Mennyire vártuk már az időt, hogy ledobhassunk magunkról minden nehéz holmit, ahogy lelkünkről a gondokat. Vártuk, mert mintha a vastag pulóverekkel, sálakkal együtt a gardróbba kerülhetne a lelki nehézségek jó része is. A könnyű tavaszi, kora nyári szél nemcsak a szobák fülledt levegőjét frissíti fel, hanem átjárja egész valónkat, kiszellőzteti testünket, ezt az áporodott, megfásult vazallust, mely egész emberi létünket tartja hűségesen egyben. -Jellemünk az úr, értelmünk parancsol; a test csak szolga – bölcselkedik Márai Sándor – … az anyag, melyből készült, rokonságot tart a földdel, a vízzel és a csillagokkal is…Május van. Ilyentájt a kelleténél kicsit többet időzünk a tükör előtt: vizsgálgatva, mi jó még a tavalyi ruhatárból, és mi az, amelyik darabról már véglegesen lemondhatunk. Vagy azért mert felszedtünk néhány kilót, vagy egyszerűen azért, mert megváltozott a testünk, a tartásunk, a mozgásunk. Vagy az adott színek másként hatnak ránk, mint korábban, nem viselnénk szívesen már azt a halványlilát, amiért néhány éve még mit nem adtunk volna, hogy abból készüljön a ruhánk.
A legtöbbünknél a gondot mégis talán a súlyfelesleg okozza. A gyógyír persze házhoz jön, ki sem kell mozdulni érte semerre, csak kinyitjuk a napi újságot, amely máris megoldást kínál. A televíziós csatornák költségvetési bevételeinek nagy részét ezek a hirdetések teszik ki, amelyek a heti, havi x kilónyi fogyást garantálnak a kedves elhízott nő vagy férfi számára. De ha az interneten nyitjuk ki megszokott lapjainkat, mindegy, hogy sport, politika, vagy irodalmi témájú is legyen az, mindenütt jelen van például egy kövér és egy sovány nő egymás mellett, amely egyből tudatja velünk, miről is van szó!
Fogyni akarsz? Ne késlekedj, rendeld meg már most: kapszula, amely a zsírok felszívódását fékezi meg, pirula, mely elégeti a zsírt, ami már felszívódott, de van számtalan keleti módszer, aztán répa és zab, mangó és rizs, krumpli és túró, hormondiéta és fehérje alapú diéta, valamint ananász, és káposzta kapszula, mindez persze éhezés nélkül. Három nap alatt másfél kiló a minimum fogyás – ígérik a szerek, a módszerek birtokosai. És az a nyamvadt szobabicikli sem kell! Te csak nyugodtan egyél, igyál, mi majd gondoskodunk rólad, neked semmit nem kell tenned a jó forma eléréséért. Pontosabban azért valamit mégis: fizess, fizess és megint csak fizess. Mert ugyan két doboz zsírcsökkentőt kapsz egy áráért: 19900 forintért, ha „most” rendeled meg, de tudjuk - ha nem is mindig saját tapasztalatból -, hogy ez a dolog egy doboz megbízhatóval kezdődik, aztán az ördögi körből nehéz kiszállni, ugyanakkora súllyal, mint amivel akcióba indultunk, pláne. S hogy a kívánt súly, a vágyott karcsúság elérésének lehetősége még korántsem merült ki kapszulákban és egyéb fogyasztó fortélyokban, arról ugyancsak hirdetésekből értesülünk. Mégpedig igen rámenős, ígérgetős, sőt 20-30 százalékos árengedménnyel is csalogató hirdetésekből.
A plasztikai sebészet mára jelentős helyet vívott ki magának a divat és a szépségipar, az egészségügy, valamint a trendiséget, a hamis korszerűséget diktáló celebvilág piaci palettáján. Talán nem túlzás a kifejezés: piac, mert úgy esik szó egy-egy emberi testrészről, annak megváltoztatásáról, mint a vásártéri kofák tányérmérlegére kerülő árukról: a kisebbet vagy a nagyobbat kéri? Cserélhető mellek, hasról leszívható zsírhurkák, plasztikázás… alakformálás, arc- és testszobrászat, férfi mellizom nagyobbítás… ránctalanítás, ajakfeltöltés 35 százalék kedvezménnyel!

A test ellen kétféleképpen lehet vétkezni: kicsapongással, vagy gyáva, hiú és sértődött aszkézissel. Egyiket sem bírja, dacosan és végzetesen felel mindkét sértésre. A test csak az őszinteséget bírja – ismét Márai az emberi testről. A test ellen azóta elkövethető bűnök megsokasodott listáját a jeles író már nem ismerhette – és azt sem tudjuk, vajon a test ezekre a sértésekre hogy felel.
Itt a jókedvű tavasz, vagy ez már a nyár? Jó, ha nemcsak a lélek, hanem ez a földdel, vízzel és csillagokkal rokon szolga, a test is örül ennek.
Tóth Katalin

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!