszivattyú nélkül kb. 50W villamos energiával tudunk kinyerni a földből kb. 25W-ot m2-ként. A kinyerhető geotermikus energiák a földrajzi fekvéstől, a talajszerkezettől és a talajnedvességtől függenek. Magyarország jó adottságokkal rendelkezik ebből a szempontból is.
Ennél még egyszerűbb, amikor 160 mm átmérőjű csöveket fektetünk le a talajban. Ezen keresztül szívjuk át a friss levegőt a szellőztető rendszer ventilátorának segítségével. Nagyon fontos, hogy a csövekben ne állhasson meg a kicsapódó víz, hogy ne alakulhassanak ki patogén baktérium telepek. Ezek ellen ezüstoxid bevonatos csövekkel lehet védekezni. Csőhálózatot negatív ionizációval kezeljük, effektív mikroorganizmusokat (EM-BIO) juttatunk be, amik kiszorítják a patogén mikroorganizmusokat.

[caption id='attachment_12719' align='alignleft' width='297']Folyadékos talajkollektor BudaBau KFt Folyadékos talajkollektor BudaBau KFt[/caption]

Ha új építésű házba terveznek hővisszanye-rős gépi szellőztetést, akkor lehetőség van, hogy a kiásott alaptest két szélébe fektessük le a folyadékos talajhő kollektor csöveit, valamint az épület padlószerkezete alá. Kis árkot szántunk és spirálisan az egész épület alá letekerjük a csőhálózatot. Előnye, hogy nincs komoly földmunka, ami megdrágítja a rendszer kiépítését. A mai családi házakra vonatkozó hőtechnikai előírások értelmében, a padlóban a minimum 15 cm-es lépésálló hőszigetelő anyag garantálja, hogy a csőrendszer szinte teljes mértékben a talajból vonja el a hőt, és nincs hatással a lakás hőmérsékletére.
Ha magas a talajvízszint, vagy már van fúrt kút az ingatlanon, akkor a talajvízzel is tudjuk előmelegíteni illetve lehűteni a beszívott friss levegőt egy kaloriferen keresztül. A forró délutánokon üzemelő passzív hűtés kb. 2-3 m3 vizet használ óránként, amit kissé felmelegítve a kertben el tudunk használni öntözésre. Télen gondoskodnunk kell, hogy visszajuttassuk a talajba, óvva a vízkészletünket.
Ha nincs lehetőségünk, vagy nem szeretnénk nagyobb beruházási költséggel megvalósított, de hosszabb távon gazdaságosabban üzemeltethető hűtő/fűtő rendszert kialakítani, akkor egy visszakeverő rendszert építünk be a fagyvédelem céljából. A hőcserélő után, már a lakásból elvont hőenergiával előmelegített levegőből egy termosztát vezérlésével annyi levegőt keverünk vissza a beszívott fagyos levegőhöz, hogy az éppen ne deresítse le a hőcserélő lemezeit.
Egy profi, importból származó légkezelő gépbe sok esetben semmilyen fagyvédelem nincs beépítve. Egyszerűen lekapcsolja bizonyos hőmérséklet alatt a szellőztetést.
A befújt friss levegő hőmérsékletének csökkentését a legkevésbé költséghatékonyan csőhálózati klímákkal is meg lehet oldani. A szabadból beszívott 35 ⁰C-os levegőt a hővisszanyerős hőcserélőn keresztül 27-28 fokra tudjuk lehűteni a lakásból elszívott 25-26 fokos levegő segítségével. Ezt lehet tovább csökkenteni a csőhálózati klímákkal akár 22-23 fokra, de ilyenkor nagy sebességgel, nagy légáramokat kell áramoltatni, hogy a kellő teljesítményt ilyen alacsony hőmérséklet különbségnél realizálni tudjuk. Erről már csak múlt időben tudok beszámolni. A jó hír, hogy most készül egy, a klímáknál egyszerűbb és olcsóbb berendezés, ami több ismert hűtési eljárást kombinál. Szinte félek leírni, de akár 60-szoros energia nyereséget is eredményezhet.
Az adatok a jelenleg is kereskedelemben kapható - hasonló elven működő - eszközök műszaki paraméterei, csak miután én több lépcsőben, kombináltan használom, ezért adódhatnak ilyen kedvező jószági tényezők. Remélem ez legalább olyan hasznos eleme lesz a Bero’S®air rendszernek, mint az ellenáramú spirális hőcserélő. Egyszerű elemekből fog felépülni. A természetet fogja utánozni. Az elv ugyanaz, mint ahogy az emberek, az állatok, a növények hűtik magukat. A természet megoldja azt is, hogy a sót átküldi a bőrön. Nekünk egy vízlágyítót kell hozzácsatlakoztatni, különben a vízkő lerakódás pár hét alatt működésképtelenné tenné a berendezést. A természet zseniális, jól meg vagyunk teremetve.

