Csupa nagyon-nagyon káros dolog, hosszútávú mellékhatásokkal. Az orvosok szerint az egyik legrosszabb dolog, amit a testünkkel tehetünk, ha rendszeresen fogyasztjuk a szénsavas üdítőitalt. Nézzük meg részletesen, miért:

  • A fogyasztás utáni első tíz percben a 10 kanál cukor szabályosan sokkolja a szervezetet. Igen, jól olvasod, ennyi cukrot tartalmaz 2 dl kóla. Az hogy nem öklendezünk és émelygünk ettől a sziruptól, annak az az oka, hogy a benne lévő foszforsav jelentősen csökkenti az édes íz érzetét. Ez a cukormennyiség egyébként a napi ajánlott mennyiség több mint 100%-a.
  • Szóval ez a hatalmas mennyiségű cukor felszívódik, bekerül a véráramba és a hasnyálmirigy egyből elkezd gigantikus adag inzulint termelni, hiszen e nélkül a sejtek nem tudják a cukrot hasznosítani.
  • Hála az inzulinlöketnek, a májad elkezdi a cukrot zsírrá alakítani, miközben az adagonkénti 30-60 gramm koffein is felszívódik a testedben. Hatására a vérnyomás emelkedik, a vérerek kitágulnak és még több cukor kerül a véráramba.
  • Kb. 45. percben a szervezet elkezdi a dopamin termelést, ami beindítja az agyad örömközpontjait, pontosan ugyanúgy, mintha nem kólát, hanem heroint juttattál volna a szervezetedbe.
  • A 60. percben pedig drasztikusan lezuhan a vércukorszint, ami kínzó éhségérzetet, szívdobogást, izzadást, remegés okozhat. Idegessé és ingerlékennyé válunk.
  • És ha ez még nem elég rémisztő: kólában lévő foszforsav a gyomorirritációt okoz, de ez vele talán a legkisebb probléma, mert többek között gátolja a szervezet kalcium megkötő képességét. Ez hosszú távon csontritkuláshoz, fogszuvasodáshoz vezet.

Néhány elriasztó adat:
    Már napi egy adag kóla (2dl) fogyasztása is 85 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
    A rendszeres kólafogyasztóknál magasabb a rák kialakulásának kockázata, a foszforsav és egyéb adalékok mellékhatásaként.
    Kimutatták, hogy a kóla DNS-károsodást okoz – a benne lévő tartósítószer, a nátrium-benzoát miatt, amelynek blokkolhatja a DNS létfontosságú részeit, így végül akár májzsugorodást és a Parkinson kórt is okozhat.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!