A fő probléma a trópusi növényekkel az, hogy nálunk még a legmelegebb nyári napok is túl hidegek az érzékeny gyökereiknek, ezért lassan növekednek és alig hoznak termést, a színpompás virágok pedig ki sem nyílnak. Aki megteheti, az melegházban tarthatja ezeket a növényeket, de a magas költségek miatt ezt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. A legjobb az lenne, ha valahogy a meglévő napsugárzást tudnánk megsokszorozni, ami már elég lenne ahhoz, hogy jól érezzék magukat a forrósághoz szokott növények is.

A kérdés az, hogyan készítsünk napenergiával fűtött melegágyat?

Nagyon egyszerűen. Csak gyűjtsünk néhány üvegpalackot! (Vagy jó sokat!) A palackok segítségével trópusi éghajlatot varázsolhatunk érzékeny növényeinknek.

Lépések:

  • Jelöljük ki, mekkora ágyást szeretnénk, majd a körvonalra először helyezzünk egy réteg földet vagy betont és erre rakjuk az első sor palackot úgy, hogy a szájuk az ágyás belsejébe nézzen, és pár centire belógjon a nyakuk a kijelölt körbe. A szájuk körül rögzítjük őket egy sor földdel vagy betonnal, úgy, hogy a palackok teste a lehető legnagyobb részben szabadon legyen. Ügyeljünk arra is, hogy a palackok szája ne tömődjön el. Ezután jöhet az újabb sor üveg.
  • A megfelelő hatás érdekében legalább három rétegben helyezzük el a palackokat.
  • Végül a belső üreget töltsük fel termőfölddel és ültessük bele a növényt.

A működési elv a következő:

A napfény felmelegíti az üvegekben a levegőt, amitől az kitágul és kiáramlik, így melegítve fel a földet. Ezáltal a növények gyorsabban növekednek, ráadásul olyan különlegességeket is tarthatunk, amelyek a mi klímánkon nem virágoznának vagy nem hoznak termést.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!