Ne csak arra figyelj, hogy mit kell tenned azért, hogy sikeres legyen a 2019-es éved, hanem arra is ügyelj, hogy mi az, ami tilos.

A közhiedelem szerint, amit az év első napján teszel, az lesz a jellemző az egész esztendődre. 

Ne moss és ne teregess!

Az év első napján a babona szerint kifejezetten tilos mosni és teregetni is, ugyanis ha így teszel, akkor kimosod és kiteregeted a szerencséd. A teregetés a közhiedelem szerint nem csak az évet meghatározó szerencséd befolyásolja, hanem halálesetet, közeli ismerősök, családtagok elvesztését is jelentheti.

Ne dobj semmit a szemétbe!

Január elsején sem szemetet, sem pedig felesleges dolgokat nem szabad kidobni. A babona azt mondja, hogy ezzel akár a jövő évi szerencséd is kihajítod. Szemetet csak másnap, azaz január másodikán üríts. Sőt, a házból se vigyél ki semmit, ugyanis a néphiedelem szerint “elszáll a tehén haszna”.

Legyen rend körülötted!

Ugyan takarítani és mosni ezen a napon nem ajánlott, de ettől függetlenül ügyelj arra, hogy ne legyen rendetlenség körülötted. Hogy miért? A válasz igen egyszerű. Ha rendetlenség van körülötted, akkor az egész évedet káosz uralhatja. Ez komoly problémát okozhat azoknak, akik esetleg házibulit tartanak.

Ne menj orvoshoz!

Ezen a napon ne menj, és ne is hívj orvost, ugyanis ha így teszel, akkor az új esztendődet betegségek és sérülések kísérhetik.

Ne adj kölcsön!

Az év első napján azért nem ajánlatos kölcsön adni, mert a babona szerint nehezen fogod visszakapni, továbbá az egész évben kifolyhat a pénz kezed közül.

Ne fogyassz baromfit!

Biztosan sokan ismerik őseink szokását, miszerint január elsején lencsét, malacsültet, vagy rétest kell enni, ugyanis a néphiedelem szerint ezek az ételek szerencsét hoznak az új esztendőre. Ezzel ellentétben, ha baromfit eszel, legyen az kacsa, csirke, vagy pulyka, akkor elkaparod a szerencséd éppen úgy, ahogyan az állatok kapirgálnak.

Óvakodj a női vendégektől!

A babona szerint, ha az esztendő első vendége nő, akkor szerencsétlen éved lesz. Ezzel ellentétben, ha egy férfi lép be először az ajtódon, akkor sikeres év elé nézel. Nem véletlen, hogy nagymamáink mindig azt kérték, hogy nekik először egy férfi kívánjon boldog, új esztendőt.

Ne zabálj fel mindent!

Felkészülten lépj bele az új esztendőbe. Ha mindent megeszel és a hűtőd üres lesz, akkor az egész évben ez az állapot fogja jellemezni a háztartásod.

Ne viselj elhasznált, ócska ruhákat!

Még akkor se vegyél fel kinyúlt, kiszakadt és agyonhasznált melegítőt, ha ki sem mozdulsz a házból. Ha mégis így teszel, akkor könnyen meglehet, hogy a jövőben elkerül a pénz és a szerencse. Válasz egy újabb, kényelmes és tiszta ruhát erre a napra. Ha még keresed az igazit, akkor ajánlott piros színt viselni, ugyanis a babona szerint ez segít megtalálni a párod az új esztendőben.

Ne veszekedj!

Január elsején ne balhézz senkivel. Ilyenkor jobb megőrizni nyugalmunkat még akkor is, ha nekünk van igazunk. Nyeljünk egyet és lépjünk tovább. Ha nem így teszel, akkor nagy az esély arra, hogy a veszekedés akár egész éven át húzódhat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!