Légfűtésről:
Ma már jól hőszigeteltek a lakások, 2018-tól pedig kizárólag ilyen épületeket lehet majd létrehozni. A hagyományos melegvizes, gázfűtéses rendszerek kiszorulnak családi házakból. 12 évvel ezelőtt, mikor építettem a családi házunkat, az emeleti födémre lapos alumínium csatornákat ragasztottam le a kopogó hangszigetelő rétegbe, ezen keresztül tudom a kandalló fölül a kb. 45-50 ⁰C-os meleg levegőt elszívni és befújni az emeleti hálószobákba, fürdőszobába. Reggeltől estig rakni kell a fát, ami felmelegíti a helyiségeket. Este már csak egy kuglit teszek rá, elzárva a friss levegőt, amit természetesen nem a lakás légteréből szív el, hanem egy csövön keresztül a szabadból. Reggel aztán felélesztem a tüzet, és mire az apró népség előkászálódik, bemelegszik ismét a levegő.
Ez is megújuló energia, hiszen CO2-t adok vissza a természetnek, amiből fákat tud majd táplálni. Az elmúlt években több ilyen fűtési rendszert valósítottunk meg, jó szívvel ajánlom olyan családoknak, akik leginkább otthon tartózkodnak. Ennél egy kicsit korszerűbb eljárás a tömegkályhával való fűtés. Itt csak naponta, enyhe időben 2-3 naponta kell begyújtani. 800 ⁰C-on 2 óra alatt elégetnek 8-10 kg fát, amely úgy felmelegíti a 3-4,000 db kisméretű, belül samott téglát, hogy akár napokig 50 fokos a kályha külső felülete. A kályha fölötti légtérből szintén el tudjuk szívni a meleg levegőt, és azokba a helyiségekbe fújhatjuk, ahová közvetlenül nem tud eljutni.
Egy gödi pékség 18kW-os kemencéje fölül elszívott meleg levegővel tudjuk temperálni a szomszédos két pék 60m2-es lakását, valamint az utcafronti üzlethelyiséget is.

Hab a tortán: számítógépes vezérlésünk

[caption id='attachment_12717' align='alignleft' width='300']Hagyományos vezérlő kijelző panele Hagyományos vezérlő kijelző panele[/caption]

Informatikus kollégám állhatatos munkájának köszönhetően, egyre jobban kiszolgáljuk az igényeket, egyre több hasznos funkcióval tudjuk ellátni számítógépünket. Annál jobb egy ilyen rendszer, minél kevésbé vesz tudomást a felhasználó a létezéséről. Persze lehetőséget adunk, hogy az interneten keresztül, akár egy okos telefonról felügyelni, vezérelni tudjuk az otthoni szellőztető rendszerünket. Valós időben láthatjuk, hogy a hőcserélőn milyen hőmérsékleti viszonyok alakulnak ki, milyen is a tényleges hővisszanyerés.

[caption id='attachment_12718' align='alignleft' width='169']Bero’S air vezérlő Bero’S air vezérlő[/caption]

Ezt a szolgáltatást hagyományos rendszereink is tudják.
A felhasználó beállítja az ideális hőmérsékletet, és a rendszer úgy szabályozza a váltószelepeket, hogy ehhez közeli hőmérséklet legyen a lakásban. Pl. ha hűteni kell a lakást a talajhővel, akkor megkerüli a hőcserélőt. Ugyanezt teszi, mikor nyáron, éjszaka, hűvös levegőt fúj be a lakóhelyiségekbe, stb. Azokba a helyiségekbe tereli a friss levegő 85-90%-át, amelyben tartózkodnak a lakók, feleslegesen nem hűti a lakást, optimális fordulatszámon járatja a ventilátorokat. Mindezt egy idővezérelt program alapján a család életciklusának megfelelően, vagy akár figyelve a CO2 szintjét, olyan fordulatszámon járatja a ventilátorokat, hogy az 1,000 ppm ideális értéket tartsa, ami egy nagyon jó közérzetet fog biztosítani. Figyelhetjük a páratartalmat, és ha kell, intenzívebben szellőztethetünk, de ez nem kritikus jól szellőztetett családi házban. Az egyik leghasznosabb opciója a számítógépes vezérlésnek, hogy kiegyenlíti a kinti és a benti levegő nyomását. Így nem tud az esetleges réseken keresztül kiáramolni a párás levegő a lakásból, ami épületkárosító lehet. Amikor bekapcsolják a konyhai szagelszívót, és vákuum keletkezik a lakásban, azonnal megnöveli a befúvó ventilátor teljesítményét, és sokkal hatékonyabban fog kiáramolni a konyhai levegő a szabadba. Jelezheti a szűrők eltömítettségi állapotát, stb.
A Bero’S®air rendszer minden esetben az egyedi igények, körülmények és lehetőségek figyelembevételével kerül megtervezésre és kivitelezésre. Akit részletesebben érdekel a hővisszanyerős szellőztetés, keresse fel honlapomat is: friss-levego-a-lakasba.shp.hu.

Beró Szilárd-ok


Beró Szilárd
okl. építőmérnök – feltaláló
friss-levego-a-lakasba.shp.hu


logo

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!