Amikor a munkatársad bekapcsolja a légkondicionálót vagy kinyitja az ablakot, te azonnal reszketni kezdesz, és otthon szeretnél lenni a kanapédon egy vastag takaró alatt. Mindannyiunknak más a hőmérsékleti toleranciája, de vannak olyanok, akik állandóan fázni látszanak. De mi lehet ennek az okozója? Azoknak, akik már csak a leírás olvasása közben is borzongást éreznek, érdemes tovább olvasniuk. Nézzük, mi állhat az állandó didergés és hidegrázás hátterében.

Vérszegénység

A vashiány okozta vérszegénység csökkenti a vörösvértestek számát, amelyek az oxigént szállítják a sejtekhez. Ez kiválthatja a hidegrázást és egyéb tüneteket, mint például a sápadt bőrt, emelkedett szívritmust, fáradtságot és fejfájást.

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy alulműködése, vagyis a hypotireózis, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, számos tünettel járhat, köztük a hidegre való alacsony toleranciával.

A nem elegendő vízfogyasztás

A megfelelő vízfogyasztás és hidratáltság serkenti az anyagcserét, aminek következtében a szervezet hatékonyabban dolgozza fel az elfogyasztott ételeket, energiát és hőt termelve.

Alváshiány

A megfelelő és pihentető alvás elengedhetetlen a testhőmérséklet szabályozásához. Ha fázósabb vagy, mint mások, lehet, hogy az alváshiány áll a háttérben.

Raynaud jelenség

A ritka Raynaud jelenség a kéz- és lábujjak fehér vagy kékessé válását okozza, ami az artériákban lévő problémák miatt következik be.

Vékony testalkat

Ha sovány vagy, és alacsony a testzsír arányod, akkor hajlamosabb lehetsz a fázásra.

Rossz vérkeringés

A perifériás érbetegség és az érelmeszesedés is okozhat hidegrázást és alacsony hőtűrést. Az artériák nem szállítanak elég vért a szervekhez és szövetekhez, ami hidegséget és zsibbadást okozhat.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!