A házikedvencek betegsége arra figyelmeztet, hogy a humán táplálkozással is komoly baj van. Az állataink gyakorlatilag ugyanolyan táplálkozási környezetben vannak, mint mi, emberek. Nagyon sok olyan humán jellegű anyagcsere betegség jelent meg közöttük, ami az immunrendszert megzavarja, és rendszeres problémákat okozhat.

Szinte általános, hogy a társállatként tartott kutyák 10 éves korukra pajzsmirigy problémákkal küzdenek. Régen is tartottak az emberek kutyát, macskát, de nem volt ennyi betegségük, mint manapság. Mi vajon a baj?
A probléma gyökere a növényekben jelen lévő különböző kemikáliák – főként a herbicidek, vagyis gyomirtó szerek.
Ha valaki kutyatáppal eteti a kutyáját, ne gondolja, hogy színhúst ad kedvencének. A tápok zömmel gabona alapúak, és minimum 50-60%-a pelyhesített gabona. A pelyhesítés azt jelenti, hogy a gabonaszemeket nedves gőzzel feltárják, és ez a nedves gőz a keményítőt kisebb egységekre képes bontani, amelyeket már meg tud emészteni egy húsevő állat.


A tápok többsége tehát nagy mennyiségben tartalmaz gabonát (ipari termesztésű, vagyis vegyszerrel kezelt búza, rozs, árpa, zab, kukorica).
Az ebből adódó emésztési problémát a bélsár is megmutatja: minél magasabb arányban tartalmaz egy táp gabonát, annál nagyobb mennyiségű bélsár távozik a kutya emésztőrendszeréből.
Régen is adtak a kutyának gabonát – igaz, kenyér, főleg kenyérhéj formájában. Ám ez a kenyér kovászos kenyér volt, aminek köszönhetően elindult egy fermentációs folyamat, ami segítette az emésztést. A mai kenyerek adalékokkal készülnek, nem pedig kovásszal. Ezt sajnos az ember emésztőrendszere is megsínyli. A kutyák esetében pedig kutatások igazolják: minden negyedik érzékennyé vált a gabonára.

Mit okozhat a gabona a kutyának?

Elsősorban emésztési és tápanyag felszívódási gondok jelentkezhetnek. A glutén érzékenység tünetei lehetnek a túlzott szagos, bűzös szellentés, állandó viszketés, bőr irritáció, vörös foltok megjelenése a bőrön a szőrzet alatt, a mancsok rágcsálása, az állandó vakarózás (nem élősködő következtében), belső fül gyulladása. A daganatos megbetegedések kockázatát növelheti, ráadásul bél- és emésztési betegségeket okozhat, a magas a szénhidrát tartalma pedig elhízáshoz vezet.

A macskák esetén felejtsük el a gabonát!

A macskák egyáltalán nem képesek megemészteni a gabonát. Alapvetően magas fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú étrendre vannak beállva. A legnagyobb problémát náluk az elhízás okozza. Ugyanis a gabona tartalmú étrend miatt nem érzik magukat megtelve, ezért állandó az éhségérzetük, mivel a szükséges tápanyagok nem tudnak felszívódni.
Húgyúti problémákat okozhat az alacsony minőségű fehérjék által tartalmazott nitrogén.  A gabona alapú tápok kevesebb ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaznak, ezért ez túlzott ürítést okoz, ami pedig magával hozza a nehézkes veseműködést. Így kialakulhatnak vese- és húgyúti betegségek, elzáródások is.
A daganatos megbetegedések kockázata is megnő.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!