Előre megérzik a napsütést és a csapadékot is!

  Az időjárás változása a növények életére is hatással van. Elsősorban a napfény, a hőmérséklet és a csapadék, amire ők is képesek reagálni. A növények időjóslásának legnagyobb része a csapadék jövendölésében mutatkozik meg, melynek alapja a levegő páratartalmának megemelkedése.

Bizonyos növények már előre megérzik, ha közeleg a csapadék, amihez segítséget nyújt számukra a levegő páratartalma. Ami ez eső érkezésével fokozatosan emelkedni kezd. A növényekben folyamatos a nedvkeringés, a vizet a gyökérzeten keresztül veszik fel, és a levelek gázcserenyílásain keresztül párologtatják el azt. A párologtatás azért szükséges, hogy fenntartsa bennük a víz keringését, ezzel a tápanyag felvételt a talajból, valamint nem elhanyagolható, hogy ennek köszönhetően a növényt folyamatosan hűti is. Amikor a környezetük páratartalma emelkedni kezd, akkor a vízgőz nem tud zavartalanul kiáramlani a gázcserenyílásokon, azonban a tápanyagfelvétel semmiképpen sem állhat meg. Ennek fenntartásának érdekében, a növény elkezdi magából, apró cseppenként kipréselni a benne lévő vizet.

Ezért az eső előtt 1-2 nappal a vadgesztenye, akár 3 nappal pedig a juharfélék kezdenek „könnyezni”, ami a fent leírt folyamat hatására jön létre.

 

De nem csak a fák jósolják meg az előttünk álló időjárást, hanem a virágos növények is. Számunkra a legszembetűnőbb az lehet, amikor a virágok kinyílásukkal vagy összecsukódásukkal jelzik a fény intenzitásának a változását. Szép napos időben a legtöbb növények arra törekszik, hogy virágzatuk nyitott legyen, leveleiket pedig a tőlük telhető módon, az éltető fény felé fordítsák. Azonban amint beborul az ég, a virágok szirmai összezáródnak, amely védi a növény ivarszerveit az eső cseppjeitől, ami kárt okozhat bennük.

Szemmel követhetjük a növények változásokra bekövetkező viselkedését. Ilyen például a kora tavasztól szirmait bontogató százszorszép, a gyerekek kedvelt növénye a pongyola pitypang, a narancssárga szirmokkal büszkélkedő körömvirág, a téli álmából elsőként felébredő hóvirág vagy a sokunk által kedvelt tulipán. De kiváló időjósok a martilapuk, a salátaboglárkák, a tavaszi héricsek, a kikericsek, a bogláros szellőrózsák vagy éppen a sáfrányok is.

  

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!